Widok
witam, chciałbym się podpiąć pod trochę już stary temat a mianowicie czy ktoś brał już ekogroszek z Bojana ze składu budowlanego koło Sportisu? jeśli tak, to czy dobrze się pali i jest w miarę kaloryczny i czy warto od nich brać ekogroszek? Zastanawiam się również nad ekogroszkiem z Chwaszczyna z "Auto Złomu" ale od nich to słyszałem różne opinie...
HA, pewnie, że się będzie palił. Tylko:
- zniszczysz w mega tempie podajnik, ślimak, retortę i zbiornik. Sam przez to już wymieniłem ślimak z obudową podajnika. Dziury na wylot w podajniku, a ze ślimaka nic nie zostało.
- zużyjesz dużo więcej opału, aby uzyskać tą samą jednostkę cieplną. Jakaś energia jest potrzebna do odparowania wody i nie uzyskasz odpowiedniej temp. spalania.
Kiedyś w Jantarze sprzedawali bardzo wilgotny w tych żółtych workach. Dosłownie lało się z wora, ale po protestach kupujących wrócili do workowania w te zwykłe białe. I za to im dzięki bo chciałem już szukać nowego dostawcy. Węgiel już ponad roku sprzedają suchutki. Polecam ten za 870 zł (przynajmniej po tyle był na początku grudnia). Przynajmniej w Bojanie, bo nie wiem jak w Kielnie.
Jeżeli nie liczysz się z kosztami opału i ewentualną naprawą pieca to ładuj. Ja już przestałem. Polecam też zapoznać się z takimi firmami jak np. tani opał. Dla malkontentów nie jest to reklama. Wystarczy odszukać ich np. na największym portalu aukcyjnym i zobaczyć komentarze. Zobaczyć filmiki kupujących na YT. Także kupujcie z głową.
- zniszczysz w mega tempie podajnik, ślimak, retortę i zbiornik. Sam przez to już wymieniłem ślimak z obudową podajnika. Dziury na wylot w podajniku, a ze ślimaka nic nie zostało.
- zużyjesz dużo więcej opału, aby uzyskać tą samą jednostkę cieplną. Jakaś energia jest potrzebna do odparowania wody i nie uzyskasz odpowiedniej temp. spalania.
Kiedyś w Jantarze sprzedawali bardzo wilgotny w tych żółtych workach. Dosłownie lało się z wora, ale po protestach kupujących wrócili do workowania w te zwykłe białe. I za to im dzięki bo chciałem już szukać nowego dostawcy. Węgiel już ponad roku sprzedają suchutki. Polecam ten za 870 zł (przynajmniej po tyle był na początku grudnia). Przynajmniej w Bojanie, bo nie wiem jak w Kielnie.
Jeżeli nie liczysz się z kosztami opału i ewentualną naprawą pieca to ładuj. Ja już przestałem. Polecam też zapoznać się z takimi firmami jak np. tani opał. Dla malkontentów nie jest to reklama. Wystarczy odszukać ich np. na największym portalu aukcyjnym i zobaczyć komentarze. Zobaczyć filmiki kupujących na YT. Także kupujcie z głową.
"Tani Opał" nie dziękuję! już powertowałem trochę neta i widzę że ludzie odradzają ekogroszek z tej firmy ze względu na "wodę w workach" zresztą już sam się przekonałem (z sową na opakowaniu), na szczęście kilka worków.
W necie widać dużo pozytywnych opinii, ale to są zapewne płatni "forumowicze" albo dobrzy przedstawiciele regionalni którzy siedzą na forach i piszą same superlatywy o w/w. ekogroszku.
Ja narazie jestem na etapie poszukiwań "dobrych" źródeł ekogroszku w rejonie Bojana i okolic, mam nadzieje że znajde;)
W necie widać dużo pozytywnych opinii, ale to są zapewne płatni "forumowicze" albo dobrzy przedstawiciele regionalni którzy siedzą na forach i piszą same superlatywy o w/w. ekogroszku.
Ja narazie jestem na etapie poszukiwań "dobrych" źródeł ekogroszku w rejonie Bojana i okolic, mam nadzieje że znajde;)
I to własnie mialem na mysli. Sa cacy do momentu otrzymania kasy. Potem martw sie co zrobic z tym g****m ktore ci przywioza. Bylem o krok od kupna u nich wegla, ale pokusilo mie sprawdzic chocby komentarze na All... i filmiki na YT. Cale szczescie ze sie nie wladowalem.
