Widok

hamulce hydrauliczne shimano XT problem z tloczkami

Czy ktoś z Was zabierał się za rozbieranie tłoczków w zacisku shimano XT ? Można tam się dostać tylko specjalnym kluczem shimano odkręcając nakrętkę która wygląda podobnie do torxa.
Pytam bo moje tłoczki nie chodzą równo (prawdopodobnie zasyfione) - jeden się prawie w ogóle nie wysuwa, natomiast drugi chodzi płynnie i przez to zawsze minimalnie tarcza musi ocierać o klocek. Czyszczenie wd-40 nic nie dało.
Jakieś pomysły, porady?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zamiast wd40 zastosuj olej mineralny. Wysuń tłoki, tylko uważaj żeby nie wypadły, wyczyść dokładnie patyczkiem z watą, posmaruj olejem i wsuń z powrotem. Operację powtórz ze 3 - 4 razy. Powinno pomóc. W hamulcach shimano tłoki chodzą równo tylko jak hamulec jest nowy, dość szybko się syfią i żadne czyszczenie już nie pomaga, nawet wymiana uszczelek i czyszczenie dogłębne po rozebraniu zacisku nie pomaga. Pozostaje się do tego przyzwyczaić lub zmienić hamulce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
spytam na przyszłość - co jak mi wypadnie? jest kłopot z włożeniem?
kłopot z włożeniem niewielki, tyle że razem z tłoczkiem wyleci płyn hamulcowy. Więc lepiej mieć takowy w pogotowiu, no chyba że rzepakowym zalejesz.

Osobiście walczyłem z nieruchawymi tłoczkami w nowym XT przez ponad rok i dałem sobie spokój, skończyło się awaryjnie na nowym zacisku (SLX-chyba jeszcze wiekszy badziew), a później na innym producencie.

pozdr
Cześć kolego ja mam xtr-a i jeszcze nie miałem z nimi najmniejszych problemów u ciebie może powstał ten problem z powodu ,że jak jeżdziłeś w złych warunkach pogodowych czyli błoto itd to nie umyłeś roweru na myjni ciśnieniowej i nie wyczyściłeś zacisków z brudu i dlatego masz ten problem ,że się trochę zatarł i żle działa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
A jeszcze wracając do tej kwestji miałem wcześniej lx i też po jazdach w trudnych warunkach pogodowych jeżdziłem na myjnie i myłem rower i najbardziej zaciski i żadnych problemów z nimi nie miałem a ekspluatowałem je ponad półtorej roku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mam LX, wsadz w ten otwór klucz imbusowy i wyciągnij tłoczek naciskając lekko pod kątek aby było tarcie i lekko do góry powinnien wyjść. Ja rozbieralem juz kilka razy, posmaruj tłoczki specjalnym smarem silikonowym (jest taki di tłoczków samochodowych, moze być zwykły silikonowy). Po tym zabiegu tłoczki chodzą jak ta lala, aha zapomnialem dodać, że u mnie jeden był trochę leniwy :)
nieprawda, jak rozbierzesz tłoczki i posmarujesz smarek silikonowym na uszczelce to chodzą znów tak samo (równo)
zmień ustawienie zacisku żeby tłoki dopasowały się do tarczy, możesz też mieć powietrze gdzieś w zakamarkach po jednej stronie.

Zacisk jest prosty więc rozkręcaj śmiało, tylko zalej to potem olejem min. Szimano nie toleruje DOT'a ;)
odpowietrzony jest dobrze, a zalewam LHM+ (zamiennik shimano).
póki co jestem na etapie smarowania tłoczków bez wyciągania smarem silikonowym ale dużo to nie daje.
więc chyba zostaje rozkręcenie zacisku..
Smarowanie bez rozebrania zacisku nic nie da. Rozmontuj go, budowa jest prosta jak cep
tylko najpierw trzeba znaleźć narzędzie do rozmontowania tego pseudotorxa... Występuje toto w ogóle jako klucz?

pozdr
występuje jako: "klucz shimano do demontażu tłoczków hamulcowych"
cena 25zł + wysyłka
Ja to robię bez tego narzędzia, zwykły imbus + trochę umiejętności
Też mam Xt i przeprowadzam zabieg czysczenia zacisków i smarowania raz na 500-800km żeby zlikwidować powyższy problem. Jest to na tyle upierdliwe, że na przyszły sezon chce kupuć hamulce innej firmy. Co możecie polecić z doświadczenia, oczywiście żeby pozbyc sie tego problemu.
Rufi, którym imbusem to odkręcasz?
Wsadz tam imbus który pasuje w otwór (będzie ciut za lużny) i napierając na boki podciągnij do góry, tłoczek powinien zejsc (mozesz przed popryskac np WD-40). Mi się udało
rozebrałem, tłoczek ładnie wyskoczył, wyczyściłem (syfu nawet nie było), włożyłem i odpowietrzyłem. wszystko zgodnie ze sztuką.
ale niestety nadal jeden szaleje, a drugi muli, prawie żadnej różnicy, no ciut lepiej jest..
zapomniałem dodać że ładnie nasmarowałem smarem silikonowym.
hmmm to ci problem :)
A dobrze odpowietrzyles ? bo ja kiedys tez myslalem ze dobrze to robie dopoki nie stosowałem kilku sztuczek :)

Inne tematy z forum Rowery

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (4 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...

do góry