Widok

fotowoltaika

Czy opłaca się założyć panele fotowoltaiczne.Chodzą z firmy i zachęcają do zakładania.Co sądzicie o takiej inwestycji??
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Racja , już są plany aby za przesył do polskich sieci energetycznych płacić od 2021, to ma być około 22 grosze od kilowata pobranego z "magazynu" prosumenta , faktycznie ludzie wierzą w reklamy firm montujących, że oni przepisy na 20 lat zatrzymają xD pokolenie 500+ :) montaż paneli to cel szlachetny , ale jak ktoś myśli że na tym zaoszczędzi czy jeszcze zarobi to jest w dużym błędzie, zarobi tylko producent i sprzedawca
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

No powiem, że większych głupot w życiu nie słyszałem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Taaa i nasza ojczyzna w rok dojdzie do 15%. Racja...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Powiedz skąd ty te informacje czerpiesz??
Mam PV od kilku miesięcy i jest ok.
Poczytaj, dowiedz się więcej A zamętu nie siej.
Chcesz popierać energię z węgla to twoja sprawa, ale najpierw się dowiedz, moz3 poczytaj A później się wypowiadaj.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie opłaca się, firmy zachęcają bo ma ją na tym spory zysk , pokazują obliczenia na 20lat - nikt nie informuje że prawo za 2 lata może się zmienić i za 1 kilowat wprowadzony do sieci będzie można już tylko "wyciągnąć" 0,4 tak jak to mieniono w Szwecji czy podobnie w Niemczech - teraz państwo dokłada - Polska w 2020 roku musi się wykazać 15% udziałem OZE - późnej nie będzie dokładać i "promocja" się w zakładach energetycznych skończy, Niemiec kalkuluje u nas horyzont to dla ludzi rok, te instalacje trzeba co roku serwisować, sprawdzać dokręcenia paneli, myć panele wodą zdemineralizowaną przynajmniej raz w ciągu roku , jak inwerter padnie trzeba kupić nowy - nawet te firmowe pochodzą tylko 10-15lat
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

to bardzo tanio zyjesz-ja place 370,kamienica,centrum Wrzeszcza,80m
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie panele o mocy 5kw. Falownik 3 fazy. Tak jak wyżej kable doprowadzone do skrzynki z bezpiecznikami i na tym konie. Instalacja wakacje 2019. Całkowity koszt 26 tyś. Odpis od podatku w PIT plus dotacja mój prąd.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przy moich rachunkach ,tj. ok 4500 KWh rocznie, rok temu 28 tys. Możesz skorzystać z odpisu podatkowego do wysokości 53 tys. inwestycji , rozliczanego przez 6 lat i 5 tys z jakiegoś nowego programu ( ja się nie załapałem ). Pokrywa 100% zapotrzebowania na energię. Zmian w instalacji nie było. Podpieli się do mojej domowej skrzynki. Było miejsce i dołożyli bezpiecznik. No i Energa wymieniła główny licznik na dwukierunkową. Jakie są teraz ceny trudno mi powiedzieć. Wiem, że bardziej doświadczone firmy maja czas oczekiwania 3-4 miesiące.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

jaki byl koszt montazu? caljowity? jakie zmiany w instalacji domowej?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też place ok 130zl miesięcznie, korzystając z kuchenki indukcyjnej, piekarnika elektrycznego, oświetlenie przed domem pali się zawsze po zmroku całą noc.
Niektórzy mają w domach kuchenkę/piekarnik na gaz ziemny co bardzo obniża zużycie prądu.
Bo powierzchnia domu wpływa głównie tylko na oświetlenie, które obecnie zużywa mało prądu.
Więc trzeba korzystać z energooszczędnych urządzeń i z głową i nie ma tragedii.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

znaczy nie potrzebował, no chyba że zmarł z braku telefonu...
przepraszam za czarny humor jak to rodzinna tragedia
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gratuluję, jesteś bardzo oszczędny albo masz mały metraż. U mnie , dom wolnostojący, 5 osòb, g-11, kwota za prąd 280 zł miesięcznie. U sasiadòw z prawa i lewa poròwnywalnie. Dlatego mam panele i płacę 20 zł miesięcznie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

do xyz - mój średni rachunek za prąd to 260 za dwa miesiące
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Skoro podwyżka o 12% to 8zł to twój rachunek za prąd wynosi 66 zł. Ciekawe ,,, Słuchaj kurkizji a w cuda w końcu uwierzysz. Średni rachunek w domu jednorodzinnym to 200 - 300 zł miesięcznie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziadek też chciał kupić nowy telefon. Ale ciągle czekał na nowy model i nie kupował bo a nóż wyjdzie coś nowszego i lepszego. No i po dziesięciu latach zmarł.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

podwyzka 8zl spowodowala, ze czas skroci sie o polowe ? ciekawe ...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

7~8 lat, czy, tego dozyjemy. Swiat zwariowal
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bez obaw, miłościwie nam panujący zaraz wyniuchają interes i dowalą Wam jakąś opłatę (no bo nie podatek, no skąd). Już to przerabiali ci co dali namówić się na kotłownie olejowe.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jak się Tobie nie opłaca to nie instaluj. Ja mam i ekonomicznie montaż takiej instalacji jest opłacalny. Z dotacją w tej chwili i po podwyżkach cen energii zwrot inwestycji następuje po około 7-8 latach. To taki inny rodzaj "lokaty" na około +- 13% rocznie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 12
Nie opłaca się. Ekonomiczne nieuzasadnione.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 8

Inne tematy z forum Banino

Ozonowanie domu (16 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

do góry