Widok

fotowoltaika

Czy opłaca się założyć panele fotowoltaiczne.Chodzą z firmy i zachęcają do zakładania.Co sądzicie o takiej inwestycji??
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7
Jeżeli chodzą i zachęcają to coś nie tak. Z tego co się orientuję to wszystkie poważne firmy nie mają wolnych terminów.
Wg mnie warto, ale chyba nie przez naciagaczy szukających naiwniaków.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

jesli masz zamiar tutaj zyc dlug to tak ale jak planujesz sie za 5 lat wyprowadzic to sie nie oplaca
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie 10-15 lat się będzie zwracała inwestycja biorąc pod uwagę również koszta eksploatacji.
Jest to wartość przybliżona, bo jeśli nagle opłata za prad bardzo by się podniosła , to wówczas oczywiście zwrot nastąpi szybciej ...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Z ukrytych kosztów o których nie każda firma namawiająca Wam powie, a zasłyszane od zaufanych instalatorów - strażacy nie mogą gasić dachu z taką instalacją (jest pod napięciem - nie da się wyłączyć Słońca na czas akcji).
A tak poza tym - dużo falowników jest od jednej firmy podejrzewanej o powiązania z chińskimi władzami - i są też podłączone do Internetu, "wuj wie" co tam przesyłają. Jak już będzie nam 100% zielono i uroczyście zamkniemy ostatnią elektrownię, to mogą nas załatwić bez jednego wystrzału - wystarczy jakiś błąd w firmware (zdalnie aktualizowanym) który "omyłkowo" jednego dnia o jednej godzinie wyłączy choćby połowę instalacji w kraju. Już za 18 lat będziemy mieli problem roku 2038.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

mam możliwość podłączenia falownika do internetu, ale że jestem leniwy to tego nie zrobiłem - wygrałem podwójnie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja polecam instalacje fotowoltaiczną dlatego, że mam niezależność energetyczną. Dodatkowo cieszy, że jestem niezależny od podwyżek cen prądu. Ja otrzymałem polecenie od sąsiada do firmy https://www.solartime.pl/ ustaliśmy wszystkie szczegóły i za dwa dni spodziewam się montażu instalacji fotowoltaicznej na dachu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 27

Większość typowych instalacji nie zapewnia niezależności energetycznej - działa tylko jak jest napięcie sieci. Jest to wymagane dla bezpieczeństwa tych którzy naprawiają zerwane linie - nikt nie spodziewa się zasilania od strony odbiorców. Dla niezależności to trzeba by mieć jeszcze całkiem sporo akumulatorów, co przy ich koszcie i trwałości (liczbie cykli ładowania) wciąż jeszcze się nie opłaca. Na te lepsze i tańsze akumulatory czekamy wszyscy - gdyby były, już dawno mielibyśmy ten milion samochodów elektrycznych.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie opłaca się. Ekonomiczne nieuzasadnione.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 8
Jak się Tobie nie opłaca to nie instaluj. Ja mam i ekonomicznie montaż takiej instalacji jest opłacalny. Z dotacją w tej chwili i po podwyżkach cen energii zwrot inwestycji następuje po około 7-8 latach. To taki inny rodzaj "lokaty" na około +- 13% rocznie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 12
Bez obaw, miłościwie nam panujący zaraz wyniuchają interes i dowalą Wam jakąś opłatę (no bo nie podatek, no skąd). Już to przerabiali ci co dali namówić się na kotłownie olejowe.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

7~8 lat, czy, tego dozyjemy. Swiat zwariowal
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

podwyzka 8zl spowodowala, ze czas skroci sie o polowe ? ciekawe ...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziadek też chciał kupić nowy telefon. Ale ciągle czekał na nowy model i nie kupował bo a nóż wyjdzie coś nowszego i lepszego. No i po dziesięciu latach zmarł.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Skoro podwyżka o 12% to 8zł to twój rachunek za prąd wynosi 66 zł. Ciekawe ,,, Słuchaj kurkizji a w cuda w końcu uwierzysz. Średni rachunek w domu jednorodzinnym to 200 - 300 zł miesięcznie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

do xyz - mój średni rachunek za prąd to 260 za dwa miesiące
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Gratuluję, jesteś bardzo oszczędny albo masz mały metraż. U mnie , dom wolnostojący, 5 osòb, g-11, kwota za prąd 280 zł miesięcznie. U sasiadòw z prawa i lewa poròwnywalnie. Dlatego mam panele i płacę 20 zł miesięcznie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

znaczy nie potrzebował, no chyba że zmarł z braku telefonu...
przepraszam za czarny humor jak to rodzinna tragedia
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też place ok 130zl miesięcznie, korzystając z kuchenki indukcyjnej, piekarnika elektrycznego, oświetlenie przed domem pali się zawsze po zmroku całą noc.
Niektórzy mają w domach kuchenkę/piekarnik na gaz ziemny co bardzo obniża zużycie prądu.
Bo powierzchnia domu wpływa głównie tylko na oświetlenie, które obecnie zużywa mało prądu.
Więc trzeba korzystać z energooszczędnych urządzeń i z głową i nie ma tragedii.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

jaki byl koszt montazu? caljowity? jakie zmiany w instalacji domowej?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry