Widok

dziecko wypina się z fotelika samochodowego

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny moje dziecko nauczyło się wypinać z fotelika samochodowego. Jest to o tyle niebezpieczne, że wypnie się zaczyna biegać po samochodzie , ja w popłochu zatrzymuję się i zapinam go, po czym sytuacja powtarza się kilka razy. Jestem cała w strachu jak z nim jeżdżę. Czy widziałyście może jakąś blokadę na pasy, zabezpieczenie przed rozpięciem, jakiś dodatkowy pas...? Coś co by uniemożliwiło dziecku wypięcie się z fotelika?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kasia, moja też kombinuje i jak jej nudno to próbuje wyciągać ręce, ale mam ją na oku cały czas i jak tylko widzę w lusterku to mówię jej że nie wolno bo wypadnie :).
Póki co skutkuje i słucha
Ale to jak prowadzę ja, bo jak jedziemy gdzieś z Mężem to siedzę zawsze z nią z tyłu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas Tośka chce po prostu przejść do braciszka, który jest po drugiej stronie...

Spróbuję jeszcze ciaśniej zacisnąć pasy...
ja mam taki sam kłopot jak yecath, synek przeciska rączki i zostaje bez pasów, mało tego zabiera się za otwieranie drzwi, raz nie zadziałała blokada i je otworzył w trakcie jazdy :(
syn ma 2 lata a ja chyba będę musiała jak za dawnych czasów siedzieć z nim z tyłu i go pilnować !!! paranoja :(
a co znaczy "mocniej"? Ściągnęłaś tak mocno, jak jest niżej opisane?

BeSafe radzi, aby pomiędzy dzieckiem a pasem uprzęży zachować luz nie większy niż szczelina pozwalająca na włożenie dwóch palców.

Firma Britax zaleca, aby uprząż była napięta tak mocno, żeby nie dało się wykonać tzw. testu ?skubnięcia? (ang. pinch test) barkowego pasa uprzęży.

Firma Dorel - producent fotelików marki Maxi Cosi zaleca, żeby pomiędzy uprzężą a ciałem dziecka nie było więcej miejsca niż 1 cm ( maksymalnie tyle, aby można było włożyć jeden palec pod uprząż).

Eksperci serwisu fotelik.info doradzają zaś, aby pasy uprzęży fotelika były naciągnięte maksymalnie ciasno. Tak mocno, jak to tylko możliwe. Dzięki takiemu zapięciu, siły działające na dziecko podczas zderzenia będą minimalne, a dziecko nawet z wypadku z dachowaniem ma szansę wyjść bez poważniejszych obrażeń.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja córeczka z kolei nie wypina się z całego fotelika, ale oswabadza rączki od pasów. Przedwczoraj mocniej zaciągnęłam pasy, a i tak znajduje sposób, żeby wyjąć rączki...
Też nie wiem, co zrobić :/
ja tam uważam , że ogólnie jeżdzenie do przyjemnych i bezpiecznych teraz nie nalezy i gdzie by dziecka nie posadzić zawsze będzie żle ...ja jednak zawsze bardziej bałam sie ew. uderzeń w tył własnie dlatego , ze tam z tyłu nic nie ma i narażony jest najbardziej fotelik z dzieckiem .
Co do czołówek to tak czy siak kibel :-( staram się jezdzic tak jakby wokół mnie jezdzila kupa nieobliczalnych ludzi niestety trzeba uważać i wiele sytuacji przwidywac i zdejmowac nogę z gazu ...lepiej 7 razy przyhamować moze czasem niepotrzebnie niz o 1 raz za pózno czy za mało ...
Rybalon, ale jak ktoś Tobie wjedzie w tył, to są inne siły niż jak ktoś wjedzie w ciebie czołowo
W tył - prędkość wjeżdzającego, czołówka - suma twojej i jego prędkości. O wiele większe szanse na przeżycie dziecka chronionego na plecach przez fotelik na tylnej kanapie niż w foteliku na przednim siedzeniu przy czołówce
z moich bliskich znajomych dwoje już zginęło, w dwóch różnych czołówkach. Na fotelik jestem w stanie wydać każde pieniądze, choćbym do gara nie miała co włożyć. Na Waszym miejscu miałbym Cybexa Pallasa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
a co jak z tyłu ktos na ciebie najedzie ??? z przodu masz silnik to trochę pochłonie energię ale z tyłu to jest kompletna pustka ....tylko siedzenie tyllne ...jezdząc juz kilka lat częsciej mialam przypadki ze kltoś o maly wlos by nie wyhamował za mną ...takiego ze ktoś by jechał na czołowkę to nie miałam na szczęście ..
Niby tak.
Ale jak CI się odepnie i będzie spacerowało po całym siedzeniu, to Ty możesz nagle zrobić ruch, który spowoduje wypadek.
A i przy uderzeniu, dziecko frunie, tak samo, jak i na przednim siedzeniu!
dziewczyny, gdybym miała tak sprytne dzieci, to od dawna woziłabym je w foteliku Cybex Pallas, tam ten pancerny stolik powinien je skutecznie zablokować :)
Ja się boję wozić na przednim siedzeniu, czołówka i po dziecku :(
własnie :-) to chyba najlepsza opcja bo jednocześnie mozesz spokojnie zareagowac a dziecko poprostu uczy się , że w aucie musi siedzeć spokojnie w foteliku ..i musi ciebie sluchać :-)
Dlatego Janek jeździ ze mną tylko z przodu!
Potrafił odpiąc pasy, i sobie odblokować szybę .

