Widok

dzwony kościelne

Witam drodzy parafianie
, mój temat dotyczy napier***jących kilka razy dziennie dzwonów kościelnych . Idą wybory może ktoś coś z tym zrobi . Fakty są takie że Nasze piękne drogie dzwony "łamią prawo" hałas wydobywający się nie może przekraczać 40 db tak podawali ostatnio w tvn24 , natomiast nasze piękne dzwony przy dobrym wietrze słychać na wiczlinie czy dąbrowie 10km dalej . Wiecej faktów
"Hałas o poziomie przekraczającym 55 dB (A) ma ujemny wpływ na zdrowie człowieka, powoduje bezsenność i przemęczenie organizmu, bóle głowy, drażliwość, podwyższenie ciśnienia krwi i negatywne zmiany poziomu cholesterolu (co może prowadzić do zawału serca), spowolniony rozwój umysłowy dzieci, utrudnia wypoczynek i koncentrację, ma negatywny wpływ na wydajność nauki i pracy. Jednocześnie uprzejmie informuję, że obowiązujące w Rzeczypospolitej Polskiej akustyczne standardy jakości środowiska nie odbiegają od standardów obowiązujących w państwach Wspólnoty Europejskiej"
wiecej faktów :
70 dBniekorzystne zmiany wegetatywne w organizmie
powyżej 75 dBrozmaite uszkodzenia organiczne i choroby, m.in.
nadciśnienie tętnicze,
zaburzenia pracy żołądka,
wzrost wydzielania adrenaliny,
wrzody żołądka,
przyspieszenie procesu starzenia
od 90 dBosłabienie i ubytek słuchu
od 120 dBniebezpieczeństwo mechaniczne uszkodzenia słuchu
130 dBgranica bólu

PS . Naprawdę trzeba Boga w sercu nie mieć żeby ludzi budzić o 6.00 rano w każdy dzień bez wyjątku! Naprawdę wierzącym dzwony nie muszą przypominać o kościele.
popieram tę opinię 330 nie zgadzam się z tą opinią 22
chyba przeginasz.Zamieszkałeś tu to też jesteś ..wsiunem" tylko przez duże W BARANIE
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 111
Nie przeginam, chętnie będę wsiunem przez duże W, Jednak CI miejscowi tego nie chcą.Jeśli ktoś jest innego zdania to zaraz są wpisy "ty miastowy po co się przeprowadziłeś" albo "wyprowadź się jak ci się nie podoba" i temu podobne.Bojano już dawno przestało być wioska i to własnie dzięki miastowym.Ja tez składałem się na kościół i na pewno więcej dałem niż nie jeden miejscowy choć nie jestem wieżący. Dzwony o 6 rano siedem dni w tygodniu to przesada i będę wszystko robił żeby to zmienić. Po drugie wydaje mi się ,ze tych " miastowych " jest więcej niż miejscowych i czy wam się podoba czy nie musicie nas akceptować.Pisząc BARANIE sam wydajesz opinie o sobie czyli miejscowym .
popieram tę opinię 106 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wolałam jak Bojano było wioską. Nie było tyle agresji .Co prawda jeden o drugim wszystko wiedział ale do tego przywykliśmy i to tez miało swoje dobre strony.Spokój, cisza...ale do miasta nam sie zachciało. Może inni nie ale ja jednak żałuje.Dzwony jak rano dzwoniły to wiadomo było że trzeba zrywać sie z łóżka bo czas do obowiązków.A samochodu nie mam do dziś i daje radę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 110
z tym BARANEM to ja trochę ...... ale Ty też.trzeba trochę wyluzować.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
o.k. ale ja już przyzwyczaiłem się do tego, w mieście jest to samo jeśli ktoś przeprowadzi się z wioski. Ogólnie mi się podoba w Bojanie tylko te dzwony w sobotę i niedziele budzą mnie.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 0
i Bojano nadal jest wioską i będzie ! :)

a dzwony hehe tylko tu w Bojanie narzekają na nie...
ani w Koleczkowie ani w Kielnie, a już w o wiele większym Chwaszczynie gdzie jeszcze częściej dzwonią nikt sie nie uskarża hehe...

dzwonią przecież wszędzie gdzie jest kościół.. ludzie...

Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 112
Akurat tego nie powiedziałabym, że w Chwaszczynie się nie skarżą na dzwony, ale tam chyba o 24 biją, więc to może być dokuczliwe. Nawet oni nie wylewają swoich pretensji na forum. Nietuzinkowa ta bojańska społeczność.
popieram tę opinię 111 nie zgadzam się z tą opinią 0
to tylko pokazuje jaka władzę w Polsce ma kościół.Nic dziwnego, ze tyle ludzi odchodzi od kościoła. Juz niedługo nie będą mieli dla kogo dzwonić. Przejadę się do gminy i spytam co musi być spełnione żeby dzwony nie biły o 6 rano.Podejrzewam, ze więcej ludzi jest przeciwko dzwonom niż za.Wstyd będzie tylko proboszczowi ,ze nie liczy się z większością.
popieram tę opinię 108 nie zgadzam się z tą opinią 2
ty się przejedz lepiej do psychiatry
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 111
jedno pytanie,co psychiatra ma wspólnego z biciem dzwonów ?
jeszcze jeden super wpis.
popieram tę opinię 108 nie zgadzam się z tą opinią 1
Prawda jest taka, że ludzie uciekają z miasta w poszukiwaniu ciszy i świętego spokoju. Nikt się nie spodziewa, że wiejski kościół może nagle się okazać głośniejszy i bardziej uciążliwy niż niejeden w mieście. Bo też i jest to rzecz kuriozalna. Smutne to i żałosne w sumie, a już najbardziej przykre są wypowiedzi w stylu "wynocha stąd, skoro się nie podoba" (bo faktycznie, dzisiaj sprzedać dom czy działkę to przecież kwestia pięciu minut, zwłaszcza kiedy się w to władowało oszczędności całego życia) albo przekonywanie na siłę, że przecież "dzwony tak ładnie biją". To tak jakby komuś, kto nie znosi heavy metalu, puszczać go kilka razy dziennie na cały regulator i tłumaczyć, że przecież "to taka ładna muzyka". Nie każdy lubi, nie każdy musi. Za to z każdym, kto tu mieszka i płaci podatki (w przeciwieństwie do księdza proboszcza), należałoby się liczyć. Czy to naprawdę tak dużo?
popieram tę opinię 101 nie zgadzam się z tą opinią 5
jeśli przeszkadza Ci ,ze dzwony biją za głosno pogadaj z księdzem czy kościelnym ,ale pogadaj a nie pisze emaila i może je sciszą po prostu!!! ale po co lepiej pisać na forum anonimowo niż isc i poprosić ,ze Ci przeszkadzają czy by mogli ściszyć ,bo na pewno jest taka możliwość!!!! mi nie przeszkadzają a wręcz przeciwnie przynajmniej wiem która jest godzina i w niedziele ,ze czas isc na msze!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 98
Chodzisz na mszę o szóstej rano?...
popieram tę opinię 99 nie zgadzam się z tą opinią 1
.... 7 dni w tygodniu ?
popieram tę opinię 97 nie zgadzam się z tą opinią 1
chodzilo mi o niedziele naucz sie czytac ze zrozumieniem a o 6 rano nie ma raczej mszy!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 94
super ~fik~,w 100% masz racje !!!
popieram tę opinię 93 nie zgadzam się z tą opinią 1
...ale dzwony dzwonią.
popieram tę opinię 97 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli dzwony przeszkadzają idź jeden z drugim do proboszcza i powiedz o problemie tak będzie lepiej dla was. Martwię się o wasze zdrowie jeszcze wam pompa stanie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 95
jest problem, proboszcz ma wszystko gdzieś i nie interesuje go zdanie innych mieszkańców Bojana.Wpisy o szczekających psach, jeżdżących autach są durne.Kościół jest w takim miejscu i częstotliwość bicia dzwonów jest taka, ze bardziej przeszkadzają niż n.p. tiry.Jest tez drugi aspekt. Jak Ci wielcy katolicy liczą się z innymi bliźnimi.Tylko wyzywanie, drwienie i pokazywanie jacy to oni są wspaniali.Na sile chcą innych uszczęśliwiać swoja wiara i kościołami które utrzymywane są z podatków wszystkich.W Polsce to już jest paranoja, szpitale są zamykane , ale kościoły budowane.Nie wiem dlaczego, przecież coraz miej ludzi chodzi do kościoła, czyli tylko dlatego są nowe świątynie stawiane żeby więcej wyciągnąć od państwa. Szkoda mi was ,wszystkich obrońców kościoła. W XXI wieku wierzyć w te bzdury to trzeba być naprawdę cofniętym w rozwoju.Po niektórych wpisać widać ,ze żyją XVII wieku.
Jakby proboszcz był w porządku to dawno ten problem byłby rozwiązany. To jest tylko bicie dzwonów o 6 rano. Myślę ,ze to jest temat dla TV i prasy.
Tu już nie rozchodzi się o dzwony, ale o sama demagogie kościoła.
popieram tę opinię 98 nie zgadzam się z tą opinią 2
Oczywiście. Proboszcz doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, jak głośne są te dzwony, nie jest przecież głuchy. Tak samo dobrze wie, jak często biją i w których godzinach. Gdyby liczył się z jakąkolwiek przyzwoitością, w ogóle nie byłoby teraz o czym dyskutować. To klasyczny pokaz siły. Świadczy o tym choćby odpowiedź na skierowane do niego pismo. "Jak chodzi po kolędzie, to ludzie się nie skarżą." A kto się poskarży księdzu na kolędzie? To po pierwsze. Po drugie, kolęda jest dla wierzących. A to nie wierzący proszą o stonowanie hałasu, jaki robią dzwony.
popieram tę opinię 100 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry