Widok

depresja bliskiej osoby

Dziewczyny moze cos pomożecie bo juz wysiadam. Bliska mi osoba zmaga sie z depresją 4 lata ( 3 na lekach, podobno leczy sie u b.d. lek.)
Staram sie ją odwiedzać, rozmawiac itp. Sama mam 2 letnie dziecko ( musiało byc rehabilitowane itp. początki były trudne), mimo to jezdziłam do tej osoby bardzo czesto 2-3 dni w tyg. same wiecie, maluch w domu robi zamieszanie, mozna nie miec czasu myslec o problemach swoich, a teraz jak mowi po swojemu sama radośc;)

Wczoraj poprostu powiedziałam DOŚĆ i wyszłam od tej osoby bo nie mam juz siły na to... wiem ze nie ma innej osoby co by ja wspierała ale trafia mnie że 3 lata leczenia i zero efektu w dodatku zaraz ja będe potrzebowała psychiatry bo co się nasłucham przy tych wizytach to moje.

Wiem że nie mogę zostawić chorej samej sobie a z drugiej strony mam dość...

Mieliście podobną sytuacje, może polecicie jakiegos dobrego lek....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kochani, z depresją można wygrać! Mnie się udało, a to wszystko dzięki mojemu mężowi! Pokazał mi serwis pokonajsmutek.pl. Bardzo oponowałam przed wszelkimi wizytami u psychologów, więc mąż uznał, że terapia online będzie dla mnie dobrą alternatywą. Udało się! Od ponad miesiąca korzystam z serwisowych porad, video nagrań i artykułów. Polecam każdemu, mnie pomogło! Dziś jestem szczęśliwa!
Anka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Piotr Sowiński. Przyjmuje w Rumii na Jana III Sobieskiego 10. W mojej opinii świetny psycholog i psychoterapeuta. Na prawde warto skorzystać z jego usług. Sam podczas terapii widziałem jak bardzo zależy mu na pacjencie i jego wyleczeniu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Polecam dobry Ośrodek Terapii Depresji symptom http://www.terapia-leczenie.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Depresja jest powszechną chorobą psychiczną, dotyka osoby z wielu grup wiekowych od nastolatków po osoby starsze. Depresja negatywnie wpływa na funkcjonowanie, postrzeganie, odbieranie bodźców zewnętrznych u osób dotkniętych tą chorobą. Najczęstszymi objawami są: smutek, zmiana apetytu, utrata energii, uczucie bezwartościowości, trudności decyzyjne, spadek koncentracji, negatywne myślenie. Depresja spowodowana jest zmniejszeniem poziomu neuroprzekaźników w mózgu, takich jak dopamina i serotonina. Zaburzenie równowagi w utrzymaniu właściwego poziomu dopaminy i serotoniny, ma zdecydowany wpływ na wykonywanie normalnych czynności.
W obecnym czasie opracowano skuteczne metody leczenia depresji. Z badań przeprowadzonych przez niemieckich badaczy wynika, że aktywne substancje w tym również CBD zwiększają transmisję receptorów serotoniny w mózgu, w tym receptorów 5-HT1A. Zmniejszenie wchłaniania serotoniny powoduje, że mózg przekazuje więcej pozytywnych sygnałów, co w efekcie łagodzi objawy depresji. Inne badania Kliniczne dowodzą, że CBD może stymulować wzrost hipokampa, który jest elementem układu limbicznego odpowiedzialnego głównie za pamięć, dzięki czemu stymulowane jest tworzenie nowych neuronów. Proces ten nazwany neurogenezą, może być skuteczną metodą zmniejszania objawów depresji.
Przyjmowanie CBD podczas leczenia depresji powoduje wiele zalet, między innymi wspomaga wzrost poziomu serotoniny w organizmie, co następnie wpływa pozytywnie na regulację naturalnych chemicznych substancji w mózgu. Bezsenność jest częstym objawem depresji, przyjmując olej z CBD możemy uzyskać również pomoc w zakresie poprawy jakości snu. Wielu naukowców twierdzi, że depresja jest neurologicznym stanem zapalnym organizmu, którego skutki możemy zmniejszyć przyjmując CBD, które zatrzymuje utratę dopaminy przez co zmniejsza postęp choroby.
https://centrum-mk.pl/rodzaje-konopi-gatunki-marihuany-kompendium

Warto jest poczytać sobie o odmianach konopii. Na stronie jest spore kompendium wiedzy w tej tematyce.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzień dobry. Czy mogłaby Pani podać nr do Pani Dr Szumilewicz? To co widzę w sieci ponoć nie jest aktualne. Dziękuję z góry.

"Prawdziwej" depresji nie da się wyleczyć bez pomocy specjalisty i bez leków. Stany depresyjne, epizody depresji, obniżenie nastroju spowodowane jakąś sytuacją życiową, którą się opanowało itd. - tak. Różnica jest ogromna.

https://kolbuszowacity.pl/aktualnosci/psychiatra-osoba-leczaca-zalamanie-nerwowe/

Polecam poczytać sobie o tym co może dać taka wizyta.

Na początek udaj się do psychiatry. Psychiatra zdecyduje czy potrzebujesz leków (może, ale nie musi ich przepisać) i na pewno zaleci psychoterapię.

Jeśli nie chcesz udać się do psychiatry stacjonarnie, weź pod uwagę możliwośc wizyty w formie online:
https://www.psychiatrzy.warszawa.pl

Na taką wizytę możesz się zapisać na przykład tutaj.