Widok

czym myc plyte indukcyjna???

czy trzeba specjalnych srodkow do mycia plyty indukcyjnej, ?? czy to prawda,ze MUSZA byc do niej specjalne garnki??
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja swoją płytę myję wodą z płynem do mycia naczyń, ewentualnie na koniec Cleanem do szyb by ładnie się błyszczała.
Tak, do płyty indukcyjnej muszą być specjalne garnki.
imageimage
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Aby gwarancja płyty elektrycznej, indukcyjnej lub ceramicznej,była ważna jej podłączenie należy powierzyć uprawnionemu elektrykowi. Płyty elektryczne z trzema i więcej polami grzewczymi wymagają przeważnie podłączenia tzw. trójfazowego (400 V). W takim przypadku musisz mieć w domu odpowiednią, osobną instalację elektryczną, sprawdź to przed zakupem kuchenki lub zasięgnij porady elektryka.

W tym przypadku zawsze podłączeniem powinien zająć się specjalista z państwowymi uprawnieniami, który potwierdzi to w karcie gwarancyjnej, w przeciwnym razie tracisz gwarancję producenta na elementy grzewcze.

www.elektryk-gdynia.cba.pl
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
jezeli nie ma plyta pszewodu to musi podlaczyc fahowiec,zeby nie stracic gwarancji.mam indukcje i moglem podlaczyc sza poniewaz ma pszewod do gniazda
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
Człowieku...ortografia...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

