Widok
Z ukrytych kosztów o których nie każda firma namawiająca Wam powie, a zasłyszane od zaufanych instalatorów - strażacy nie mogą gasić dachu z taką instalacją (jest pod napięciem - nie da się wyłączyć Słońca na czas akcji).
A tak poza tym - dużo falowników jest od jednej firmy podejrzewanej o powiązania z chińskimi władzami - i są też podłączone do Internetu, "wuj wie" co tam przesyłają. Jak już będzie nam 100% zielono i uroczyście zamkniemy ostatnią elektrownię, to mogą nas załatwić bez jednego wystrzału - wystarczy jakiś błąd w firmware (zdalnie aktualizowanym) który "omyłkowo" jednego dnia o jednej godzinie wyłączy choćby połowę instalacji w kraju. Już za 18 lat będziemy mieli problem roku 2038.
A tak poza tym - dużo falowników jest od jednej firmy podejrzewanej o powiązania z chińskimi władzami - i są też podłączone do Internetu, "wuj wie" co tam przesyłają. Jak już będzie nam 100% zielono i uroczyście zamkniemy ostatnią elektrownię, to mogą nas załatwić bez jednego wystrzału - wystarczy jakiś błąd w firmware (zdalnie aktualizowanym) który "omyłkowo" jednego dnia o jednej godzinie wyłączy choćby połowę instalacji w kraju. Już za 18 lat będziemy mieli problem roku 2038.
Ja polecam instalacje fotowoltaiczną dlatego, że mam niezależność energetyczną. Dodatkowo cieszy, że jestem niezależny od podwyżek cen prądu. Ja otrzymałem polecenie od sąsiada do firmy https://www.solartime.pl/ ustaliśmy wszystkie szczegóły i za dwa dni spodziewam się montażu instalacji fotowoltaicznej na dachu.
Większość typowych instalacji nie zapewnia niezależności energetycznej - działa tylko jak jest napięcie sieci. Jest to wymagane dla bezpieczeństwa tych którzy naprawiają zerwane linie - nikt nie spodziewa się zasilania od strony odbiorców. Dla niezależności to trzeba by mieć jeszcze całkiem sporo akumulatorów, co przy ich koszcie i trwałości (liczbie cykli ładowania) wciąż jeszcze się nie opłaca. Na te lepsze i tańsze akumulatory czekamy wszyscy - gdyby były, już dawno mielibyśmy ten milion samochodów elektrycznych.
Też place ok 130zl miesięcznie, korzystając z kuchenki indukcyjnej, piekarnika elektrycznego, oświetlenie przed domem pali się zawsze po zmroku całą noc.
Niektórzy mają w domach kuchenkę/piekarnik na gaz ziemny co bardzo obniża zużycie prądu.
Bo powierzchnia domu wpływa głównie tylko na oświetlenie, które obecnie zużywa mało prądu.
Więc trzeba korzystać z energooszczędnych urządzeń i z głową i nie ma tragedii.
Niektórzy mają w domach kuchenkę/piekarnik na gaz ziemny co bardzo obniża zużycie prądu.
Bo powierzchnia domu wpływa głównie tylko na oświetlenie, które obecnie zużywa mało prądu.
Więc trzeba korzystać z energooszczędnych urządzeń i z głową i nie ma tragedii.