Widok

fotowoltaika

Czy opłaca się założyć panele fotowoltaiczne.Chodzą z firmy i zachęcają do zakładania.Co sądzicie o takiej inwestycji??
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Panele w dłuższej perspektywie mogą przynieść oszczędności i korzyści dla środowiska, ale wymagają dokładnej analizy. Lepiej poszukać jakiejś solidnej firmy, która Ci odpowiednio te panele ustawi itd. Jeżeli muszą chodzić po domach i zachęcać to coś jest z nimi nie tak. Ja mam sprawdzoną firmę SIB, ale oni są z Bielska-Białej. Moim zdaniem fotowoltaika to doskonała inwestycja na przyszłość.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co prawda stary wątek, ale warto nadmienić że obecnie panele, falowniki i baterie są o wiele tańsze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jestem przekonana że przypadną Wam do gustu treści jakie oferuje rewelacyjny portal a mianowicie https://globenergia.pl/strefa-czystego-transportu-w-krakowie-walka-z-przeciwnikami-i-zapowiedz-nowej-uchwaly/ Znajdziecie tam informacje z zakresu fotowoltaiki, pomp ciepła, magazynów energii, energi wiatrowej, różnego rodzaju technologii i wiele więcej. Dostępne na tej stronie informacje są przygotowywane przez osoby doświadczone w tym temacie i są całkowicie zgodne z obowiązującymi przepisami. Wizyta na tym portalu to dobry pomysł.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeżeli są tutaj osoby, które są zainteresowane tematem odnawialnych źródeł energii, to zdecydowanie polecam Wam sprawdzić stronę, gdzie znajdziecie bardzo interesujący artykuł na temat kosztów farmy fotowoltaicznej - farmy fotowoltaiczne . Według mnie warto korzystać z usług fachowców, aby nie marnować swojego czasu i pieniędzy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobrze jest skorzystać z usług firmy, która doradzi i zapewni dobór sprzętu dostosowanego do naszych potrzeb. Dobrymi opiniami cieszy się https://www.easyeko.pl/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na zimne i słoneczne dni jak teraz, warto montować pod większym kątem by śnieg się sam zsuwał, choć teoretycznie optymalny kąt jest mniejszy (latem wyprodukuje nieco mniej). Dla porównania - dwie instalacje w Baninie, kąt 25 stopni produkcja okrągłe zero bo zasypane śniegiem, a 40 stopni - w mroźny słoneczny dzień ponad 10 kWh z 7,2 kWp. Niby niewiele ale jednak cieszy, jest Słońce jest moc!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

I ważny apel - zadbajcie o cyberbezpieczeństwo, odłączcie falowniki od Internetu! To nie tylko fajna apka do podglądu ile się wyprodukowało, to często pełny dostęp do ustawień falownika (a nawet zdalna aktualizacja oprogramowania) z serwera w chmurze gdzieś w Chinach. Energia i bez tego się produkuje, do monitorowania używam osobnego licznika polskiej produkcji którego chmurę można mieć zainstalowaną lokalnie i który fizycznie nie ma możliwości odcięcia nam zasilania. Zamel MEW-01.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zależy mocno od zużycia i dachu, zwrot nie jest taki oczywisty. Ja bym raczej zaczął od firmy, która robi audyt, nie od takich co od wejścia mają gotowy pakiet. Easyeko tak robi - najpierw ze wszystkim się zapoznają, potem przygotowują ofertę. Wtedy człowiek wie, w co wchodzi. Tu link do nich: easyeko.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Banino

Ozonowanie domu (15 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

do góry