Widok

gra planszowa na wieczory ze znajomymi

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
polećcie jakąś ciekawą i nieprzeciętną grę :)
[url=www.nawieszaczku.pl]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
polecam sklep Rebel we Wrzeszczu, największy sklep w Polsce. Na ich stronie internetowej można przeczytać recenzje na temat konkretnych gier (jest też bardzo fajny podział tematyczny). Z doświadczenia wiem, że w gronie początkujących znajomych sprawdzają się takie gry jak:
Wsiąść do pociągu
Carcossone
Osadnicy z Catanu
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3
*Carcassonne
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
karetka - gra karciano planszowa,
wiochmen 2 - karciana, a planszę układasz samemu

a prywatnie zapraszam do nas na grę na wypróbowanie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
scrabble, ale to tylko dwie parki :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
puerto rico, gra o tron,
ogonek/kolejka,cluedo
kosci (w 1000 lub szkółkę)
karty - remik,loteria,brydż,
nowosc popularna na komorki ale w wersji planszowej angry birds(nie gralam, ale moze byc duzo smiechu)

bo rummi,scrable,monopol,jenga,itp to takie przecietne
carcasonne - ale już z różnymi dodatkami, wersja podstawowa szybko się znudzi

Wsiąść do pociągu - mamy już 3 lata i zawsze dobrze się przy niej bawimy
również polecam wsiąść do pociągu, lubię też magię i miecz,ale na to trzeba poświęcić ok 3 godzin
Ja też lubię sklep Rabel i mogę polecić:))

Co do gier to Faza 10 podobna do Remika.
image
a ja polecam Madżonga:)
Mało skomplikowana - Kolejka
Bardziej ale najfajniejsza na świecie - Agricola :D
image
image
Taboo- zgadywanie hasel,karciana, ale mega ubaw jest przy tym ;)
Ryzyko- dluga gra planszowa, wymaga skupienia, jest rywalizacja ;p
ja też polecam Tabu i Dixit
activity - to takie kalambury jakby, podobne do taboo, ale dużo więcej zabawy, bo dodaktowo oprócz mówienia jest też pokazywanie i rysowanie :) najlepiej się gra przy piwku w gronie co najmniej 4 osób :)

a z tych już wymienionych - rumikub, carcassone, scrable, kolejka
Ryzyko:-)))))) Nie znam pary która by się przy tym nie pokłóciła:-)))). "Kochanie, miałeś mnie nie atakować:-)))"
Wsiąść do pociągu, Wiochmen - polecam
tabu oraz kent naprawde polecam

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kent_(gra)
Polecam również Wsiąść do pociągu, Carcassone z dodatkami i Osadników z Catanu zwłaszcza z rozszerzeniem Rycerze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
blokus, na sygnale, wiochmen, ksiazeta florencji, rumikub, scrabble, monopol, inwigilacja luksusowa i wiele innych :) Uwielbiam gry planszowe :)
dobble, jungle speed, a takze juz wspomniane ticket to ride, carcassonne, osadnicy z catanu
Fasolki ( najlepiej z rozszerzeniem ) - świetna gra karciana, polecam!!!
Mi się podoba K2 (i rozszerzenie - Broad Peak) ale my to taki górskie świrusy jesteśmy. Osadnicy... też są fajni i jednego wieczoru można kilka rund rozegrać. W kolejkę miałam okazję zagrać tylko raz, ale wciąga. Od czasu jak poznałam te gry, to scrabble wcale mnie nie bawi.
Sporo jest pasjonujących, ja polecam sprawdzone przez moją rodzinkę: Osadnicy, Wikingowie, 7 Cudów Świata. Z prostszych Poszukiwacze Skarbów. Mamy je kilka lat i nadal się nie nudzimy. Polecam sklep REBEL. Świetnie podpowiadają
Jesli chodzi o spotkania ze znajomymi to polecam dwie gry.
Pierwsza bardziej karciana niz planszowa - "sabotazysta". Jest to rozgrywka miedzy Kopaczami, ktorzy pragna dostac sie do zlota, a Sabotazystami, ktorzy oczywiscie musza jakos im przeszkodzic. Budujemy tunele kopalni z wizerunkow na kartach.
Gra druga, ewidentnie planszowa, to "Labirynt" - z poczatku wydaje sie odrobine zakrecona i moze nawet troszke trudna ale gdy sie ogarnie to jest naprawde wciagajaca i dajaca wiele rozrywki. Polega na budowaniu labiryntu przy jednoczesnym przeszkadzaniu przeciwnikom w dosciu do celu (polapki, specjalne zdolnosci postaci...)
Polecam trochę starsze gry np. Magie i Miecz / Magiczny Miecz, czy też trochę ich nowszą wersję Talisman Magia i Miecz, dużo ludzi w to a można znaleźć naprawde ciekawe miejsca w internecie na ten temat
http://gamekeeper.offnet.pl/forum/index.php
Ja polecam sklep marzenie24.pl na Gdyńskiej Hali Targowej.
Sprowadzają gry z Rebla z zamówienie, ale o ok. 10% taniej niż w sprzedaży detalicznej Rebla.