On nie wie co to ortografia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
prosta sprawa, !!! Ocet !!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
W marketach można znaleźć specjalny preparat do mycia płyt ceramicznych (w tym indukcyjnych). Nie pozostawiają one smug, a nawet nabłyszczają. Są stosunkowo drogie ok. 15 - 30 zł za 250 ml. Np.: Dr Backmann, Whirlpol natural vitro, Menalux.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Płytę trzeba myć przeznaczonymi do tego środkami, w innym wypadku - szybciej będzie ulegać zniszczeniu. Środki do mycia płyty pokrywają ją specjalną warstwą, która zapobiega powstawaniu zarysowań.
W żadnym wypadku nie wolno używać do czyszczenia zwykłych detergentów, które nie natłuszczają, lecz wręcz przeciwnie - wysuszają powierzchnię, zmywając z niej ochronną warstwę. Czyli wszystkie płyny do mycia naczyń i szyb - odpadają, jeśli chcesz, żeby płyta za parę lat wyglądała jak nowa. :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wysuszają szklaną powierzchnie? Ciekawe. A jaka to powierzchnia ochronna może być na wierzchu takiej płyty?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
....chyba podpiszę się pod tym jak w/w -w instrukcji obsługi od mojej indukcji pisze,że wręcz ZABRANIA się używania się płynu do mycia naczyń i itp.- ja osobiście dostosowuję się do tego i myję samą wodą ale muszę koniecznie sprawic sobie coś specjalnego...i więc jaka jest prawda-myc purem czy nie-sama nie wiem?! pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
podpisując się jak w/w- stwierdzam jak mamtu;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja myję specjalnym mleczkiem do płyt indukcyjnych Dr. Beckmann za 250ml płacę ok. 16zł starcza na bardzo długo (używam go ok. 2mc i mam prawie pół butelki). Mleczko zawiera olej silikonowy, który zabezpiecza płytę przed zarysowaniami i przegrzaniem. Jestem z niego bardzo zadowolona:)
Przy tego typu płycie, używa się garnków ze specjalnym magnesem, tzw. ferromagnetyczne. Ja mam garnki firmy WMF Function 4. Są dość drogie, ale i rewelacyjne. Z tańszych garnków polecam z Ikeii z seri 365+ lub firmy Berghoff (są tańsze i droższe zestawy).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Drogie Panie, nie wypisujcie tu dziwnych teorii. Ferromagnetyk to dla laika metal, który jest przyciągany przez magnes, a nie specjalny magnes :-). Specjalne garnki do płyt indukcyjnych to także gruba przesada. Proszę sobie zrobić małe doświadczenie i spróbować zagotować odrobinę wody w zwykłym, metalowym garnku emaliowanym. Prawie na 100% eksperyment się uda. Generalnie aby naczynie mogło być użyte na płycie indukcyjnej, musi być wykonane z ferromagnetyka i posiadać płaskie dno aby jak najdokładniej przylegało do powierzchni płyty. I to tyle w kwestii naczyń.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
Byc moze woda zagotuje się w tym garnku, ale będzie to trwało o wiele dłużej, więc zużyjemy wiecej prądu,wiem, bo wypróbowałam na patelni, która niby do płyt indukcyjnych, a nagrzewa się 2 razy wolnie niż profesjonalna Vinzer.
Nie wiem, czy kiedykolwiek gotował/a Pan/i na kuchence indukcyjnej???
Myślę, że NIGDY, wypisuje Pan/i kompletne bzdury o tych emaliowanych garnkach, w których rzekomo można gotować. Płyta indukcyjna - jeśli ma system rozpoznawania naczyń - a teraz chyba wszystkie już mają - natychmiast się wyłączy, jeśli postawi się zwykły garnek, tak samo jakby w ogóle nie było na polu grzejnym garnka. Mam wrażenie, że myli się płytę indukcyjną ze zwykłą płytą elektryczną!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 17
Mam dwa zwykłe garnki emaliowe i na płycie indukcyjnej działają. Nie zauważyłam też różnicy w czasie gotowania w garnku emaliowym i tym do płyty.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak garnek emaliowany dziala sprawdzalem
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
mam płytę indukcyjną boscha i emaliowane garnki działają super. :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
sprawdzalem garnek emaliowany i grzeje sprawdzalem tez magnesem jest ok
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
do zzz- a guzik prawda ja na mojej postawiłam stary emaliowany garnek , woda zagotowała się w ciągu 3 minut, mam indukcję z rozpoznawaniem wielkości garnków, to Pani pisze bzdury albo posiada jakiś chiński badziew
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
o rany,nie moga być używane garnki aluminiowe i to w2szystko
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mam kuchenke indukcyjna Bocha nie dziala na niej zaden aluminiowy garnek ani tez patelnia z Biedronki .Uwazam ze spory w czym gotowac na plycie indukcyjnej sa bez sensu bowiem producent oklesla dokladnie jakich naczyn nalezy uzywac aby gotowac szybko i tanio.
właśnie dziś przyszła mi kuchnia indukcyjna.mam kilka garnków metalowych na indukcję i emaliowane z Olkusza bez oznaczeń, działają wszystkie i nawet patelnia z biedronki za 19,99 zł a mam też nową inną patelnię, która nie działa na tej kuchence, czyli rozpoznaje rodzaj naczynia
Ja gotuję w zwykłych emaliowanych garnkach. Są metalowe bez grama aluminium i nie pzeszkadza tu , że nie kosztują kilkaset złotych. Są starsze garnki Zeptera, które mają w sobie warstwę aluminium i na indukcji dzialać nigdy nie będą, a kosztowały sporo.
Zgadzam się w 100% z Pani odpowiedzią i czym lepszy garnek, a zatem droższy ( notabene ja posiadam komplet niemiecki SILIT ) wówczas gotuje się błyskawicznie.

