Widok
Obecnie większość urządzeń ma zasilacz impulsowy który to składa się generalnie z mosta prostowniczego , rezystora ograniczającego prąd startowy, kondensatora itd. Wartość średnia w gniazdku to No 230v a skuteczna to już 400v PV działa na zasadzie podwyższenia napięcia tak aby prąd wypchnąć do sąsiada No i się zaczyna nie 230 a ju 253 i dalej to se idzie na lekko wyższa temperaturę czyli np 3c średnio daje 8-10% krótsze życie układu scalonego (..,)
z tym to bym aż tak nie szalał, rozumiem, że firmy zakładające muszą różowych okularów używać
ale jak miesięczne rachunki np 200zł ktoś ma to rocznie np 2400
wiec jak zestaw fotowoltaiki ok 5kW to z 25 000 z dopłatą - niech będzie 22 000
to okres zwrotu bym strzelał 12-15 lat- nie wiem ile kosztuje eksploatacja (serwis/czyszczenie paneli)
nie uwzględniająca problemów z oddaniem prądu do sieci - wiec rachunki miesięczne mogą i tak zostać np 80zł - to raczej zbliżało się do 15-20lat okresu ewentualnego zwrotu.... o ile
ale jak miesięczne rachunki np 200zł ktoś ma to rocznie np 2400
wiec jak zestaw fotowoltaiki ok 5kW to z 25 000 z dopłatą - niech będzie 22 000
to okres zwrotu bym strzelał 12-15 lat- nie wiem ile kosztuje eksploatacja (serwis/czyszczenie paneli)
nie uwzględniająca problemów z oddaniem prądu do sieci - wiec rachunki miesięczne mogą i tak zostać np 80zł - to raczej zbliżało się do 15-20lat okresu ewentualnego zwrotu.... o ile
Myślę, że taka inwestycja jest jak najbardziej opłacalna. Warto poszukać firmy, która zajmie się tym naprawdę dobrze i w miarę tanio. Panele fotowoltaiczne znacznie obniżą Twoje rachunki i chociaż ilość wyprodukowanego prądu zależy od pogody i długości dnia, zawsze będziesz "kilka groszy" do przodu. Dla mnie ważne jest też to, że rozwiązanie to jest dobre dla środowiska. Więcej na ten temat znajdziesz na stronie: http://www.forum-lodz.pl/weblog_entry.php?e=48 więc warto poświęcić chwilę na ten artykuł.
2021-05-23 19:37:29
Rozumiem, że całą instalację elektryczną w domu też konserwujesz? Wazeliną smarujesz wszystkie kable? ;)