Od siebie polecam gry edukacyjne firm Alexander, Granna...
Patrycja, Sabotażysta i owszem fajny, ale dla 10 latków :)
image
ja poleca JUNGLE SPEED, genialna gra :) tylko uwaga- można się podrapać :p
Jest mnóstwo fajnych gier, zarówno dla dzieci (np. właśnie Jungle Speed), jak i dla nas doroślaków (ja uwielbiam Dixit'a i Kolejkę).
A jeśli chcecie popróbować różnych gier, które tłumaczy zawodowiec to polecam plac zabaw CoToTu w ETC na Zaspie - tam w każdą środę o 17.30 przez 2 godziny gracie w różne tytuły (zarówno dzieci, jak i dorośli) - fajnie i niedrogo. Tytuły są zazwyczaj rozpisane na stronie cototu.com.pl
podzielcie się później wrażeniami:)
polecam palce w pralce :)
image
ja tez polecam dixit - gra na skojarzenia, dla doroslych ale i dzieci starszych tak od 12 lat
My na święta zakupiliśmy grę Smallword - świetna i łatwe zasady (można grać od 2 do 5 osób). Jest sporo dodatków do niej jakby się podstawowa wersja znudziła.
- gramy też w Zombiaki (karciana na dwie osoby)
- Kaleidos - na spostrzegawczość
ja polecam grę ZAŁÓŻ SIĘ I POSTAW NA MILION - są to moje nowe gry:)
natomiast mam w kolekcji już Kocham cię Polsko, Carcassonne, Kolejkę/Ogonek oraz Pan tu nie stał ale mi się znudziły.
image
poza tymi już wymienianymi polecam nasz ostatni hit świąteczny - Time's up!
Trzecia runda powoduje taki zryw adrenaliny i świetny ubaw, że aż głowa boli :D

A Dixit rzeczywiście ciekawy. My dokupiliśmy już 2 partie nowych kart do niego.

Sabotażysta to dla dzieci bardziej. "Wsiąść do pociągu" wg mnie fajniejsza wersja Europa, bo trudniejsza.

A dzisiaj, po kilku latach przerwy, graliśmy w Monopoly i oderwać się nie mogłam - niektóre gry są ponadczasowe jednak - ta do nich należy.
Super jest Finito ale chyba ciężko to dostać, czasem na allegro ktoś wystawi.
na allegro są jakieś Finito ale to nie o taką chodzi, poniżej opis tej o której mówie :

Finito to wciągająca gra stworzona przez, nieistniejącą już firmę, "Big Fun" z Legnicy.

Gra dla 4-8 graczy w wieku powyżej 12 lat. w Finito wykorzystujemy swoją kreatywność, spryt, wyobraźnię ale i poczucie humoru w rywalizacji z przeciwnikami. Otrzymując pierwszą część (słowo, cytat lub obrazek) Twoim zadaniem jest dopisanie jak najbardziej prawdopodobnej końcówki (definicji w przypadku słowa, dokończenia cytatu lub odpowiedniego podpisu pod obrazkiem).

Zestaw zawiera 300 kart - 150 kart z obrazkami oraz po 75 kart ze słowami i cytatami (po 6 na każdej karcie).

Gra składa się z trzech rund. W pierwszej rundzie definiujemy słowa, w drugiej dokańczamy cytaty, następnie dopisujemy teksty do obrazków. Lider (osoba rozpoczynająca grę - przy zmianie kategorii zmieniamy lidera) ciągnie kartę z odpowiedniego pliku. W przypadku słów i cytatów rzuca kostką (karty z tych kategorii zawierają po 6 przykładów) oraz odczytuje słowo/cytat lub pokazuje wybrany obrazek uczestnikom.

Każdy z graczy zapisuje na kartce swoją propozycje końcówki, w tym samym czasie lider znajduje w zeszycie prawidłową odpowiedź i również zapisuje ją na kartce. Następnie lider zbiera wszystkie odpowiedzi, miesza je oraz czyta w losowej kolejności.

Następuje faza głosowania - każdy z graczy obstawia poprawną - jego zdaniem - odpowiedź używając żetonów (za 1, 2 lub 3 punkty). Uczestnik nie może głosować na swoją odpowiedź. Po głosowaniu, lider wskazuje poprawną odpowiedź. Wszyscy gracze, którzy obstawili poprawną odpowiedź mogą zabrać żetony z planszy oraz otrzymują dodatkowo równowartość liczby żetonów, którymi głosowali. Dodatkowo, jeśli inna osoba zagłosowała na Twoją odpowiedź, jej żetony, które obstawiła, stają się Twoją własnością.

Gra kończy się w momencie, w którym któryś z graczy zdobędzie 20 punktów lub miną 3 rundy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby grać dłużej :-)
bardzo polecam Cashflow !!!
to nie jest typowa gra, jest trochę podobna do Monopolu ale o niebo lepsza bo uczy jak zarządzać swoimi pieniędzmi

gra jest droga, ale są specjalne kluby gdzie można w nią pograć

http://www.bogatyojciec.pl/index.php?sub=68
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jeżeli mam polecać grę to mogę polecić tę grę http://gadzetarnia.pl/pl/p/Los-wyzwanios/223 ostatnio graliśmy w gronie przyjaciół i mieliśmy niesamowitą radochę w trakcie gry jak i po serdecznie polecam :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...

do góry