Widok

odpieluchowanie-po raz kolejny

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny co mam robic. Do odpieluchowania zabieram sie drugi raz. Poprzednio zrezygnowalam po prawie dwoch tygodniach walki. Aktualnie corka ma dwa lata i postanowilam sprobowac ponownie. Od dwoch dni Mala chodzi bez pampka. Pytam, co jakis czas sadzam na nocnik aleza kazdym razem leje w majty a poźniej awantura bo mokro. Corka budzi sie w nocy po 6-7 razy. W dzien spi godzine zamiast trzech. Na spacer i do spania zakladam jeszcze pieluchę ale robi sie cala sztywna jak ma zrobić siku. Na nocniku siada sama zeby sobie posiedziec ale oczymś wiecej nie ma mowy a ja juz mam dość ciągłego krzyku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
awantura bo mokro? dosyc ciągłego krzyku? to masz już odpowiedz czemu mała nie chce i robi sie "cała sztywna" jak ma zrobić siku, szok.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
z tego co zrozumiałam to dziecko się awanturuje bo ma mokre majty ;) a nie mama ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
a to że mama krzyczy z tego powodu to norma? spoko:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
a gdzie mama napisała, że krzyczy na dziecko? bo z jej postu nic takiego nie wyczytałam...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny co mam robic.
==
Konsekwencja i cierpliwość.
Nie ma innej rady. Nie daj się "złamać", jak poprzednim razem bo będziesz zakładała pieluchę do 4 roku życia. (widziałam 4-latki w pampersach).
Dziecku jest wygodnie załatwiać się w pieluchę typu pampers, gorzej znosi zwykłą tetrę i takie zaczełabym stosować np na wyjścia i ekstremalne sytuacje.
Pampersy utrudniają tak naprawdę naukę czystości.
Niewygoda (mokro) jest najlepszą motywacją do korzystania z toalety :)

