Widok
a co to jest poradnictwo rodzinne?to samo co nauki przedmałżeńskie? to jest chore...cieszę się że choć jestem katoliczka to ślub miałam u męża w parafii.Tylko u nas wyciągają kasę jak mogą.I co taki ksiądz wie o rodzinie,to co przeczytał,nauczył się z książek, usłyszał? to jest naprawde chore i mnie irytuje na maxa
zuzika pytasz dlaczego poradnictwo przed ślubem? bo kiedyś było tak że ślub był początkiem życia seksualnego i nie wszyscy wiedzieli co trzeba. Zazwyczaj ludzie nie idą do ślubu tak jak Ty z dwójką dzieci więc dla nich może to być przydatne. U mnie poradnictwo było za darmo (kupiliśmy tylko Pani czekoladę) na zasadzie 2 spotkań , babka sobie pogadała i już. myślę, że w twojej sytuacji nie musiałbyś zaliczać poradnictwa
:)
Ogólnie to że się płaci 100 weszło dopiero od tego roku i to dokładnie od września. Przed wakacjami w wakacje się jeszcze nie płaciło.
Nauki przedmałżeńskie - prowadzi ksiądz (bardziej uświadomienie sfery duchowej na lata w pożyciu :P )
Poradnia rodzinna - prowadzi kompetentna babeczka o NPR, ciąży i takch tam.
Ogólnie ja tez przed tym wszystkim mówiłam że to chore że bez sensu ale teraz mogę powiedzieć że naprawdę dużo można sobie powtórzyć , dowiedzieć :) Szczególnie wasi mężowie skorzystają na wiedzy i będą bardziej świadomi waszego ciała zachowań w różnych faza cyklów i ciąży:)
Nauki przedmałżeńskie - prowadzi ksiądz (bardziej uświadomienie sfery duchowej na lata w pożyciu :P )
Poradnia rodzinna - prowadzi kompetentna babeczka o NPR, ciąży i takch tam.
Ogólnie ja tez przed tym wszystkim mówiłam że to chore że bez sensu ale teraz mogę powiedzieć że naprawdę dużo można sobie powtórzyć , dowiedzieć :) Szczególnie wasi mężowie skorzystają na wiedzy i będą bardziej świadomi waszego ciała zachowań w różnych faza cyklów i ciąży:)
To nie duze koszty? To płać za wszystko po kolei..
Poradnia, dokumenty z parafii, a później jeszcze księdzu za udzielenie ślubu.
Na prawdę głupoty gadasz/ piszesz bez zastanowienia..co prawda koszty się łączy, ale co jeżeli kogoś niestać bądź ciezko pracuje to juz ma nie brać ślubu kościelnego???
Żałosne.
Poradnia, dokumenty z parafii, a później jeszcze księdzu za udzielenie ślubu.
Na prawdę głupoty gadasz/ piszesz bez zastanowienia..co prawda koszty się łączy, ale co jeżeli kogoś niestać bądź ciezko pracuje to juz ma nie brać ślubu kościelnego???
Żałosne.
Ja nic nie płaciłam
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

Ja powiem tak ;)
Byłam do tego spotkania bardzo pesymistycznie nastawiona bo uważałam tą metodę za przestarzałą w dobie dzisiejszej medycyny tym bardziej że nie ukrywam że biorę antykoncepcję. Jednak po tym spotkaniu zmieniłam trochę zdanie. Pani która prowadziła zajęcia była bardzo miła i nie oceniała z góry ludzi. Dodatkowo mój mąż który ma wykształcenie medyczne prowadził z nią dyskusję co jej się bardzo podobało :) Reasumując uważam metodę NPR za dobrą jeśli para decyduje się na dziecko i tak jak w moim przypadku kiedy biorę anty to jest dobry sposób żeby zaobserwować czy mój cykl już wrócił do normy i kiedy są te dni kiedy to jest największe prawdopodobieństwo zajścia w ciąże :) Jednak nie zdecydowała bym się aby korzystać z tej metody na dłuższy okres czasu.
Byłam do tego spotkania bardzo pesymistycznie nastawiona bo uważałam tą metodę za przestarzałą w dobie dzisiejszej medycyny tym bardziej że nie ukrywam że biorę antykoncepcję. Jednak po tym spotkaniu zmieniłam trochę zdanie. Pani która prowadziła zajęcia była bardzo miła i nie oceniała z góry ludzi. Dodatkowo mój mąż który ma wykształcenie medyczne prowadził z nią dyskusję co jej się bardzo podobało :) Reasumując uważam metodę NPR za dobrą jeśli para decyduje się na dziecko i tak jak w moim przypadku kiedy biorę anty to jest dobry sposób żeby zaobserwować czy mój cykl już wrócił do normy i kiedy są te dni kiedy to jest największe prawdopodobieństwo zajścia w ciąże :) Jednak nie zdecydowała bym się aby korzystać z tej metody na dłuższy okres czasu.
nieprawda, ja nie płaciłam nic i nic nie musiałam kupować
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
kajagdynia Może takie osoby są otwarte na dzieci. Ja też chce mieć co najmniej 5, o ile warunki finansowe pozwolą. Przez 1 rok stosowałam się do tej metody ( mniej więcej nie chciało mi się mierzyć temp. ale obserwacja śluzu itd poza tym mam regularne cykle 28 dniowe) i byłam pewna że nie zajdę w ciąże, a jak zaszłabym w tym okresie to i tak tragedii nie byłoby. Takie jest moje podejście.
jestem przekonana, ze jeśli taka potrzeba oszczędności podyktowana jest trudnymi warunkami a planowany ślub będzie skromną uroczystością, to wystarczy, ze porozmawiacie i przedstawicie swoją sytualcję proboszczowi czy osobie w kancelarii parafialnej i da się "załatwić"
poszukiwania najlepiej zacząć od swojej własnej parafii
poszukiwania najlepiej zacząć od swojej własnej parafii

Ja robiłam poradnię w Starogardzie przy Mateuszu. Pani cokolwiek dziwna i sztywna ale nic kupować ani za nic płacić nie musiałam. Potem pani powiedziała mi (na moje pytanie dotyczące jej sztywnego i oschłego zachowania) że wiele przyszłych panien młodych krzyczy na nią i ją obraża i dlatego przybrała postawę takiej sztywnej matrony. Naprawdę ciekawych ludzi można tam spotkać...