Fakt mozna bylo zrozumiec mnie na opak.
Fakt mozna bylo zrozumiec mnie na opak.
Bralismy z Jantara węgiel i strasznie dużo zostało resztek, nie wypalony i niska temperatura, potem próbowalismy innej odmiany ale ta też jest słaba. Szczerze to nie wiemy skąd brać, ale oni przynajmniej mają suchy a my już slimak wymienialiśmy po węglu ze złomowca i Castoramy. Woda ciurkiem się lała.
Jeżeli jest nie wypalony to za duży czas podawania węgla, za krótki czas postoju pomiędzy pracą, ewentualnie za krótki lub za słaby nadmuch. Od ponad roku ten kupuję i jestem zadowolony. Tylko mówię o tym z Bojana, nie z Kielna.
Tak mieli (może mają) taki tańszy. Czeski czy ukraiński. Tylko było mu bardziej blisko do brunatnego niż kamiennego. Strasznie duże zużycie, bo kaloryczność małą miał.
Tak mieli (może mają) taki tańszy. Czeski czy ukraiński. Tylko było mu bardziej blisko do brunatnego niż kamiennego. Strasznie duże zużycie, bo kaloryczność małą miał.
gdybyśmy więcej wiedzieli o wymogach dobrego ekogroszku to samoistnie zweryfikujemy dobrych sprzedawców, a czego szukać w tym art. http://www.budownictwo.org/artykuly,67972,1,Ekogroszek_cena_czyli_jaki_wybrac_by_nie_przeplacic
Witam serdecznie jakby szukala Pani jescze dobrego Ekogroszku to zapraszam do nas do Chwaszczyna UL GDYNSKA 78. Ekogroszek z popiolem ponizej 4% i kalorie 26 kj- prawdziwe 26 kj- certfikat na naszej stronie.Eko naprawde sprawdzone http://www.wegiel.chwaszczyno.pl zapraszam 792792627 Bartek
po co się męczyć...
zamawiam całą tonę z dostawą.
http://ktkpolska.pl/ekogroszek/
Suchy, mało popiołu, bez spików.
Drugi sezon tym grzeje.
zamawiam całą tonę z dostawą.
http://ktkpolska.pl/ekogroszek/
Suchy, mało popiołu, bez spików.
Drugi sezon tym grzeje.
Czarna perła jest bliska ideału, ale głównie teraz, na lato. Na cały rok najlepszym rozwiązaniem będzie ekogroszek STABEK ( http://www.stabek.pl ) - kaloryczność ciut lepsza, oczywiście suchy i lepiej sprawdzi się w sezonie zimowym.
Od tamtego sezonu grzewczego kupuje ekogroszek przez internet, a dokładnie za pośrednictwem strony swiatopalu.pl. Sklep posiada bardzo duży asortyment: drewno opałowe, pellety, ekogroszek, miał, węgiel, orzech, akcesoria. Ceny są bardzo zróżnicowane więc z pewnością każdy może znaleźć odpowiedni opał.
Żadnych marketów, tam tylko g*wno! wiem co mowie bo sam probowalem. teraz jest jakas wyprzedaz czarnej perły o ktorej ktos tu pisal. Nada sie na taka pogode? kiedys jej probowalem ale z 3 lata temu, moze ktos kupowal nie dawno? teraz na ich stronie po 710 zl to juz chyba taniej w necie nie ma http://czarna-perla.ktkpolska.pl/
to się zgadza, ja zakupiłem kilka miesięcy temu ekogroszek z firmy https://www.bartex-wegiel.pl/ i jestem super zadowolony za niecałe 1000 zł za tonę super opał, zresztą na yt jest filmik z testu tego ekogroszku i wychodzi bardzo dobrze.
ja tez mogę potwierdzić, ze czarna perła jest ok. pale nia już 3 sezon i nie mam żadnych problemów ze spalaniem. Popiołu też nie wielka ilość. Co do tego drugiego ekogroszku to się nie wypowiem, bo jeszcze nie testowałem. Czarna perła zawsze w dobrej cenie a teraz to mają nawet w 20 kg workach co dla mnie bardzo na plus.
