Widok

domowe wędliny

robicie? proszę o przepisy...

na początek ja podaję taki co znalazłam kiedyś w necie i jest rewelacyjny...

"
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne jakie lubimy

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa.Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre
"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Miranda - tylko latem wpadam do domu na 1-2dni max w tygodniu ;) więc nie mam szans zrobić tego mięsiwa ;) a na działce lodówka malutka, normalnej kuchenki brak ;) dlatego chociaż bardzo mnie ten przepis przyciąga, to szukałam czegoś szybszego w robieniu :) żebym jutro(i może pojutrze) mogła zrobić i zabrać na działkę ;)

Asiunia - takie słoiki 400ml? Ile tego wychodzi z jednej porcji? 3-4?
Aga, sorry, dopiero wrocilam... taj 80 min.wystarczy. ja robilam w takich sloikach po średnim majonezie
Jednak następnym razem zrobię z przepisu Aleex :-))

Przynajmniej można kupić mięso tego dnia kiedy na pewno ma się czas ;-)
ehh, efekt pyszny, ale najbardziej nie lubię kroić mięsa w drobną kostkę :p
AgusiaGda, ale te 3 dni mięso leży w lodówce i nie trzeba z nim spędzać czasu :-) bo się z nim przez ten czas nic nie robi.

Trzeba pokroić i ZA 3 dni gotować.
Asiunia - przymierzam sie do Twojej mielonki ;) wystarczy jedno gotowanie 80minut?

Chce tez zrobic takie miesko http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/05/mieso-w-soiku-z-galaretka-wg-aleex.html?m=0 :) bo poki co nie mam czasu na zabawe ze sloikowka (nie spedzam w domu 3-4dni pod rzad)
Ja robiłam schab z tego przepisu- http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/02/najdelikatniejszy-schab-wg-aleex.html .Był bardzo dobry i warty polecenia.
nie próbowałam nigdy gotować ze śliwką. ale jak spróbujesz to daj znać.
a np schab zagotowany w tej zalewie może byc ze śliwka w srodku??
ostatnio robiłam SŁOIKÓWKĘ: http://gotuj.skutecznie.tv/2011/06/sloikowka-czyli-lopatka-ze-sloika/
REWELACJA!
Dodaję sprawdzony na Wielkanoc przepis na szynkę peklowaną http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/swiateczna-szynka-pieczona-wg-aleex.html?m=1

była pyszna :)))
podbijam :]

dzisiaj rano widziałam kawałek programu Ostoja na TVP 2 - robili tam kiełbaski na grilla :] nie widziałam dokładnego składu (za późno włączyłam) - w każdym razie nie używali jelit :) uformowane kiełbaski zawijali w folię spożywczą i parzyli 20 minut w wodzie o temp. 75'C :] później rozwijali, posypywali przyprawami i hop na grilla :]

może któraś z Was widziała od początku i wie dokładnie jaki był skład kiełbasek? (wiem tyle, że mielone z dziczyzny ale można dać dowolne - ale co do tego?)
jasne :))))
daj znać jak Ci wyjdzie :)
dzięki za przepisy :D będę robiła :D
jak gotujecie te 5 minut to trzeba zostawic mieso w wodzie do jest wystudzenia to nie będzie suche.
Agusia. przepraszam, ale w weekend nie mam kiedy patrzeć na forum/ niestety...
ale proszę bardzo, poprawiam się... mielonka jest autorska a pasztetowa z rewokucji na tvn Style, tak jak poprzednie wędliny podane przez którąś z Dziewczyn. Mielonka
1 kg mięsa mielonego,
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w połowie (lub mniej) szklanki gorącej wody,
Sól, pieprz, majeranek, czosnek.
Mięso dobrze wyrobić (na gładka masę)ze wszystkimi przyprawami i rozpuszczoną żelatyną.
Nałożyć do słoików (70% objętości słoika).
Zakręcić. Włożyć do garnka z ciepłą wodą, tak aby woda zakrywała warstwę mięsną.
Gotować ~80 minut.

PASZTETowa Z WĄTRÓBKI
1 kg wątróbki drobiowej
6 łyżek suszonej żurawiny
12 łyżek żubrówki (ja dałam gin bo nie miałam żubrówki)
garść świeżych liści bazylii
sok z ½ cytryny
sól, pieprz

Wątróbka oczyścić z błon i tłuszczu, włożyć do płaskiej formy, dodać 3 łyżki żurawiny, popieprzyć i zalać żubrówką. Odstawić do lodówki na ok. 4 h (po 2 h obrócić wątróbkę). Pozostałą żurawinę namoczyć w gorącej wodzie. Zamarynowaną wątróbkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 14 minut. W połowie pieczenie przewrócić wątróbkę. Upieczoną wątróbkę posolić, dodać sok z połowy cytryny, garść liści bazylii i zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać odsączoną żurawinę, przełożyć do formy, wystudzić i wstawić do lodówki na klika godzin (najlepiej na całą noc).(dawałam pól na pół wątróbka z mięsem (dawałam pierś z kurczaka) i miksowałam razem z tą żurawiną, żeby jej nie było widać :) )

Smacznego :)
Asiuuuuuniaaaa.... :)
zapomniałam napisać :)

tym razem szynka była pyyyszna :) nie patrzyłam na czas gotowania - tylko tak się pyrkoliła na maleńkim ogniu :)

Asiunia - dawaj mi tu szybko przepisy na pasztetówkę i mielonkę ;) :D
jka sie przyznam ze jakos nigdy niemoglam sie zdecydowac na robienie wlasnych wedlin bo mam problem ze slabo wedklinowa rodzina, czasem przez tydzien 10 plasterkow wedliny nie zejdzie,

ale kiedys bardzo sie "jaralam" tym tema tem i wiem zezawsze chopdzxilo o to zeby tempm miesa nie przekrodzyla 80 lub 90 stopni, wiec pewnie moze tak sobie popyrkac troche dluzej niz te 5 min
Asiunia - dam znać jak wyjdzie ;)

podaj przepis na pasztetówkę i mielonkę!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D bardzo chętnie zjadłabym takie coś bez MOM ;)

Ajeczka - ciekawe te przepisy :D też któryś wypróbuję :D

ktoś jeszcze ma jakiś fajny przepis?

Święta idą ;) można będzie zrobić coś ciekawego ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry