Widok
Aby gwarancja płyty elektrycznej, indukcyjnej lub ceramicznej,była ważna jej podłączenie należy powierzyć uprawnionemu elektrykowi. Płyty elektryczne z trzema i więcej polami grzewczymi wymagają przeważnie podłączenia tzw. trójfazowego (400 V). W takim przypadku musisz mieć w domu odpowiednią, osobną instalację elektryczną, sprawdź to przed zakupem kuchenki lub zasięgnij porady elektryka.
W tym przypadku zawsze podłączeniem powinien zająć się specjalista z państwowymi uprawnieniami, który potwierdzi to w karcie gwarancyjnej, w przeciwnym razie tracisz gwarancję producenta na elementy grzewcze.
www.elektryk-gdynia.cba.pl
W tym przypadku zawsze podłączeniem powinien zająć się specjalista z państwowymi uprawnieniami, który potwierdzi to w karcie gwarancyjnej, w przeciwnym razie tracisz gwarancję producenta na elementy grzewcze.
www.elektryk-gdynia.cba.pl
Płytę trzeba myć przeznaczonymi do tego środkami, w innym wypadku - szybciej będzie ulegać zniszczeniu. Środki do mycia płyty pokrywają ją specjalną warstwą, która zapobiega powstawaniu zarysowań.
W żadnym wypadku nie wolno używać do czyszczenia zwykłych detergentów, które nie natłuszczają, lecz wręcz przeciwnie - wysuszają powierzchnię, zmywając z niej ochronną warstwę. Czyli wszystkie płyny do mycia naczyń i szyb - odpadają, jeśli chcesz, żeby płyta za parę lat wyglądała jak nowa. :)
W żadnym wypadku nie wolno używać do czyszczenia zwykłych detergentów, które nie natłuszczają, lecz wręcz przeciwnie - wysuszają powierzchnię, zmywając z niej ochronną warstwę. Czyli wszystkie płyny do mycia naczyń i szyb - odpadają, jeśli chcesz, żeby płyta za parę lat wyglądała jak nowa. :)
....chyba podpiszę się pod tym jak w/w -w instrukcji obsługi od mojej indukcji pisze,że wręcz ZABRANIA się używania się płynu do mycia naczyń i itp.- ja osobiście dostosowuję się do tego i myję samą wodą ale muszę koniecznie sprawic sobie coś specjalnego...i więc jaka jest prawda-myc purem czy nie-sama nie wiem?! pozdrawiam
Ja myję specjalnym mleczkiem do płyt indukcyjnych Dr. Beckmann za 250ml płacę ok. 16zł starcza na bardzo długo (używam go ok. 2mc i mam prawie pół butelki). Mleczko zawiera olej silikonowy, który zabezpiecza płytę przed zarysowaniami i przegrzaniem. Jestem z niego bardzo zadowolona:)
Przy tego typu płycie, używa się garnków ze specjalnym magnesem, tzw. ferromagnetyczne. Ja mam garnki firmy WMF Function 4. Są dość drogie, ale i rewelacyjne. Z tańszych garnków polecam z Ikeii z seri 365+ lub firmy Berghoff (są tańsze i droższe zestawy).
Przy tego typu płycie, używa się garnków ze specjalnym magnesem, tzw. ferromagnetyczne. Ja mam garnki firmy WMF Function 4. Są dość drogie, ale i rewelacyjne. Z tańszych garnków polecam z Ikeii z seri 365+ lub firmy Berghoff (są tańsze i droższe zestawy).
Drogie Panie, nie wypisujcie tu dziwnych teorii. Ferromagnetyk to dla laika metal, który jest przyciągany przez magnes, a nie specjalny magnes :-). Specjalne garnki do płyt indukcyjnych to także gruba przesada. Proszę sobie zrobić małe doświadczenie i spróbować zagotować odrobinę wody w zwykłym, metalowym garnku emaliowanym. Prawie na 100% eksperyment się uda. Generalnie aby naczynie mogło być użyte na płycie indukcyjnej, musi być wykonane z ferromagnetyka i posiadać płaskie dno aby jak najdokładniej przylegało do powierzchni płyty. I to tyle w kwestii naczyń.
Nie wiem, czy kiedykolwiek gotował/a Pan/i na kuchence indukcyjnej???
Myślę, że NIGDY, wypisuje Pan/i kompletne bzdury o tych emaliowanych garnkach, w których rzekomo można gotować. Płyta indukcyjna - jeśli ma system rozpoznawania naczyń - a teraz chyba wszystkie już mają - natychmiast się wyłączy, jeśli postawi się zwykły garnek, tak samo jakby w ogóle nie było na polu grzejnym garnka. Mam wrażenie, że myli się płytę indukcyjną ze zwykłą płytą elektryczną!!!
Myślę, że NIGDY, wypisuje Pan/i kompletne bzdury o tych emaliowanych garnkach, w których rzekomo można gotować. Płyta indukcyjna - jeśli ma system rozpoznawania naczyń - a teraz chyba wszystkie już mają - natychmiast się wyłączy, jeśli postawi się zwykły garnek, tak samo jakby w ogóle nie było na polu grzejnym garnka. Mam wrażenie, że myli się płytę indukcyjną ze zwykłą płytą elektryczną!!!
A co się będę sam mądrował!!! Proszę prawdzić:
http://www.poradopedia.pl/kuchnia/garnek-ferromagnetyczny-co-to-takiego,1474.html
Czyli, jeżeli garnki emaliowane wykonane zostały z żelaza (sądzę, że z jakiegoś stopu żelaza) i mają właściwości magnetyczne, czyli działa na nie magnes. będą działały na płycie indykcyjnej.
Takiej informacji nie ma w instukcji obsługi płyty, bo przecież producentowi zależy, żebyśmy kupili jeszcze garnki, jeszcze patalnię, jeszcze brytfannę...
Sam byłem mocno ździwiony, gdy 15 lat temu kupiłem pierwszą płytę indukcyjną i nie działały na niej garnki zepptera i kupione w ikei. Gdy już chciałem oddać płytę, wypróbowałem stary garnek emaliowany i działał. Teraz jest oczywiście inaczej, kuchnie indukcyjne się rozpowszechniły i jest bardzo buży wybór nowych garnków z oznaczeniem "do indukcji". Ale stare też będą działać.
http://www.poradopedia.pl/kuchnia/garnek-ferromagnetyczny-co-to-takiego,1474.html
Czyli, jeżeli garnki emaliowane wykonane zostały z żelaza (sądzę, że z jakiegoś stopu żelaza) i mają właściwości magnetyczne, czyli działa na nie magnes. będą działały na płycie indykcyjnej.
Takiej informacji nie ma w instukcji obsługi płyty, bo przecież producentowi zależy, żebyśmy kupili jeszcze garnki, jeszcze patalnię, jeszcze brytfannę...
Sam byłem mocno ździwiony, gdy 15 lat temu kupiłem pierwszą płytę indukcyjną i nie działały na niej garnki zepptera i kupione w ikei. Gdy już chciałem oddać płytę, wypróbowałem stary garnek emaliowany i działał. Teraz jest oczywiście inaczej, kuchnie indukcyjne się rozpowszechniły i jest bardzo buży wybór nowych garnków z oznaczeniem "do indukcji". Ale stare też będą działać.
ja polecam garnki z Ikei http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30101168, jestem z nich bardzo zadowolona.
Plytę myję plynem do naczyć, a później spryskuję płynem do szyb i się ładnie błyszczą:)
Plytę myję plynem do naczyć, a później spryskuję płynem do szyb i się ładnie błyszczą:)