Widok
fajerwerki ...w lesie :)
chciałabym na swoim weselu mieć fajerwerki. Wesele będzie w Zaścianku a jak pewnie wiecie Zaścianek jest w lesie. Myślicie że możemy sobie tam zorganizować mały pokaż? myśleliśmy żeby kupić samemu i poprosić kogoś żeby odpalił. Ale kttoś mi powiedział że to wymaga pozwoleń straży pożarnej...Wiecie coś na ten temat?
Chyba musiałabyś się zorientować gdzie tam jest jakieś leśnictwo... bo na pewno ktoś nad tym laskiem czuwa i tam uderzać po zgodę. Tak ja myślę... tak samo jest np. jeśli chodzi o ogniska itp.
Chyba wystarczy zrobić spacerek po lesie :P Szukać takiej charakterystycznej chałupki :D
Ha, dobra jestem... z tego co się zorientowałam (niezawodne google) trzeba się kontaktować z nadleśnictwem Kolbudy. Kontakty tu:
http://www.gdansk.lasy.gov.pl/rdlpgdansk/jednostki/kolbudy/informacje-ogolne/kontakty/lista-kontaktow
http://www.gdansk.lasy.gov.pl/rdlpgdansk/jednostki/kolbudy/informacje-ogolne/kontakty/lista-kontaktow
Aby uzyskać pozwolenie na pokaz fajerwerków trzeba niestety załatwić parę papierków. Najważniejsza jest zgoda urzędu miasta lub gminy ( zazwyczaj rozporządzenia zabraniają używania fajerwerków poza paroma terminami).
Zgoda z urzędu najczęściej wydawana jest na podstawie opinii straży pożarnej.
We wniosku do straży pożarnej należy podać:
- klasyfikację materiałów pirotechnicznych
- Kalibry ładunków
- Strefę bezpieczeństwa
- Zabezpieczenie przeciwpożarowe
- Zabezpieczenie terenu pokazu
W niektórych gminach urzędnicy i strażacy podchodzą życzliwie i kompetentnie do sprawy , w innych jest to droga przez mękę.
W praktyce jeżeli pokaz odbywa się na uboczu a nie w centrum miasta trzeba sobie dać spokój z tymi papierkami :)
Co do samych fajerwerków odradzam kupno pojedynczych wyrzutni, kostek ,
moździerzy a tym bardziej rakiet.
Najlepiej zamówić zmontowany zestaw złożony z różnorodnych efektów, solidnie zmontowany i połączony lontem , albo zamówić pokaz ( ta druga opcja jest o około 25 % droższa).
Zgoda z urzędu najczęściej wydawana jest na podstawie opinii straży pożarnej.
We wniosku do straży pożarnej należy podać:
- klasyfikację materiałów pirotechnicznych
- Kalibry ładunków
- Strefę bezpieczeństwa
- Zabezpieczenie przeciwpożarowe
- Zabezpieczenie terenu pokazu
W niektórych gminach urzędnicy i strażacy podchodzą życzliwie i kompetentnie do sprawy , w innych jest to droga przez mękę.
W praktyce jeżeli pokaz odbywa się na uboczu a nie w centrum miasta trzeba sobie dać spokój z tymi papierkami :)
Co do samych fajerwerków odradzam kupno pojedynczych wyrzutni, kostek ,
moździerzy a tym bardziej rakiet.
Najlepiej zamówić zmontowany zestaw złożony z różnorodnych efektów, solidnie zmontowany i połączony lontem , albo zamówić pokaz ( ta druga opcja jest o około 25 % droższa).