Widok

czy to normalne ??? (NPR)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
dziewczyny mam prośbę, czy któraś z was ma bądź zetknęła się w jakiś sposób z taką sytuacją? od ponad tygodnia mierzę temperaturę i jestem zaniepokojona ... moja temperatura jest niepokojąco niska !!!! w miarę równa, ale uważam, że nienormalna ... jestem zdrowa, nie jestem osłabiona, dobrze się odrzywiam, a od tygodnia mam temperaturę pomiędzy 36,00 a 36,2 dziś rano miałam 35,9 !!!!! czyli już pod wykresem, (producent chyba nie przewidział, ze ktoś może mieć taką niska temperaturę) jestem straszny zmarźlak, wiecznie mi zimno, ale nie sądziłam, że mam jakąś nienormalną temperature ciała !!

czy któraś z was spotkała się z czymś takim? nie sądzę, by termomert był zepsuty, mój przyszły mąż też się nim mierzył, i było normalne 36,6 ...

papilio1@op.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
utrzymanie stałej, prawidłowej temperatury ciała jest niodzownym warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zmiany temp. przekraczające normę (36) mogą prowadzić do zaburzeń regulacji procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie. Za regulowanie i utrzymanie temperatury odpowiada ośrodek termoregulacji, który znajduje się w mózgu (w podwzgórzu).

Masz jakieś objawy kliniczne: osłabienie? apatia? brak apetytu? nadmierna senność?

Jeżeli nie obserwujesz u siebie tego typu objawów i czujesz się w pełni zdrowia, nie należy przejmować się zbytnio ta niższą temperaturą. Wystarczy jeżeli będziesz zwracała baczniejszą uwagę na stan swojego zdrowia.
Jeżeli jednak czujesz się nie za dobrze, nalezy udać się do lekarza rodzinnego i wykonać podstawowe badania laboratoryjne: morfologię, badania biochemiczne krwi i moczu.
Wśród schorzeń, które mogą być przyczyną obniżonej temperatury ciała zalicza się: niedokrwistość, zaburzenia endokrynologiczne, niedoczynność tarczycy. Jednak rozpoznanie może postawić lekarz po dokładnym zbadaniu i wykonaniu dodatkowych badań, dlatego radzę udać się po poradę do swojego lekarza.

Tokio,myślę, że jeżeli dobrze się czujesz to zupełnie nie masz się czym martwić. czy to są twoje pierwsze pomiary czy zauważyłaś że teraz temperatura spadła? Ja przez kilka lat stosowałam NPR i zazwyczaj podstawową temperaturę ciała (czyli tą mierzoną rano przed wstaniem z łóżka) miałam właśnie w granicach 35,7-36,3 (oczywiście przed owulacją).Dla pewności zmierz sobie też temperturę parę razy w ciągu dnia, powinna być normalna.Moim zdaniem to nie jest nic niepokojącego.Pozdrawiam.
Tokio,

polecam Ci to forum:
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906

tutaj uzyskasz wszelkich odpowiedzi odnośnie NPR!

Faza estrogenowa? Całkiem normalne. Z drugiej strony, to może zależeć od termometru - może być precyzyjny, ale wyniki pokazywać w niższych (tak jak u Ciebie) lub wyższych obszarach podziałki.

Ooo... dobry przykład: Przesiadałam się z rtęciowego termometru klasycznego na elektroniczny Microlife MT 1622. Microlife pokazywał kolejno:
36.0, 36.05, 36.10, 36.15... a rtęciowy równolegle, mniej więcej tak:
36.2, 36,25, 36.30, 36.35.
bardzo mnie uspokoiłyście ... dziękuję :)

dziś rano też 36,0 ale nie będe się stresować, zobaczymy, jak to będzie w okolicach owulacji :) dizękuję za namiary na stronki o NPR, z pewnością się przydadzą :)

papilio1@op.pl
ja też miałam zawsze niską temperaturę - ok 36 w okresie przed owulacją.
Taka moja uroda, tu ktoś napisał, że warto zmierzyć temp. również w ciągu dnia - mi często nie wzrastała. Zanim zaczęłam obserwacje myślałam, że na coś chora jestem, ale okazało się, że po prostu tak cyklicznie mam ;-)

image
image
Tokio a jakie masz cisnienie. Ja mam zawsze niskie, a nawet bardzo niskie, zawsze zimne nogi i dlonie. Nie mierzylam sobie nigdy temp ale moze zobacze czy ja mam tez niska, bo przypuszczam ze to moze byc to.
ja mam niskie cisnienie ale temperaturę mam 36.6

jak ostatnio miałam mierzone ciśniene (ok listopada) to było normalne, nigdy nie miałam kłopotów z ciśnieniem

papilio1@op.pl
no to wam pokażę jak wygląda mój wykres , temperatura nadal bardzo niska, skoku owulacyjnego nie zauważyłam, do prawdy nie wiem, jak to interpretować, poza bólem owulacyjnym w 18 dniu, nic ...

image

papilio1@op.pl
tokio, jak udało Ci się przekleić wykres z 28dni?Ja też prowadzę tam wykresy, wkleiłabym dla porównania, wprawdzie moje wykresy wyglądają trochę inaczej, ale też mam problemy w ich interpretacji. Może któraś z dziewczyn pomoże:-)

[url=http://www.weddingcountdown.com]
image
[/url]
Dziewczyny :)) Na 28dni są eksperci do pomocy :) Czasami korzystam :)

Poza tym można poprosić bardziej doświadczone użytkowniczki, ja w miarę swojej wiedzy również służę pomocą :)

Nicpoń ... zrobiłam screena ekranu

papilio1@op.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

do góry