Widok

dziecko wypina się z fotelika samochodowego

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny moje dziecko nauczyło się wypinać z fotelika samochodowego. Jest to o tyle niebezpieczne, że wypnie się zaczyna biegać po samochodzie , ja w popłochu zatrzymuję się i zapinam go, po czym sytuacja powtarza się kilka razy. Jestem cała w strachu jak z nim jeżdżę. Czy widziałyście może jakąś blokadę na pasy, zabezpieczenie przed rozpięciem, jakiś dodatkowy pas...? Coś co by uniemożliwiło dziecku wypięcie się z fotelika?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

...mój na razie ściąga sobie szelki. Mamy Britaxa. Ciasno zapięty. Riopiąć się nie rozepnie ale szelki z ramion ściąga
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja tak Zrobiłam tak..... Niestety. Wciska wszystko co ma w zasięgu rączek, nawet gałkę do skrzyni biegów. Na przednim siedzeniu jest bardziej niebezpiecznie.

Hehe... moja 2,5 - letnia córcia bez problemu wychodzi z Cybex Pallas:(
Gabryś póki co nie ma jeszcze takich pomysłów - żeby odpinać pasy ;)

ogólnie jeśli jedziemy Mariusza autem - Młody siedzi ze mną z tyłu i mam na Niego oko ;)

jeśli jeździ ze mną - to siedzi z tyłu z psami ;)

póki co próbuje przeciskać rączki pod pasami ale Mu to nie wychodzi :] i jak chce się odpiąć to stuka w klamrę ;) (pokazuje - odepnij mnie)

całe szczęście Mobi jest montowany tyłem i Gabryś nie dosięga klamki ;)

ogólnie samochodziarz z Niego że hej ;) już opanował włączanie radia, świateł awaryjnych ;) wie, gdzie trzeb kluczyk włożyć :) jak Go sadzam za kierownicą (oczywiście auto zaparkowane na naszym trawniku) - to domaga się podsunięcia fotela i zamknięcia drzwi ;) kręci kierownicą na ile może ;) łapkę profesjonalnie kładzie na drążku zmiany biegów ;)
ja nie wiem - chłopcy to mają we krwi czy jak? :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
izi comfort x3
a którego besafa masz?
Gerberek, dziękuję.
Widzisz kupując fotelik w ogóle mi przez głowę nie przeszło, że Amelia może być na niego za drobna :/
Ale faktycznie same te ochraniacze do pasów są dla niej za szerokie i nie trzymają się odpowiednio na ramionach.
Jutro zerknę na forum podane przez Ciebie, jak będzie trzeba sprzedam BeSafa i kupić coś dla małej odpowiedniego
Ja bym to ujęła inaczej - czytając ten wątek widać, ze wiele osób ma po prostu źle dobrany fotelik do dziecka.
Nie każdy fotelik nadaje się dla każdego dziecka, nie każdy fotelik nadaje się do każdego samochodu. Za szeroki fotelik dla drobnego dziecka to zły fotelik, ponieważ w razie wypadku nie zapewni należytej ochrony (np. pasy nie przytrzymają dziecka, które poleci do przodu).

Polecam Wam poczytać forum o fotelikach samochodowych, tam chłopaki obeznani z tematem, po szkoleniach, pomagają dobrać fotelik do dziecka i do samochodu. Wskazują, które foteliki są dla drobnych dzieci, a które dla tych bardziej rozwiniętych.

Kasiu, na twoim miejscu poszukałabym rady właśnie na tym forum:
http://forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
sorki za błędy ..
Mój mały zrobił mi taki numer dosłownie w sekundę się wypioł z fotelika i otworzył okno i wystawił głowę byłam w szoku zjechałam na pobocze i go spowrotem wsadziłam juz nie można z nim jeździć samemu to straszne mam fotelik ten od 9 do 18 kg romer king plus bodajże
Ten łącznik do szelek własnie planujemy kupic bo pomimo iz mlody nie wyciaga raczek to wole na wszelki wypadek miec cos takiego. A tak jak pisza w opisie - wyciaganie raczek nie jest zawsze spowodowane zlym fotelikiem lub zlym zapieciem pasow ale drobna budowa dziecka.
Ja mam RAmatii i juz z kilka razy połamałam na zapięciu paznokcie .Moim zdaniem z zapięciem jest cos nie tak , bo dorosły człowiek musi włożyć w wypiecie pasów sporo siły .
Ja bym zmieniła fotelik na Cybex tam raczej nie wydostanie się.
Gerberku, my mamy besafe i moja młoda zaczęła od kilku dni również wciskać łapki i je wyciągać z fotelika. Na razie udało jej się raz, ale jednak udało, pomimo tego, że zapinam ją na maxa, nie da się mocniej ;) Czasem mam wrażenie, że tym ściąganiem pasów krzywdę jej zrobię.
Tylko u nas pomiędzy pasami które dotykają ramion a brzuszkiem ( ten pas wzdłuż ) robi się mała luka, nie wiem od czego ona jest zależna, może od osłonki na pasy bo w besafe jest dość szeroka, a młoda jest dosyć drobnym dzieckiem i te pasy ledwo jej się na ramionach trzymają.
a mój się nie wypina ale tez zauwazyłam ostatnio ze sobie wyjał ręce masakra jakaś!!!
ja muszę obczaić czy te paski się nie poluźniają, bo zawsze zaciskam dosyć mocno, a mimo wszystko jakoś te chudzielce wyciąga :).

haha wąchanie stóp mnie rozbroiło :D. Ale Moja za to daje wąchać nam, więc nie wiem co lepsze:D
yecath:
może z tym nie wyjmie rączek:
http://www.bezpiecznyurwis.pl/p/pl/sunk1/lacznik+szelek+bezpieczenstwa+fotelika+samochodowego.html
zmień fotelik....
Moja siostra też jeździ z dzieckiem, które się wypina... koszmar, nie wytrzymałabym tego dłużej niż dzień.... przecież to niebezpieczne na każdej linii.

Ja miałam foteliki 9-18 Ramatti, dzieci nigdy się nie wypinały, a zapięcie jest super....... ja sama musiałam włożyć sporo siły, by je odpiąć.
yecath to moze posadz ich blizej :) moi siedzieli tak od poczatku obok siebie , teraz Gosik jezdzi nadal tylem ale musialam ich rozsadzic bo nogi w buzie wciska braciszkowi :) "do wachania"
Sylwia, Tośka się niestety nie słucha... I z premedytacją mówi "nie chcę pasków".
ja mysle ze trzeba sie zglosic do producenta bo moze akorat jakies sprezyny popuściły czy cos bo pierwszy raz slysze o takim przypadku.

moze pomogloby cos takiego jak X-lander Xa(2010) ma w szelkach oslonki na klamry, latwo sie nie odpina , ale nie jest znowu trudne dla nas czy ratownikow do odpiecia(na mocne zatrzaski)