Widok

dla mnie szok :-)

ostanio poprzez szum medialny /filmik o Trekowcach Gdynia, ze tak powiem/ dowiedziałem sie wiecej o wymienionym klubie . mi wlazlem na ich www i poczytalem sobie ich historie, cele i o tym, ze chca rywalizowac z najlepszymi" i inne szczytne hasła...
na wstepie zaznaczam, ze nie che nikogo krytykowac, ale ...
wczoraj przegladalem wyniki maratonu w Głuszycy, gdzie Trek G. uczestniczył oraz inne postacie znane mi z forum....z ciekawosci kliknalem na wyniki kobiet i co widze: wygrała pani Kozela Karolina...ale z jakim czasem !!! nastepna kobitka miala 50 minut straty....A wynik Karoliny wystarczał na 8 miejsce wsrod facetow...a Trek Gdynia? do Karolinki miał odpowiednio nastepujace straty: 35 minut Facet/Trek, 51minut Dziewczyna/Trek....cholercia, to jest niezla masakra! Panowie i Panie zrobcie cos, bo na razie do prawdziwej czolowki w MTB to conajmniej lata swietlne :/ a tak nawiasem mowiac, to jestem w szoku jak mozna wycinac na biku, kilka razy w ramach popoludniowej przejazdzki wstartowalem sobie w biketourach (z miernym skutkiem, nie przecze :-) i bylem naprawde zdziwiony jak kolesie ktorzy tam wygrywaja potrafia jezdzic i bylem przekonany, ze to wlasnie jest prawdziwa elita, a nawet jesli jeszcze nie to prawie...do wczoraj - za posrednictwem netu /ofcourse/ poczytalem sobie rozne wyniki, roznych imprez (maratony, wyscigi)...to jest kurde masakra jaka jest roznica m/y prawdziwa czolowka MTB a reszta swiata....
gdy np. czytam, ze jakas tam zawodniczka (z reprezentacji Polski, ze tak powiem:-) ) w ramach treningu wystartowala sobie w jakis, lokalnym wyscigu MTB i zdublowala tam wszystkich :-)
kurde, gdybym byl kolarzem (jak to niektorzy z tego forum..no przynajmniej sami sie tak okreslaja) to popadlbym w depresje, wiedzac, ze nie ma szans bym kiedykolwiek zblizyl do takiego poziomu...

Ziarno
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Treki startują w zawodach dla amatorów i tam brylują, a tak na prawde te zawody nie są dla nich, nie wiem po co tam startują? w starciu z profi nie mają żadnych szans i chyba dlatego ?
Ziarno napisał:

Oj Ziarno, czepiasz sie chłopaków zupełnie bez powodu. To, że między amatorską czołówką polskiego mtb a czołówką czołówką z Langa jest przepaść nie jest żadnym odkryciem. Taki poziom nie każdy może osiągnąć. Nawet aby tylko zbliżyć się do takiego poziomu trzeba mieć i predyspozycje i poświęcić lata ciężkiej pracy. Przecież ten sezon (o ile dobrze pamiętam) jest dopiero drugim wspólnym sezonem trekowców a Ty oczekujesz nie wiadomo jakich wyników. Na głównej stronie grupy jest zdanie:
"Wielkie rzeczy buduje się latami, dlatego ambitnie i konsekwentnie pokonujemy kolejne szczeble w drodze na szczyt."
Zrozum, że cel jaki sobie postawili czyli osiągnięcie poziomu dzięki, któremu będą się mogli się ścigać z czołówką polskiego mtb jest naprawdę bardzo trudny do zrealizowania i na pewno potrwa to dłużej niż dwa sezony.

> mam nadzieje, ze nie mysla w takich kategoriach, jakie tutaj
> zaprezentowano i nie spoczna na laurach i naprawde zaczna
> pracowac i "walczyc z najlepszymi"....