Oczywiście,że garnki emaliowane działają na płycie indukcyjnej.Spróbuj człowieku,a potem się wymądrzaj.
Nieprawda! Na zwykłym emaliowanym garnku płyta się nie włączy. Nawet na patelni Tefala którą kupiłam za 200 zł zanim miałam płyte indukcyjna nie działa!
A co się będę sam mądrował!!! Proszę prawdzić:
http://www.poradopedia.pl/kuchnia/garnek-ferromagnetyczny-co-to-takiego,1474.html
Czyli, jeżeli garnki emaliowane wykonane zostały z żelaza (sądzę, że z jakiegoś stopu żelaza) i mają właściwości magnetyczne, czyli działa na nie magnes. będą działały na płycie indykcyjnej.
Takiej informacji nie ma w instukcji obsługi płyty, bo przecież producentowi zależy, żebyśmy kupili jeszcze garnki, jeszcze patalnię, jeszcze brytfannę...
Sam byłem mocno ździwiony, gdy 15 lat temu kupiłem pierwszą płytę indukcyjną i nie działały na niej garnki zepptera i kupione w ikei. Gdy już chciałem oddać płytę, wypróbowałem stary garnek emaliowany i działał. Teraz jest oczywiście inaczej, kuchnie indukcyjne się rozpowszechniły i jest bardzo buży wybór nowych garnków z oznaczeniem "do indukcji". Ale stare też będą działać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sprawdź lepiej i nie zapieraj się. Garnki emaliowane wykonane z dobrego stopu metalu są tak samo dobre jak i te specjalne . Są też nie tanie. Może masz beznadziejną kuchnie i powierzchnia magnetyczna wytwarza się słabo. Moja robi to o chce a nie się wyłącza:)
mam pytanko.czy patelnie tefala też mogą być dla tekiej płyty
patelnie ingenio nie działają, tefal ma osobną linię na indukcję.
ja polecam garnki z Ikei http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30101168, jestem z nich bardzo zadowolona.
Plytę myję plynem do naczyć, a później spryskuję płynem do szyb i się ładnie błyszczą:)
Ja myję samą wodą (ew. wodą z dodatkiem płynu do naczyń) na koniec przecieram ściereczką z mikrofibry, bo jestem od nich uzależniona i nie lubię zbednej chemii w kuchni :)
wprowadziłam sie do wynajmowanego mieszkania,osoby mieszkające prze de mną raczej nie miały pojęcia jak czyscić i jak używac,płyta jest przypalona,na wierzchu ma czarną przypaloną powłokę,mam pytanko jak można taką płytę wyczyścic?żeby jej nie porysować i aby wyglądała jak nowa?prosze o podpowiedz,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
to nie jest płyta indukcyjna tylko elektryczna, na indukcji nie ma takich zanieczyszczeń a jeżeli już by coś było to od razu byś to szmatką nasączoną wodą z octem usunęła
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
a jak najlepiej wyczyścić?Najpierw mokrą szmatką (miękką) z dodatkiem płynu do naczyń, następnie szmatkę moczymy w roztworze wody z octem, myjemy i inną, suchą i miękką szmatką wycieramy do sucha, błyszczy jak nowa!
ja również mam płyte indukcyjną i nie mogę jej doczyścić, wygląda to jakby coś tłustego, taka jakby obwódka od dna garnka odciśnięta, niczym nie chce to zejść. A płyta na pewno jest indukcyjna nie lektryczna, bo sama ją kupowałam, więc jedna takie zanieczyszczenia są możliwe.
Mam ten sam problem. Pomocy!
Ja niedawno kupiłam kuchenkę indukcyjna i możecie mi powiedzieć jak sie pozbyć bialych przebarwień po wykipieniu wody z garka??
wodą myć, wodą!
Najlepiej jak palniki są ciepłe żeby wytrzec zabrudzenia po obiedzie czy jak ostygnie??
Najlepiej jak gorące
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Są to tłuste,przypalone zabrudzenia. Zastosuj Deagreaser: https://www.grupapsc.pl/roko-degreaser-srodek-do-odtluszczania-powierzchni
tak trzeba mieć specialne garnki

Mi do zachowania czystości płyty indukcyjnej Philipiaka wystarcza miękka ściereczka, płyn do szyb (rzadziej ocet) oraz papierowy ręcznik. Kosztów taki zestaw nie generuje a zapewnia zachowanie czystości.

Bardzo dobra płyta indukcyjna. Kupiłam jednopalnikową do swojej kuchni w domku letniskowym. Ma moc 2000W.

Przy małym brudzie ocet może rzeczywiście wystarczy, ale przy większym gotowaniu i tak jakiś preparat z prawdziwego zdarzenia trzeba mieć. My z płytą electroluxa dostaliśmy w gratisie ich mleczko i właśnie przy takim większym brudzie to na pewno szybciej wychodzi niż octem szorować.

mam płytę indukcyjną 8 lat jest super czyszczę octem i solą lub płynem do garnków

Inne tematy z forum Remont - porady

papa na deski (9 odpowiedzi)

witam planuje na działce położyć nowa papę i mam pytanie słyszałem że na gołe deski nie mogę jej...

Montaż karniszy (7 odpowiedzi)

Witam, stanąłem właśnie przed zadaniem zamontowania karniszy. Sprawa prosta technicznie, jednak...

Jakie schody? - co polecacie (62 odpowiedzi)

Pewnie wielu mieszkańców nowych domów w Baninie miało dylemat i pytanie dotyczące schodów...

do góry