Z przodu od razu reaguje, zapinam i mówie,że nie wolno!
No o blokadzie drzwi dowiedziałam się dopiero wczoraj :)
Mąż zabrał siostrzeńca na jakiejś gównianej podkładce, bo oni nie przywiązują uwagi do fotelika.
Lena w swoim na środku, on na tym szicie przy drzwiach. I po drodze otworzył im drzwi. Dobrze, że ktoś obok siedział i szybko zareagował bo tragedia by się stała...
I tak oto się dowiedziałam, ze drzwi można blokować :).
Spytaj na forum fotelikowym, jak oni nic nie wymyślą to raczej nikt nie wymyśli :)

http://forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html

tylko podaj pełną nazwę fotelika
Agatha dokładnie o tym pomysłałam, że żeby szybko przypiać dziecko będę się zatrzymywać, szukać trójkąta, wychodzić z samochodu, liczyć jeszcze odpowiednią ilość kroków żeby we właściwym miejscu ustawić trójkąt i hmmm zostawić dziecko samo w samochodzi czy może z dzieckiem na ręku spacerować po obwodnicy ehhhh

Popytam jeszcze w mama i ja tak jak radzisz. Mysłałam właśnie o czym bezpieczym, nie utrudniającym szybkiego wypięcia dziecka w razie czego odpukać. Może rzeczywiście jakiś stoliczek żeby przysłonić ten przycisk. Dobry pomyśl, musze się rozejrzeć.
Dziękuję za rady.
co do drzwi to w samochodach są blokady , zblokuj drzwi i juz :-) podobno jesli nawet doszłoby do wypadku ( tfu, tfuuuuuu ) to blokada powinna automatycznie się zwolnić tak mi kiedyś mówili ...
ale spryciarz z synka :).
Też myślę, że z przodu będziesz miała go bardziej na oku. Tylko, żeby tym razem nie przyszło mu na myśl otwierać drzwi bo będzie miał je bliżej ...
Jasne, że to niebezpieczne przede wszystkim.
Albo może w jakimś sklepie, gdzie są foteliki, mama i ja czy coś, zapytaj o taką blokadę?
heheheh tak to jest jak odezwie się osoba co nie kieruje autem... :-)
Ona po prostu jest na tyle nieuważna, że zapomina przycisnąć wyrzutnię zdalnego ustawiania trójkąta :D Ma zostawiać niezapięte dziecko w samochodzie i gonić rozstawiać trójkąt? Ludzie to mają głowy, takie pomysły zamiast zachowywania bezpiecznego odstępu i prędkości...

Chyba nie ma blokad, bo przycisk otwierania pasów musi być łątwo dostępny i czytelny nawet dla obcych, którzy by musieli wypinać dziecko z fotelika w razie jakiegoś wypadku.

Chyba pozostaje przepiecie dziecka do przodu i szybkie reagowanie.

Może jeszcze taka nakładka - stolik z zabawkami? Są takie do wielu fotelików, może trochę przysłoni zapięcie i odwróci uwagę malucha na tyle, że zapomni o ukochanej rozrywce?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0