Jak bardzo się cieszę, że przeszedłem z węgla na gaz. Za ostatni rok (październik 17-październik 18) ok. 4500 zł za ogrzewanie i cwu. czysto, bez popiołu, miejsce w piwnicy się zrobiło. Koszt założenia ok. 20000 zł z robocizną. Cena może nie mała, ale dobry piec kosztuje, osobne sterowanie na grzejniki i podłogówkę (sprzęgło), sterownie przez internet. W końcu LUZ z czyszczeniem pieca, noszeniem opalu, zasypywaniem, pilnowaniem, ustawianiem pieca itd. itd.
Wziąłem dotacje z programu "Czyste powietrze" z UG Szemud. Ponad 6000 zł mi wyszło. Więc sumaryczny koszt założenia nie był ogromny.
W zeszłym tygodniu robiłem przegląd serwisowy. Analizator spalin pokazał efektywność 106%. Następny przegląd za dwa sezony grzewcze. polecam gaz. kończcie z węglem. Ja już nigdy się nie wpakuję w "czarne złoto". Wolę dopłacić w sezonie choćby i 500, ale przynajmniej spokój i czystość.
Wziąłem dotacje z programu "Czyste powietrze" z UG Szemud. Ponad 6000 zł mi wyszło. Więc sumaryczny koszt założenia nie był ogromny.
W zeszłym tygodniu robiłem przegląd serwisowy. Analizator spalin pokazał efektywność 106%. Następny przegląd za dwa sezony grzewcze. polecam gaz. kończcie z węglem. Ja już nigdy się nie wpakuję w "czarne złoto". Wolę dopłacić w sezonie choćby i 500, ale przynajmniej spokój i czystość.
xf, możesz palić chrustem. Pamiętaj jednak, aby załatwić formalności u leśniczego. Zbieranie w lesie bez zgody, podlega pod kodeks i jest traktowane jako, szkodnictwo leśne.. Opał tańszy od groszku, nakład pracy podobny. Świeże powietrze przy zbieraniu, zrekompensuje wdychany smród podczas grzania. Koszt transportu można pomniejszyć o noszenie pęczków na plecach o sprzątaniu popiołu nie wspomnę, Pamiętaj o większej częstotliwości wymaganych przeglądów kominiarskich, cztery razy do roku, Jak komin Tobie się zapali, strażacy i ubezpieczyciel o ile też na nim nie oszczędzisz upomni się o kwity z przeglądów. Tego nie biorą również pod uwagę zwolennicy groszku przy porównywaniu kosztów ogrzewania gazem. Zapomniałem dodać o kosztach zakwaterowania opału bo, gdzieś w okresie zimowym musi "mieszkać".
To Twoje zdanie. Szanuję je. Ale skoro mam niezbite fakty w postaci rachunków za zakupiony węgiel i rachunków za gaz, za taki sam okres czasu, to nie wciskaj mi, że mam drożej. Ja właśnie podjąłem decyzję o przejściu po zobaczeniu rachunków za gaz moich znajomych. jeden mieszka w Koleczkowie, drugi na Chełmie w Gdańsku. Twoi znajomi płacą więcej? Możliwe. Nie wiem jaki mają dom, jak ocieplony, w jakiej technologii budowany, ile lubią mieć stopni Celsjusza w pomieszczeniu itd.
Dla mnie możesz ogrzewać swój dom czym chcesz, ja mam czyściej i taniej. Zresztą tak jak napisałem - może być drożej. Nigdy nie zamierzam bawić się już w węgiel. Doceniam teraz wygodę.
Dla mnie możesz ogrzewać swój dom czym chcesz, ja mam czyściej i taniej. Zresztą tak jak napisałem - może być drożej. Nigdy nie zamierzam bawić się już w węgiel. Doceniam teraz wygodę.
Jak szukasz dobrej jakości suchego towaru to zamów sobie w firmie Pan Groszek. Dostarczają w całym kraju, zwykle czas dostawy to dwa dni i jest darmowa przy przedpłacie. My zamawiamy Ekogroszek Yellow albo paletę pół na pół bo tak też można
Jakby ktoś szukał dobrych worków na ekogroszek, to polecam Folmi https://www.folmi.pl/sklep/kategorie/ekogroszek
Zastanawiam się nad ekogroszkiem czeskim coś tak jak tutaj https://wilczynscy-ogrody.pl/ekogroszek-czeski-testy-i-opinie-cena-za-tone-czy-warto/, ktoś coś?