Widok

Gdzie kupić tani olej?

Potrzebuję tolerancję Mercedes 229,51
Shell Helix Ultra Extra 5W30
Meguin Motorol Compatible 5W30
mogą być inne marki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
tolerancję czy olej dedykowany?

tani olej kupisz w markecie, choć jego jakość nie jest taka jak w serwisach

osobiście polecam Valvoline
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
a czym się różni olej z marketu od tego w serwisie ?

w markecie kupujesz zamknięty olej, w serwisach mają z beczki.
więc raczej obawiałbym się tego drugiego.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
W porządnym szanującym warsztacie nie ma baniaków, tylko butelki litrowe bądź 5litrowe-fabrycznie zamknięte...

Co do różnicy w olejach: często jest to olej pod market...tzn. producent sortuje oleje względem jakości, te słabsze zwykle trafiają do marketów w "dobrej cenie", nieraz rożni się też lepkością, brakiem uszlachetniaczy lub ich ubogą obecnością
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 14
czyli chcesz powiedzieć, że ten sam olej , w tym samym opakowaniu może różnić się jakością i parametrami ?

hmmm, nie obraź się, ale bzdury gadasz.

w większości warsztatów właśnie masz olej w beczkach.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mysl sobie co chcesz, jak dla mnie śmierdzi tu szowinizmem, a wystarczyloby pogadac ze specjalistami,a przekonałbys się, że bzdur nie gadam.

Olej był jest i bedzie produkowany i sortowany na wysoka jakosc,srednia i słabą.

A co do beczek napisałam: W PORZĄDNYM SZANUJĄCYM SIĘ WARSZTACIE NIE MA BECZEK, A ZAMKNIĘTE FABRYCZNIE POJEMNIKI!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9
owszem, olej był , jest i będzie różnej jakośći.

ale wówczas jest pakowany w różnego rodzaju/koloru opakowania, odpowiednio oznaczone.

Olej w takich samych opakowaniach, z takimi samymi oznaczeniami producenta, symbolami nie może różnić się jakościowo.

tyle w temiacie.

szanujący się warsztat ? takie coś nie istnieje.

mają olej w beczkach - decyduje o tym ekonomia a nie troska o silnik samochodu klienta.

ps. do szowinizmu daleko mi.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
czarna - masz rację.. mechanicy dostają podnośniki, klucze i inne wyposażenie warsztatu w zamian za cyrograf na oleje II jakości.. no, ale Panowie wiedzą lepiej..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Spotkałem się z taką sytuacją "pod market", ale nie w przypadku oleju, a w przypadku migomatu. Znajomy kupował w sklepie dedykowanym, zajmującym się tego rodzaju sprzętem, ja natomiast zakupiłem rok później ten sam model w markecie. Po jakimś czasie zauważyliśmy, że mój migomat kupiony w markecie jest lżejszy, ma uboższy transformator, co ewidentnie przekładało się na jakość spawów. Po prostu gorzej sprzęt zachowuje się przy używaniu.
Tak więc coś w tym jest, że dana seria ma trafić na market. Nie wiem czy tak jest też w olejach, ale mam dowód, że w marketach można się spotkać z gorszą jakością tych samych produktów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
poszukaj w googlach czegoś takiego jak "sklep na rampie", za 4L Shell Helix Ultra Diesel 5W40 płaciłem tam ok 80 pln ( z rabatami).
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
potwierdzam, gdańsk Oliwa, uliczka obok salonu Mercedesa. POLECAM!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Metalmot czy ten obok "Filtry"?
metalmot = sklep na rampie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
W intercarsie mając duży rabat można kupić dobry olej w konkurencyjnej cenie (bez rabatu będzie najdroższy na rynku). Rabaty mają kluby motoryzacyjne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
można kupić po dobrej cenie ale można też niestety natrafić na badziewie. Nie ma co ryzykować z olejem.

Polecam cv do zrobienia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
@maciej ta pani nie napisala że np.castrol o tych samych oznaczeniach i parametrach się różni a napisała jak mysle o olejach z marketów markowanych tanimi firmami typu tesco itp. a co do oleju w beczkach to jedz wymien olej w np.autogumie albo innym normalnym warsztacie i patrz co i skad leja, ja tam od trzech lat sie serwisuje i nigdy nic mi nikt z beczki nie lał
olej marki TESCO , MAKRO czy jaki inny marketowy to nie olej.