No to pojechałeś... Czyli według Ciebie teraz się obijają ? Chyba sobie nie zdajesz sprawy ile pracy wymaga osiągnięcie formy jaką teraz reprezentują.
Podpisuję się pod słowami Sebastiana. Jest dokładnie tak jak piszesz i szkoda, że w ten sposób nie myśli np: Ziarno. Spróbujcie sami rozpocząć treningi i jak dojdziecie do formy prezentowanej przez zawodników Treka Gdynia to szczerze Wam pogratuluję. Na razie nie osiągacie wyników porównywalnych z nimi i moim zdaniem nie macie prawa wypowiadać się tak negatywnie na ich temat na publicznym forum.
Co do startów w okręgowych zawodach to również życzę powodzenia z takim myśleniem: że to nie zawody dla Treka. Tak więc wg Ciebie Trek nie powinien startowaćpo to żeby ktoś, kto zajmuje niższe miejsca zajął w końcu jakieś na podium tak? A nie zauważasz zależności, że jeżeli Trek nie będzie startował to nie będzie się z kim ścigać i poziom zawodów spadnie? Przecież istotą treningu jest stawanie się coraz lepszymi, a jak mamy to osiągnąć gdy nie trenujemy z mocniejszymi i z silniejszymi zawodnikami, np z zawodnikami Treka, po czym swój poziom możemy porównać właśnie na zawodach organizowanych w trójmieście. Gdzie Treki mają sprawdzać swoje możliwości jak nie w BT? Jeżeli komuś to nie odpowiada to niech się pościga wokół swojego bloku...
PozdROWER :)
Ciekawe - daje sie zauwazyc bardzo niezdrowe podejscie - jestes slabszy - nie masz prawa sie wypowiadac...Jezeli nie uprawiam MTB i nie mam tam zadnych wynikow, to oznacza ,ze nie moge wyrazac swoich opinii na ten temat?....To co wczesniej napisalem nie wymyslilem sobie, tylko zaczerpnalem z ogolnie dostepnych zrodel. czy to oznacza, ze nie mozna o tym pisac bo Trek.G. wypadaja tam słabo? ...bez przesady
Co do BT, to tez sie troche dziwie, ze powazni, licencjonowani zawodnicy tam startuja - przeciez z gory wiadomo, ze złoją tam dupska wszystkim i na pewno wiele z tego nauki na przyszlosc nie wyniosa...szczegolnie, ze BT /i nie tylko/ z roku na rok staja sie coraz to łatwiejsze ...pewnie dlatego, startujac pozniej w powazniejszych imprezach nie błyszcza specjalnie...

Ziarno
Przesadasz. BT nie są słabsze z roku na rok, tylko dlatego że nie jeżdżą już takie osoby jak Krzyżak czy Bogdziewicz. Nie mniej niejednokrotnie udowodniono, że nie jednej osobie z Treka można dosadzić na trasie nie będąc licencjonowanym zawodnikiem. Dlatego nie można powiedzieć, że dokopią każdemu bo wcale tak nie jest. A poziom jaki reprezentują jest i tak duży. Musisz sobie zdać sprawę z tego, że tacy zawodnicy mają szkołę, pracę, rodzinę i bardzo dużo wysiłku muszą włożyć w to żeby być chociaż na tym 6 miejscu w "słabym" BT....A na Langu wielu zawodników, ma nieco inne życie i z kolarstwa się utrzymuje. Więc co jest dziwnego że taki zawodowiec objedzie naszego miejscowego wyjadacza, który na rower musi sobie zarobić a przed pracą zawitać na uczelnię? Pozdro
chodzi o to za trasy sa coraz to łatwiejsze i coraz krotsze... jakies 5-6 lat w temu, w BT bylo znacznie wiecej do przejechania niz obecnie..A maratony MTB tez sa coraz krotsze...zreszta niedawno ktos wlasnie na ten temat pisal na forum...

Ziarno
poziom zalezy od zawodnikow a nie od trasy.
coz, mam inne zdanie :)

Ziarno
gdyby trasy byly banalnie proste, to na pewno poziom startujacych tam zawodnikow tez bylby niski...

Ziarno
Ziarno napisał(a):

> Ciekawe - daje sie zauwazyc bardzo niezdrowe podejscie - jestes
> slabszy - nie masz prawa sie wypowiadac...Jezeli nie uprawiam
> MTB i nie mam tam zadnych wynikow, to oznacza ,ze nie moge
> wyrazac swoich opinii na ten temat?....

