Widok
hamulce hydrauliczne shimano XT problem z tloczkami
Czy ktoś z Was zabierał się za rozbieranie tłoczków w zacisku shimano XT ? Można tam się dostać tylko specjalnym kluczem shimano odkręcając nakrętkę która wygląda podobnie do torxa.
Pytam bo moje tłoczki nie chodzą równo (prawdopodobnie zasyfione) - jeden się prawie w ogóle nie wysuwa, natomiast drugi chodzi płynnie i przez to zawsze minimalnie tarcza musi ocierać o klocek. Czyszczenie wd-40 nic nie dało.
Jakieś pomysły, porady?
Pytam bo moje tłoczki nie chodzą równo (prawdopodobnie zasyfione) - jeden się prawie w ogóle nie wysuwa, natomiast drugi chodzi płynnie i przez to zawsze minimalnie tarcza musi ocierać o klocek. Czyszczenie wd-40 nic nie dało.
Jakieś pomysły, porady?
Zamiast wd40 zastosuj olej mineralny. Wysuń tłoki, tylko uważaj żeby nie wypadły, wyczyść dokładnie patyczkiem z watą, posmaruj olejem i wsuń z powrotem. Operację powtórz ze 3 - 4 razy. Powinno pomóc. W hamulcach shimano tłoki chodzą równo tylko jak hamulec jest nowy, dość szybko się syfią i żadne czyszczenie już nie pomaga, nawet wymiana uszczelek i czyszczenie dogłębne po rozebraniu zacisku nie pomaga. Pozostaje się do tego przyzwyczaić lub zmienić hamulce.
kłopot z włożeniem niewielki, tyle że razem z tłoczkiem wyleci płyn hamulcowy. Więc lepiej mieć takowy w pogotowiu, no chyba że rzepakowym zalejesz.
Osobiście walczyłem z nieruchawymi tłoczkami w nowym XT przez ponad rok i dałem sobie spokój, skończyło się awaryjnie na nowym zacisku (SLX-chyba jeszcze wiekszy badziew), a później na innym producencie.
pozdr
Osobiście walczyłem z nieruchawymi tłoczkami w nowym XT przez ponad rok i dałem sobie spokój, skończyło się awaryjnie na nowym zacisku (SLX-chyba jeszcze wiekszy badziew), a później na innym producencie.
pozdr
Cześć kolego ja mam xtr-a i jeszcze nie miałem z nimi najmniejszych problemów u ciebie może powstał ten problem z powodu ,że jak jeżdziłeś w złych warunkach pogodowych czyli błoto itd to nie umyłeś roweru na myjni ciśnieniowej i nie wyczyściłeś zacisków z brudu i dlatego masz ten problem ,że się trochę zatarł i żle działa.
Mam LX, wsadz w ten otwór klucz imbusowy i wyciągnij tłoczek naciskając lekko pod kątek aby było tarcie i lekko do góry powinnien wyjść. Ja rozbieralem juz kilka razy, posmaruj tłoczki specjalnym smarem silikonowym (jest taki di tłoczków samochodowych, moze być zwykły silikonowy). Po tym zabiegu tłoczki chodzą jak ta lala, aha zapomnialem dodać, że u mnie jeden był trochę leniwy :)