i chyba nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje czegoś takiego do w miarę nowoczesnych silników.
A olej marki Lotos z makro? Ten sam Lotos co wszędzie. Parametry oleju z hurtowni motoryzacyjnej, sklepu motoryzacyjnego, TESCO, MAKRO, Lidla, warsztatu są identyczne, jeśli to ta sama marka oleju.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziwna ta wasza dyskusja, ktos zapytał o tani olej, ktos poruszył temat, że tani to moze być w markecie ale odbiegajacy jakością. Moim skromnym zdaniem pan od mercedesa powinien pojechać do dobrego warsztatu i zalać olej z aprobatą mercedesa, czy bedzie go kosztowac 10 zł mniej czy 20zł wiecej to nie powinno robić wielkiego znaczenia, najważniejsze by silnik dostał to co dla niego najlepsze, bo klopoty z sercem auta, wiążą się z większymi kosztami.
dobre ceny na oleje samochodowe są w sklepie "na rampie" w Oliwie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeszcze nie spotkałem się z olejem marki "Tesco" lub "Makro" ?!
Natomiast wszystkie dzisiaj sprzedawane oleje silnikowe są bardzo wysokiej jakości . Jakość wszystkich olejów jest porównywalna i podobna. Dzisiaj nie kupisz oleju "złego". Kupując olej dzisiaj można tylko kierować się jego gęstością.
Np: 5/30,10/40 itp.
40 lat temu jeździłem wyłącznie na polskim oleju "Selektol".
Na tym oleju, "Ładą" przejechałem 300 tys.km. do remontu silnika i okazało się ,że szlifu wymagały tylko same cylindry ,zaś wał korbowy nie wymagał szlifu(!!!). Wystarczyło założyć tylko panewki nominalne...
Więc jaki był wówczas(40 lat temu) polski olej silnikowy ?
Zły, czy dobry ?
Natomiast dzisiaj oleje są już tak perfekcyjnie dopracowane przez wszystkie znane, długoletnie firmy,że nie ma różnicy co wlejemy do naszego samochodu.
Podobnie jest z żywotnością obecnych olejów silnikowych Nie ma i nigdy nie było potrzeby wymiany oleju co rok. To jest tylko chwyt reklamowy ,żeby jak najczęściej , jak najwięcej kupować olej i nabijać kasę producentom.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
taaak "tani olej" na oleju zaoszczędzisz kilkadziesiąt złotych, za to na remoncik silnika wydasz fortunę...
Na czym jak na czym ale na oleju się nie oszczędza
Tanie i bardzo dobrej jakości oleje można kupić przez internet, z tego co patrzyłem to najtaniej jest na http://motegro.pl/

Pozdrawiam :)
Kupiłem ostatnio w Makro Lotos semisyntetic 10w40 za 45 zł 5L. Ale to chyba promocja była. Wziąłem 10 sztuk, i na zapas, i na najbliższe zmiany. Niespecjalnie przykładam uwagę do oleju. Zmieniam raz na rok wraz z filtrem na 10w40 i tyle. Jak chce dobry olej to biorę z Niemiec czy USA. Podejrzewam, że w tym kraju wszystko jest 'specjalnej' jakości na nasz rynek.
Zresztą, nie wiem co to musi być za samochód by mu 10w40 zaszkodziło.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
W BIEDRONCE,
Kupiłem na allegro . shell helix niedrogo
Tu na pewno coś znajdziesz: http://www.mix-sklep.pl
kiedys kupowałem w tradycyjnym sklepie, jednak kiedy zacząłem bardziej dbać o samochód to zamawiam na stronie http://www.zmienolej.pl Oleje z najwyższej półki, oleje też no i jak czegoś nie wiem to rade mogę dostać od wlasciciela strony
Tanio szybko i pewnie ioleje.pl
Polecam wam ten sklep.
niedawno zrobiłem kolejną przesyłkę z tego sklepu, tym razem oprócz oleju zakupiłek tez filterki. Mogę polecić poraz kolejny, przesyłka ekspres, fachowa pomoc ze strony Pana Piotra i jakośc produktów bardzo dobra.
Jak jest w sklepie "promocja" to patrzajcie na datę produkcji. Jak coś leży na półce dwa lata to daje się na promocję. Albo dajmy na to , market Y zamawia dla siebie oleje firmy X po niskiej cenie. Firma X daje trochę gorszy olej, niższą cenę, nieznacznie zmienia opakowanie albo ma z tyłu napisane wyprodukowane przez x dla Y, ale nadal jedzie na marce. Ja mam silnik starszego typu i leję zwykły castrol, tylko patrzę czy benzyniak czy dizel.może te nowsze są wrażliwsze jakieś, ale pewnie to różnica jak z benzyną 95 i 98 i on.
Dziwi mnie Wasze podejście do olejów. Od zawsze leje 10W40 to wszystkiego co jeżdzi, poza wyczynowymi, i do aut z DPF i bez DPF. Jedno auto z DPF już pod 500 kkm podchodzi i działa. Prędzej wtryski padną, dziruę w tłoku wypalą czy cały osprzęt padnie. Oleje obecnie są na tyle dobre, że do cywilnych samochodów wystarczy najtańszy. Przynajmniej ja tak uważam. Nie widziałem auta zatartego - nie mówimy o jakichś przypadkach sporadycznych, gdzie jest to przez głupotę, bo bez płynu w chłodnicy. Mi do Volvo też kazali niskopopiołowy lać, a, tak jak pisałem, ma prawie 500 kkm i DPFa sprawnego, oryginalnego. Leje Lotos Semisyntetic, byl w makro za 45 zł/5L.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Motoryzacja

Żarówki do samochodu (24 odpowiedzi)

Czy ważny jest producent czy kupujecie kierując się przede wszystkim ceną? Jakie będą najlepsze...

Leasing operacyjny a wynajem długoterminowy (12 odpowiedzi)

Mam firmę, która ma małe koszta, a dużo płacę podatku oraz VATu. Zastanawiam się leasingiem...

FRED - stacja kontroli pojazdów - proszę o opinie. (49 odpowiedzi)

Witam, czy można bezpiecznie oddać samochód do naprawy na stację Fred w Bojanie. Jest mi blisko,...

do góry