Pewnie, że masz prawo mieć własną opinię na ten temat, ale dlaczego taką opinię wygłaszasz na forum i tym samym osłabiasz dobrą reputację jaką się cieszy Trek Gdynia? Ja bym takie wiadomości zatrzymał dla siebie, albo bezpośrednio napisał do kogoś z Treka a nie wypowiadał się na forum, no chyba, że bym chciał wszcząć awanturę... Chciałeś poszukać poparcia swojego zdania? Bez sensu!

> Co do BT, to tez sie troche dziwie, ze powazni, licencjonowani
> zawodnicy tam startuja - przeciez z gory wiadomo, ze złoją tam
> dupska wszystkim i na pewno wiele z tego nauki na przyszlosc
> nie wyniosa...szczegolnie, ze BT /i nie tylko/ z roku na rok
> staja sie coraz to łatwiejsze ...pewnie dlatego, startujac
> pozniej w powazniejszych imprezach nie błyszcza specjalnie...

Nie mogę się wypowiadać na temat poziomu BT, bo startuję w nich dokładnie od roku czasu i nie jestem w stanie porównać ich z latami wcześniejszymi. Moim zdaniem poziom zawodów jest wysoki. Bardzo dobrze jest się ścigać z lepszymi i mieć satysfakcję z wyprzedzenia ich na trasie, a takimi są przecież nie tylko zawodnicy z Treka, ale też reszta czołówki z Pomorza. W końcu oni też posiadają licencje, ścigają się w ogólnopolskich zawodach i nie zawsze zajmują pierwsze miejsca!
Ludzie, którzy zwyciężają w np. Skodzie, mogą poświęcić kolarstwu o wiele więcej niż inni, bo oni po prostu zarabiają tym na życie i nie muszą pracować w inny sposób.
PozdROWER!
Ziarno napisał(a):

> gdyby trasy byly banalnie proste, to na pewno poziom
> startujacych tam zawodnikow tez bylby niski...

Z tym się też nie zgadzam :) Gdyby trasy były proste to zwyciężali by i tak najlepsi! A czy wg Ciebie zawodnik, który zwycięża w zawodach reprezentuje niski poziom? Moim zdaniem nie. Oczywiście poziom zależy od rangi zawodów i co za tym idzie od zawodników, ale nie od trasy.
nie zebym chcial się chwalić, czy komukolwiek przygadywać złoślwie, ale co do tego poziomu Treka, to nie wiem czy jest tak super, moze to przypadek po prostu, ale na chyba jedynych zwodach w jakich bralem udzial w ubieglym roku (takie tam lokalne na pewno trasa bez porownania bnalaniejsza niz na BT) i moze z 2/3 miałem ogolnie w życiu predzej, to akurat przydarzyło mi się zmierzyć z jednym z zawodnikow z tego zespłu. Juz choćby liczba startów, można wywnioskować, że nie jestem żadnym zawodnikiem, na pewno nie przygotowywałem się na tego typu zawody, jeździłem od tak sobie, głónie po szosie jak mi czas pozwalał, no i nie jakieś wielkie ilości km. No i okazało się że ja taki słabeusz amator z prowincji na blisko 14 kg góralu, wyprzediłem zawodnika Treka...
Być może miał słabszy dzień... może sa jakies inne przyczyny, ale moim zdaniem, mimo wszystko nie powinienem mieć z nim szans....
A jakie to były zawody????? Mówisz, że lokalne a trasa bardziej banalna niż na BT?? Ciekawe???
A na mojej prywatnej liscie nr 1 w 3m to:
Szak
i długo, długo nikt :)
pozdro i peace!
Zawody weekendowe pt. Mistrzostwa Polski, wyścig drużynowy

I RUNDA:

1 BATEK Dariusz HALLS PROFESSIONAL MTB TEAM 0 10 30
2 TRZOP Jacek ADVENTURE ASEPTA KEDNA 0 10 53
3 SUŁEK Piotr RMF FM MOUNTAIN DEW 0 11 12
4 DZIAŁAKIEWICZ Adrian LKS OPTEX ARLEN OPOCZNO 0 11 14
5 LEŚNIAK Tomasz CWKS RESOVIA RZESZÓW 0 11 37
6 CEBULA Szymon MTB SILESIA RYBNIK 2 0 11 38
7 CZARNOTA Bogdan MTB SILESIA RYBNIK 1 0 11 48
8 DUDA Paweł LKK START TOMASZÓW MAZOWIEC. 0 11 57
9 EBERTOWSKI Przemysław TREK GDYNIA 0 12 46
10 SMAGA Leszek LUKS DOBRA JARECKI TEAM 0 12 52
11 SYCZ Dariusz PRZEMYSKIE TOW.KOLARSKIE 0 13 20
12 SZEWCZYK Szymon MKS KAROLINA ROWERY 0 13 27

