Widok
czy to normalne ??? (NPR)
dziewczyny mam prośbę, czy któraś z was ma bądź zetknęła się w jakiś sposób z taką sytuacją? od ponad tygodnia mierzę temperaturę i jestem zaniepokojona ... moja temperatura jest niepokojąco niska !!!! w miarę równa, ale uważam, że nienormalna ... jestem zdrowa, nie jestem osłabiona, dobrze się odrzywiam, a od tygodnia mam temperaturę pomiędzy 36,00 a 36,2 dziś rano miałam 35,9 !!!!! czyli już pod wykresem, (producent chyba nie przewidział, ze ktoś może mieć taką niska temperaturę) jestem straszny zmarźlak, wiecznie mi zimno, ale nie sądziłam, że mam jakąś nienormalną temperature ciała !!
czy któraś z was spotkała się z czymś takim? nie sądzę, by termomert był zepsuty, mój przyszły mąż też się nim mierzył, i było normalne 36,6 ...
czy któraś z was spotkała się z czymś takim? nie sądzę, by termomert był zepsuty, mój przyszły mąż też się nim mierzył, i było normalne 36,6 ...
papilio1@op.pl
utrzymanie stałej, prawidłowej temperatury ciała jest niodzownym warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zmiany temp. przekraczające normę (36) mogą prowadzić do zaburzeń regulacji procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie. Za regulowanie i utrzymanie temperatury odpowiada ośrodek termoregulacji, który znajduje się w mózgu (w podwzgórzu).
Masz jakieś objawy kliniczne: osłabienie? apatia? brak apetytu? nadmierna senność?
Jeżeli nie obserwujesz u siebie tego typu objawów i czujesz się w pełni zdrowia, nie należy przejmować się zbytnio ta niższą temperaturą. Wystarczy jeżeli będziesz zwracała baczniejszą uwagę na stan swojego zdrowia.
Jeżeli jednak czujesz się nie za dobrze, nalezy udać się do lekarza rodzinnego i wykonać podstawowe badania laboratoryjne: morfologię, badania biochemiczne krwi i moczu.
Wśród schorzeń, które mogą być przyczyną obniżonej temperatury ciała zalicza się: niedokrwistość, zaburzenia endokrynologiczne, niedoczynność tarczycy. Jednak rozpoznanie może postawić lekarz po dokładnym zbadaniu i wykonaniu dodatkowych badań, dlatego radzę udać się po poradę do swojego lekarza.
Masz jakieś objawy kliniczne: osłabienie? apatia? brak apetytu? nadmierna senność?
Jeżeli nie obserwujesz u siebie tego typu objawów i czujesz się w pełni zdrowia, nie należy przejmować się zbytnio ta niższą temperaturą. Wystarczy jeżeli będziesz zwracała baczniejszą uwagę na stan swojego zdrowia.
Jeżeli jednak czujesz się nie za dobrze, nalezy udać się do lekarza rodzinnego i wykonać podstawowe badania laboratoryjne: morfologię, badania biochemiczne krwi i moczu.
Wśród schorzeń, które mogą być przyczyną obniżonej temperatury ciała zalicza się: niedokrwistość, zaburzenia endokrynologiczne, niedoczynność tarczycy. Jednak rozpoznanie może postawić lekarz po dokładnym zbadaniu i wykonaniu dodatkowych badań, dlatego radzę udać się po poradę do swojego lekarza.
Tokio,myślę, że jeżeli dobrze się czujesz to zupełnie nie masz się czym martwić. czy to są twoje pierwsze pomiary czy zauważyłaś że teraz temperatura spadła? Ja przez kilka lat stosowałam NPR i zazwyczaj podstawową temperaturę ciała (czyli tą mierzoną rano przed wstaniem z łóżka) miałam właśnie w granicach 35,7-36,3 (oczywiście przed owulacją).Dla pewności zmierz sobie też temperturę parę razy w ciągu dnia, powinna być normalna.Moim zdaniem to nie jest nic niepokojącego.Pozdrawiam.
Faza estrogenowa? Całkiem normalne. Z drugiej strony, to może zależeć od termometru - może być precyzyjny, ale wyniki pokazywać w niższych (tak jak u Ciebie) lub wyższych obszarach podziałki.
Ooo... dobry przykład: Przesiadałam się z rtęciowego termometru klasycznego na elektroniczny Microlife MT 1622. Microlife pokazywał kolejno:
36.0, 36.05, 36.10, 36.15... a rtęciowy równolegle, mniej więcej tak:
36.2, 36,25, 36.30, 36.35.
Ooo... dobry przykład: Przesiadałam się z rtęciowego termometru klasycznego na elektroniczny Microlife MT 1622. Microlife pokazywał kolejno:
36.0, 36.05, 36.10, 36.15... a rtęciowy równolegle, mniej więcej tak:
36.2, 36,25, 36.30, 36.35.