Widok

do ćwoków rozjeżdżających las

Zgodnie z art. 29 ustawy o lasach ruch pojazdem silnikowym w lesie dozwolony jest jedynie drogami publicznymi, natomiast drogami leśnymi dozwolony jest tylko wtedy, gdy są one oznakowane drogowskazami dopuszczającymi ruch po tych drogach. W lasach zabrania się zanieczyszczania gleby i wody, płoszenia, ścigania, chwytania, hałasowania oraz używania sygnałów dźwiękowych (art. 30 ustawy o lasach).
Ochroną mienia leśnego zajmuje się nadleśniczy, który posiada uprawnienia strażnika leśnego.
Na podstawie art. 45 w.c. ustawy zwalczaniem przestępstw i wykroczeń w zakresie szkodnictwa leśnego i ochrony przyrody zajmują się służby leśne (nadleśniczy), które mają prawo do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego oraz prowadzenia postępowania w sprawach o wykroczenia oraz udziału w rozprawach w charakterze oskarżyciela publicznego w sprawach zwalczania wykroczeń w zakresie szkodnictwa leśnego.

W związku z powyższym w przedmiocie niszczenia lasów powinno się poinformować Nadleśnictwo w Wejherowie ul. Sobieskiego 247B, 84-200 Wejherowo, z jednoczesnym poinformowaniem Regionalnego Dyrektora Lasów Państwowych w Gdańsku ul. Rogaczewskiego 9/19,
80-804 Gdańsk .
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wczoraj takich dwóch ...... mam nadzieję, że im te quady bokiem wyjdą
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
gdzies musza jezdzic
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
starosta...sorki ale glupoty pleciesz...nie nadlesniczy a lesniczy ma uprawnienia straznika lesnego, w nadlesnictwie znajduje sie posterunek Strazy Lesnej. Zakres terytorialny...to Nadlesnictwo Gdansk z/s w Gdyni, a nie Wejherowo. A tak w ogole to sprawdz najpierw kto jest wlascicielem lasu, kolo Bojana nie ma lasow panstwowych a jesli wlasciciel zezwolil jezdzic mozesz skoczyc im na trąbke
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Mylisz się.
1. Zadzwoń do lasów wojewódzkich i się dowiesz. Mam od nich pismo bo pisałam z zapytaniem w tej sprawie i takiej odpowiedzi mi udzielono na piśmie.
Zresztą liczy się akt prawny - adresat się znajdzie w razie potrzeby.
2. Prywatny czy państwowy nie ma nic do rzeczy. W prywatnym nawet jednego drzewa nie możesz ściąć bez pozwolenia.
Tak więc starosta ma rację
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Lasy w Bojanie, są prywatne,ale już na obrzeżach Bojana, należą do Parku Krajobrazowego.
No,ale przepisy obowiązują i w lasach prywatnych i państwowych tak samo.Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Lasy na obrzezach naleza do LP anie do Parku Krajobrazowego , to Lasy Panstwowe sprawuja gospodarke na tych terenach, Park Krajobrazowy jest jakims dziwnym wytworem. W lasach prywatnych...wlasciciel pod nadzorem lesniczego ds. lasow niepanstwowych prowadzi gospodarke, tyle teoria...praktyka...wlasciciel moze ogrodzic swoj las i ani motocykla ani mamy z wozkiem nie wpusci...
Nie ma lasow wojewodzkich...wiec nie ma gdzie zadzwonic...za to jest Regionalna Dyrekcja LP...starosta ma po czesci racje, ale nie do konca...wyciac moze i nie moze ale udostepnic zeby jezdzily motocykle, dlaczego by nie

Inne tematy z forum Bojano

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (693 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Nowy Sołtys (76 odpowiedzi)

Czytam i nie wierzę. Nowy Sołtys to zrobił nowy Sołtys tamto wsparł. Można można. A stary sołtys....

Światłowód w gminie Szemud (3 odpowiedzi)

Czy gdzieś już kopią i kładą światłowód?

do góry