II RUNDA:

1 OSICKI Kornel HALLS PROFESSIONAL MTB TEAM 0 21 46
2 RZESZUTKO Adrian RMF FM MOUNTAIN DEW KRAKŕW 0 22 55
3 BARUL Damian LKS OPTEX ARLEN OPOCZNO 0 24 35
4 DYGACZ Tomasz MTB SILESIA RYBNIK 1 0 24 40
5 JAWORSKA Debora ADVENTURE ASEPTA KEDNA 0 24 46
6 MIDZOBRODZKI Paweł LUKS DOBRA JARECKI TEAM 0 25 39
7 ŁYSAKOWSKI Grzegorz PRZEMYSKIE TOW.KOLARSKIE 0 26 53
8 MASZOTA Paweł TREK GDYNIA 0 26 54
9 KAPUSTA Sylwia CWKS RESOVIA RZESZÓW 0 26 55
10 OKARMUS Paweł MKS KAROLINA ROWERY 0 26 56
11 WARCZYK Dorota LKK START TOMASZŕW MAZOWIEC. 0 27 37
12 CZERWIăSKA Joanna MTB SILESIA RYBNIK 2 0 29 40

III RUNDA:

1 KARCZYŃSKI Marcin HALLS PROFESSIONAL MTB TEAM 0 32 35
2 PIASKOWY Emanuel ADVENTURE ASEPTA KEDNA 0 36 51
3 SUŁEK Marta RMF FM MOUNTAIN DEW KRAKÓW 0 36 52
4 SOLUS Katarzyna LUKS DOBRA JARECKI TEAM 0 39 22
5 JANECKI Dawid LKK START TOMASZÓW MAZOWIEC. 0 40 26
6 STANISŁAWIAK Barbara LKS OPTEX ARLEN OPOCZNO 0 40 35
7 KOZELA Karolina MTB SILESIA RYBNIK 1 0 41 23
8 WARCHOŁ Bartosz CWKS RESOVIA RZESZŕW 0 41 55
9 BARTKOWIAK PaweŁ MTB SILESIA RYBNIK 2 0 42 47
10 SZYBIAK Ewelina PRZEMYSKIE TOW.CYKLISTÓW 0 44 11
11 ŚWIRKOWICZ Anna TREK GDYNIA 0 44 46
12 KUNIEJ Anna MKS KAROLINA ROWERY 0 45 00

IV RUNDA:

1 13 POL19860427 BATEK Dariusz HALLS PROFESSIONAL MTB TEAM 0 44 57
13 POL19890316 OSICKI Kornel
13 POL19831109 WŁOSZCZOWSKA Maja
13 POL19780706 KARCZYăSKI Marcin

2 12 POL19830712 SUŁEK Piotr RMF FM MOUNTAIN DEW KRAKÓW 0 48 44
12 POL19900405 OSIECKI Łukasz
12 POL19890104 SUŁEK Marta
12 POL19860425 RZESZUTKO Adrian

3 14 POL19850530 TRZOP Jacek ADVENTURE ASEPTA KEDNA
0 49 30
14 POL19890607 JAWORSKA Debora
14 POL19910302 PIASKOWY Emanuel
14 POL19860412 HARKOT Paweł

4 7 POL19871126 MIDZOBRODZKI Paweł LUKS DOBRA JARECKI TEAM 0 50 28
7 POL19871228 SMAGA Leszek
7 POL19880321 SOLUS Katarzyna
7 POL19890119 DOMBROWSKI Maciej

5 6 POL19891011 DYGACZ Tomasz MTB SILESIA RYBNIK 1
0 51 54
6 POL19860918 KOZELA Karolina
6 POL19750615 CZARNOTA Bogdan
6 POL19850104 PYRGIES Kryspin

6 5 POL19851128 ZATORSKI Michał LKK START TOMASZÓW MAZOW
0 52 26
5 POL19911025 JANECKI Dawid
5 POL19750710 WARCZYK Dorota
5 POL19850409 DUDA Paweł

