Widok

dlaczego,czy ktos moze wie???????

Wesele Temat dostępny też na forum:
Mam takie zapytanie i mam nadzieje ze ktos moze mi pomoze?
Dlaczego kobiety w ciazy nie moga byc swiadkami na slubie,czy to wogole prawda??????? Prosze o pomoc.....(bo okazuje sie ze chyba moja psiapsiolka jest ;0)

anulaimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pierwszy raz słyszę... Chyba masz na myśli jakiś przesąd?
ja tez 1 raz slysze....e to chyba jakas bzdurka ciaza nie przeszkadza w swiadkowaniu :)
mi też się wydaje że chodzi tu o jakiś przesąd

image

image

www.nikolaszymanska.pamietajmy.com.pl
córeczko
co za bzdura, w głowie się nie mieści.... Świadkiem może byc każda pełnoletnia osoba legitymująca się dokumentem tożsamości, jej stan cywilny ani nawet wyznanie nie grają roli. No może dla cioć i babć, które chciałaby aby cała czwórka (para i świadkowie) odpowiednio się prezentowała i przystapiła do Komunii. Ale przepisy kościelne o takich sprawach milczą.

[url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
Ale czy świadkowa ma ślub? Bo to jest ważne a nie to czy jest w ciąży chyba, poza tym to raczej stanowi problem przy chrzcie (u nas w rodzinie tak było że nie dopuścili mającym być chrzestnym mężczyzny bo miał dziecko i ślub cywilny a nie kościelny), sądzę że przy świadkowaniu ksiądz nie może jej nie dopuścić ze względu na to ;-)

image
Ja słyszałam że nie może być chrzestną,
Jakiś przesąd chyba:)
Ale świadkową na ślubie to pierwsze słysze...

image
dziekuje wam dziewczyny,tak pytam bo tak slyszalam i nie wiem czy to przesad czy co ale dziekuje jesli da rade to bardzo bym chciala zeby ona byla,ale jesli nie to mam problem :(((((((((((

anulaimage
Równie dobrze mogę zadać pytanie, czemu ciasto powinno się ucierać (w makutrze) tylko w jedną stronę...Chyba staję się złośliwy...Wybaczcie.
Żonaty, ty nie tylko jesteś bezpodstawnie złośliwy, ale i masz pecha do przykładów...

Kilka lat temu naukowcy zabrali się za ten przesąd z ucieraniem ciasta i okazało się, że ma on naukowe podstawy. Był o tym program, na jakimś zagranicznym kanale...

Co do świadków w kościele - nawet nie muszą być wierzący. Ksiądz wymaga od nich tylko okazania dowodu osobistego. Nie tylko mogą być w ciąży, ale na dodatek nawet rozwodnikami lub bigamistami :)
Nigdy o czymś takim nie słyszała. Słyszałam natomiast że świadkami nie może być para tzn. dziewczyna i chłopak bo podobno jest takie powiedzenie "Kto razem świadkuje, ten nie ślubuje".
też pierszy raz słysze, jest natomiast teki przesąd jeśli chodzi o chrzest wg którego matką chrzestną NIE POWINNA być kobieta w ciązy bo moze stać sie nieszczęście któremuś z dzieci, ale to tylko przesąd.

Nasz ksiądz natomiast zapytał czy świadkowa ma bierzmowanie, na co mój mąz powiedział ze nie ( to jego siostra), i robił dziwne miny, pytając dlaczego nie ma, mąż odpowiedział mu że to jej prywatna sprawa i nie będzie dociekał bo u nich w parafii ksiądz powiedział ze nie ma przeciwskazań by świadkiem mogła być osoba niebierzmowana a przepisy kościelne są odgóne a nie rózne w każdej parafii,
ZABKA, TO CHYBA NIE PRAWDA :)
nie martw sie :)

co za bzdury!świadkowa nie musi nawet być osobą wierzącą, nie musi mieć chrztu, bierzmowania, nic nie musi, a jak ktoś w jakieś głupoty wierzy, to faktycznie ciężko się pobrać, bo wszystko może pecha przynosić:))))))))
To napewno nie prawda, moze pomylilo Ci sie z byciem matka chrzestna. Bo kobieta, ktora spodziewa sie swojego dzidzusia nie moze byc matka chrzestna.
może być
tak dawniej sie mówiło jesli chodzi o chrzest , zwłaszcza na wsiach, a świadkiem moze być również osoba niewierząca, tylko wiadomo że ksiadz wolałby by wszystko było jak należy, kwestia jego podejścia
To pewnie jakieś przesądy :) Znam też taki, że jak na ślubie jest kobietka w ciązy, to przynosi szczęście parze młodej :)

image

image

Dokładnie, ten przesąd dotyczy chrztu-kobieta w ciąży-wg przesądu-nie powinna byc chrzestną :) a co do pary która świadkuje, to też przesąd:) moja siostra była świadkiem na moim ślubie ze swoim chłopakiem a teraz od 2 lat są małżeństwem :)
kurcze pierwszy raz szłyszę!!
a kto Ci to powiedział:)
image

Mi sie wydaje ze moze byc maly problem jesli chodzi o kobiete w ciazy niezamezna przy slubie koscielnym. Ale chyba w wiekszosci parafii po prostu nie dostaje rozgrzeszenia nadal jest swiadkowa ale nie przyjmuje komunii. Ale o zadnych przesadach nie slyszalam.
a u mnie się nie pytali czy światkowie są mężaci czy żojnaci a u was
bo w sumie skąd ma ksiądz to wiedzieć
image

Mi nie chodzilo o to ze ksiadz sie pyta widzac kobiete w ciazy, tylko o spowiedz, bo moim zdaniem jak juz sie idzie do spowiedzi to mowi sie takie rzeczy. No chyba ze ktos jest taki ze idzie dla papierka.
aha ok
bo ja myslałam że ksiądz sie pyta jak sie załatwia te wszystkie papierki tak to ok:)
image

A dlaczego nie mogą?? To chyba raczej jakiś przesąd......

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

do góry