Widok

hemoliza próbki badaniowej co to znaczy

witam

co oznacza zdanie: "silna hemoliza próbki badaniowej" proszę o dalsze badanie czy coś w tym stylu. Zdanie to było przy badaniu sodu i potasu, lekarze też nic nie powiedzieli tylko że nie dało się zbadać i jestem głupia, bo nie wiem o co chodzi....

czy ktoś może mnie oświecić?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
nikt nie wie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
(:::::::::::::::::::::
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To znaczy że badanie trzeba powtórzyć bo próbka którą pobrano nie dotrwała do badania nastąpił jej rozpad zanim ja zbadano a to się nazywa właśnie hemoliza też tak miałam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
dzięki Żaneta, a to miało miejsce w szpitalu i tam nie powtórzono badania tylko wypisano do domu, to co powinnam powtórzyć te badania (iść do lekarza rodzinnego) czy co, bo nic nie powiedzieli
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czasem próbka krwi niewłasciwie pobrana lub przechowywana ulega hemolizie. To znaczy, że rozpadają się erytrocyty i ich zawartość wydostaję się do surowicy.
Wiele badań biochemicznych, hormonalnych i in. jest wykonywanych właśnie z surowicy krwi, którą uzyskuje się po odwirowaniu pełnej krwi.
Jeśli krew jest zhemolizowana ( dokładniej próbka krwi) to surowica po odwirowaniu jest nie żółta ( jak powinna) tylko czerwona.
Niektóre parametry można oznaczać z takiej próbki bez większego błędu , inne ( np. NSE) wyniki mogą byc obarczone zbyt dużym błędem. Interpretacja należy do lekarza i dlatego na wyniku wpisywana jest inf. o hemolizie.
Istnieją niektóre choroby, gdzie krew ulega hemolizie w krwioobiegu, przebiegające z rozpadem erytrocytów, ale to ( jestem pewna) nie jest ten przypadek, ponieważ zazwyczaj są to bardzo ciężkie schorzenia i żaden lekarz tego nie przegapi.
Mam nadzieję, że wyczerpująco?
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Old Lady- jasne, że wyczerpująco dzięki bardzo za dokładne wytłumaczenie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Zdrowie

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Mój mąż ma problemy ze wzwodem (16 odpowiedzi)

Mam prośbę.Mój mąż ma problemy ze wzwodem. O dwóch lat chociaż teraz jest coraz gorzej bo o ile...

Dr Adamowicz onkolog-poszukiwany!! (13 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co się dzieje z dr Krzysztofem Adamowiczem onkologiem pracującym dotychczas w...

do góry