7 10 POL19900421 PTASZEK Karol LKS OPTEX ARLEN OPOCZNO 0 53 39
10 POL19910128 STANIS�AWIAK Barbara
10 POL19900402 BARUL Damian
10 POL19880213 DZIA�AKIEWICZ Adrian

8 3 POL19821208 KAPUSTA Sylwia CWKS RESOVIA RZESZŕW
0 54 47
3 POL19901125 PALUCH Kamil
3 POL19920116 WARCHO� Bartosz
3 POL19810522 LE�NIAK Tomasz

9 8 POL19900513 WASZCZUK Radosław MTB SILESIA RYBNIK 2
0 55 31
8 POL19860811 CZERWIăSKA Joanna
8 POL19800114 CEBULA Szymon
8 POL19880719 BARTKOWIAK Paweł

10 15 POL19910424 �YSAKOWSKI Grzegorz PRZEMYSKIE TOW.CYKLIST 0 58 21
15 POL19891018 SYCZ Dariusz
15 POL19890913 SZYBIAK Ewelina
15 POL19921109 SYCZ Łukasz

11 9 POL19860510 SIEDLECKI Maciej TREK GDYNIA
0 58 29
9 POL19831104 EBERTOWSKI Przemysław
9 POL19790129 ŚWIRKOWICZ Anna
9 POL19890210 MASZOTA Paweł

12 11 POL19871207 CISOWSKI Marcin MKS KAROLINA ROWERY
1 00 07
11 POL19871107 SZEWCZYK Szymon
11 POL19900902 OKARMUS Paweł
11 POL19910531 KUNIEJ Anna
A tak przy okazji, skoro TREK Gdynia zrzesza najlepszych zawodników z regionu, dlaczego nie jeździ w klubie Kuba Krzyżak? Ktoś wie?
Nie pytam Ciebie o zawody , tylko Mar_lana, który pisze powyżej.

Michał Gda napisał(a):

> A tak przy okazji, skoro TREK Gdynia zrzesza najlepszych
> zawodników z regionu, dlaczego nie jeździ w klubie Kuba
> Krzyżak? Ktoś wie?

No to zapytaj samego Krzyżaka.
Były to mistrzostwa Starogardu Gdańskiego w MTB
smieszne to jest i tyle

nie wszyscy zawodnicy klubu sa na takim samym poziomie
czasem da sie kogos objechac, ma slabszy dzien, klopoty zoladkowe albo kto inny jest lepszy, szybszy itp...

jak to sie ma do caloksztaltu klubu?

nie ma mnie w PL od jakichs 3 lat ale Trek skupia spora grupe bardzo dobrych zawodnikow: Slawka, Przemka czy Anie.

Jakis czas temu, kazde z nich jezdzilo osobno, teraz sa w teamie i maja jakies zaplecze. I badzo sie ciesze, bo maja szanse isc do przodu i rozwijac sie.
Dojscie do poziomu czolowki Polski to ciezka praca zajmujaca kupe czasu, potu i kasy. Dojscie dla niejednej przecietnej osoby do poziomu zawodnikow wymienionych powyzej z imienia jest niemozliwe a co dopiero do poziomu zawodnikow z kadry.

Nie wiem dlaczego ktos konsekwentnie pietnuje Treka jako grupe kolarska i po co? Staraja sie, trenuja i rozwijaja. "Practice makes perfect.. but it takes time"

Grup rowerowych jest wiele - skoro jestesmy z trojmiasta to wspierajmy swoich! Chca rownac do najlepszych - chwala im za to! Moze tak troche wsparcia a nie "dobijal"... cytat:
"gdybym byl kolarzem (jak to niektorzy z tego forum..no przynajmniej sami sie tak okreslaja) to popadlbym w depresje, wiedzac, ze nie ma szans bym kiedykolwiek zblizyl do takiego poziomu..."

Sam tez jestem kolarzem i wiem co to znaczy cwiczyc, trenowac i probowac osiagnac cel.
Droga moze byc dluga, wiec nalezy gratulowac samozaparcia!

Pozdrower
Peter

-----------------------------------
SopotKillers.pl
Bo Kuba jest za słaby dla Treka! :D
do góry