W jakich jeszcze sytuacjach dziecko krzyczy by coś wymusić?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
Może Mała jeszcze nie "dorosła" do nocnika. Nam też wszyscy robili ciśnienie, że Młody skończył dwa lata a jeszcze robi w pieluchę. Odczekaliśmy do 2,5 roku i cały proces trwał tydzień. Tylko, że wtedy konsekwentnie pielucha była zakładana tylko na noc i do spania w ciągu dnia. Nawet na spacer chodził w majtkach, trudno zawsze zabieraliśmy ze 3 komplety ubrań. W domu nocnik stał w dużym pokoju,bo tam się Młody bawił - a chodziło o to, żeby był pod ręką. Pierwsze dwa dni jak widzieliśmy, że zaczyna siusiać spokojnie tłumaczyliśmy, ze trzeba siadać tutaj itd. 3go dnia sam zaczął biegać jak tylko trochę "pociekło" po 6 dniu załapał o co chodzi. Zdarzało się co prawda, ze usiadł sobie nie zdejmując majtek, ale najważniejsze było, że był z siebie dumny, że zrobił siusiu na nocnik :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Skoro mała protestuje i są ciągłe awantury z tego powodu,płacze i t.p. ja bym sobie narazie odpuściła i wróciła znowu do tematu za jakieś 2,3 mc.Ja miałam 2 podejścia zakończone fiaskiem,dziecko odpieluchowało sie praktycznie samo na krótko przed 3 urodzinami,pewnego dna sama z siebie usiadła na nocnik który cały czas stał w łazience i tak zostało ale napewno pomogło w tym też przedszkole widziała jak inne dzieci robią i też chciała,nic na siłę bo tym nic nie osiągniesz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
my robiliśmy kilka podejść i nic, aż nadszedł dzień, że nasza córa dorosła do odpieluchowania i z dnia na dzień sama zrezygnowała z pieluszki i siadała na nocniku, przez pierwsze dwa dni nie zakładałam pieluszek ani majtek, biegała z gołą pupką, ale siadała i robiła, biliśmy jej brawo i poskutkowało, później zaczęliśmy uczyć ją wołania
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my tez ostatnio to przechodziliśmy.
synek w kwietniu skończył 2 lata- przez 3 tygodnie sikał w majty, gdzie popadło, kiedy popadło...tez chciałam zrezygnować.
ale dziewczyny tu na forum mi poradzily-jakiś msc temu- spokój i cierpliwość -. teraz synek sam robi siku na trawkę, na nocnik, do kibelka...
czasem trzeba więcej czasu - i najwazniejsze-spokoju - Twojego i córeczki :)
będzie dobrze
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z BLIŹNIAKAMI TO DOPIERO BYŁ PROBLEM JEDNO WYSADZANE ,DRUGIE JUŻ MOKRE ALE DALIŚMY RADĘ W CZTERY TYGODNIE.NIE zakładaj pieluch ,jest ciepło,najlepiej niech biega bez majtek w dłuższej sukience,postaw nocnk w widocznym miejscu sadzaj na krótko,dawaj w nagrodę lizaka ,bij głośno brawo!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja cora rowniez miala dwa podejscia, za pierwszym razem normalnie nie mogła zdazyc dobiec do nocnika i najczesciej w czasie drogi jej sie zdazało zsiusiac, bardzo to przezywała, w nocy tak samo budziła sie i płakała ze zrobiła siusiu (miała na noc zakładana pieluche) odpusciłam bo szkoda mi było dziecka. Za jakis czas chyba (chyba 2-3 m) sprobowalismy znow i zajeło jej to 3 dni z czego tylko 3 razy nie zdazyła. Uwazam ze po prostu przyszedł na nia czas i tyle , załapała w mig.
Nie będę nawet liczyć ile podejść do odpieluchowania zaliczyliśmy a ma już skończone 2,5 roku. Ostatnio dwa tygodnie bez pieluchy w ciągu dnia- raz zrobione do nocnika, choć sadzany regularnie z minutnikiem, to, że cieknie po nogach wcale mu nie przeszkadza.
A może spróbuj sadzac na kibelek jak mama i tata i pozwól samemu spuścić wodę u nas to zadzilalo,biegał co chwilke robił siusiu bił sobie brawo i spuszczal wodę,ma 1,5 roku i pielucha tylko do spania,w gości ewentualnie tak na wszelki wypadek.
Od kibelka zaczynaliśmy... tak, była frajda ze spuszczaniem wody, jak rozszyfrował, że można to samemu zrobić, oczywiście bez sikania.
Ja bym przede wszystkim wyluzowala..u nas tez byly proby które ciągle byly przerywane,ale caly czas,nawet jak mial pieluchę to staraliśmy sadzac synka na nocnik,dostal album z pustymi kartkami gdzie za każde siku dostawał naklejkę i to mu sie podobalo;) jak dużo ich zebral to dostal autobus d*plo,wiedzial ze go dostanie jak sie nauczy sikać na nocniku..ogólnie średnio szlo,gdy ktoregos dnia rano powiedział ze on chce w majtkach chodzic ;)pojechałam jeszcze do sklepu żeby mu kupić z car's bo uwielbia postacie z tej bajki wiec byl zachwycony..od tego dnia tylko majtki i nawet jak zakladalam pieluchę na wyjscie,bo myslalam ze moze nie dać rady to i tak byly suche..
mysle ze na prawde nie ma co sie spinać,samo przyjdzie;)a my mozemy oswajać z tym i motywowac😊
Ja myślę, że dziecko po prostu nie dorosło jeszcze do tego. Z pierwszym dzieckiem miałam 3 podejścia do odpieluchowania. Dwa pierwsze trwały 3-4 dni i dzieciak nic nie kumał-robił siku i potem płacz, bo mokro wkoło. Zaczęłam jak miało 2 lata i 3 m-ce, następne podejście 2 lata i 5-6 m-cy-tak samo, ostatnie 2 lata i 9 m-cy i za trzecim razem odpieluchowanie trwało 2 sikania! Nie było mowy o żadnym nocniku, chociaż próby nocnikowe podejmowałam już jak miało 7 m-cy-nienawidziło nocnika i nigdy nie chciało na niego nawet usiąść, nie mówiąc o czymś więcej :( Pożegnanie z pieluchą nastąpiło dopiero jak mogło samo usiąść na kibelek. Drugie dziecko odpieluchowałam prawie błyskawicznie jak skończyło 2 latka-skumało od razu i trwało to jakiś jeden dzień. Dlatego myślę, że nic na siłę-przyjdzie czas, wyrośnie z pieluchy, oczywiście trzeba co jakiś czas próbować, tak myślę :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

do góry