Widok

mieszkam tu

Granit Development Temat dostępny też na forum:
Drodzy, być może przyszli mieszkańcy. Mieszkam w Młodym Straszynie od tygodnia, wiele rzeczy jest bardzo okey, ale przestrzegam przed: kotłownie sprzedali najdroższemu operatorowi jaki może być "PEC", ogródki mają takie skosy w dół, że dzieci to raczej biegac po nim nie mogą, wilgoć jest wszędzie, zwłaszcza piętra wyższe:/, jak juz kupisz mieszkanie to potem szanowna Pani Magda ma wszystko w głębokim poważaniu, okna i parapety porysowane ( ale oczywiście nie w każdym mieszkanku:)) o administracji nie wspomnę, developer za nas wybrał i to jest jakaś katorga ( administracja BIMON) po za tym, żeby nie było że jestem nakręcona tylko negatywnie: ciszaaaaaa, nieziemskie widoki wieczorkiem, ale i za dnia też, czysto, drzwi wejściowe bardzo solidne, ramy okienne szare, co nadaje uroku:), w trakcie remontów podpieli nas pod prąd budowlany także spora oszczędność :P, plac zabaw, miejsca parkingowe, rewelacyjne wykonanie klatek schodowych.
Życze powodzenia w zdobywaniu kredytów :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
eeee to nie tak. I etap to budynki 1,2,3,4,5 a II to 2 budynki mieszkalne i jeden mieszkalno uslugowy. hal garazowych nie bedzie bo sie zapewne nie oplaca ich budowac. wtedy by za drogie mieszkania pewnie byly. i kto by kupil mieszkanie za 5 kola za metr? do tego windy tez trzeba. a pozniej koszty dla mieszkancow konserwacji napraw itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
eeeeee zmiana administratora to pewnie pikus. ja tam kupilem mieszkanie na parterze z ogrodkiem bez skosa. no chyba kazdy widzial jaki ma ogrodek kupujac? Pani ma skosy? bylo kupic bez skosow. tak ja ja :))) a nie teraz sie smiac z sasiadow. nieladnie. wilgoc to normalka po budowie/malowaniu/i innych. trzeba grzac kaloryfiksem i wietrzyc - ale jednoczesnie, bez sciubienia grosza, to wtedy raz dwa trzy i wyschnie. troche tez nie kumam narzekania na porysowane parapety. a co robiliscie podczas wydawania mieszkania? no przeciez takie rzeczy to sie mowi od razu i juz. a nie sie zalicie traz o szybach? bez sensu...

ja w kazdym razie na poczatku nowego roku sie spokojnie do piatki wprowadze... jak zdaze z kaflami, drzwiami,podlogami i innymi super rzeczami...ten bol jest najgorszy, potem tylko CISZAAAAA
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
W CZWORCE NIKT NIE BEDZIE MIESZKAL?
parter a Ty?
drugie piętro:)
ja będę mieszkać w 4,I piętro
coraz więcej sąsiadów:) ciekawe kiedy uda się wprowadzić, oby wszystko poszło zgodnie z planem:)
ja na II BEDE MIESZKALA
INFORMACJA OD ADMINISTRATORA BUDYNKU
DOTYCZĄCA CEN ENERGII CIEPLNEJ
Koszt 1 GJ dostarczany przez właściciela kotłowni gazowej,
(Pruszczańskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej) wynosi 73,27zł
brutto. Aktualna ilość zużytych GJ w poszczególnych lokalach jest
widoczna na indywidualnych licznikach ciepła usytuowanych w
sąsiedztwie wodomierzy.
Do tej kwoty należy doliczyć:
- Straty na wewnętrznej instalacji wynoszące ok 10%.
- Opłata stała za tak zwaną moc zamówioną, która w chwili obecnej
wynosi 0,30zł/m2 od metra powierzchni użytkowej lokalu, natomiast
docelowo ma wynieść 1,41zł/m2 (przy pełnym zasiedleniu budynku).
Wyliczenie wysokości zaliczki za centralne ogrzewanie;
0,45 GJ/ m2 przeciętne zużycie energii cieplnej w sezonie grzewczym na
1 m2 powierzchni ogrzewanej.
W pierwszym sezonie grzewczym przyjmujemy wartość 0,55 GJ/m2.
Przyczyną większego zapotrzebowania na energię cieplną są mokre mury i
wyziębiony budynek.
(0,55 GJ/ m2 * 73,27zł) : 7 = 5,76zł.
gdzie: 7 - liczba miesięcy w których jest pobierana zaliczka na C.O.
(październik kwiecień).
Do powyższej kwoty wliczamy opłatę stałą (pobieraną przez cały rok) za
tak zwaną moc zamówioną. Otrzymujemy zaliczkę w wysokości 7zł/m2 .
Wyliczenie wysokości zaliczki za moc zamówioną (opłata stała liczona od
metra powierzchni użytkowej lokalu).
Z uzyskanych przeze mnie informacji telefonicznych od Pruszczańskiego
Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej;
15.847,59zł/MW * 96KW * 1,23 = 15.847,59 * 96 * 1,23 (1000/1000000)
= 1.871,28 zł.
gdzie:
15.847,59zł/MW koszt wytworzenia energii cieplnej o mocy grzewczej 1
MW (według cennika 3 taryfa piece gazowe)
96KW moc grzewcza kotła gazowego który obsługuje naszą
nieruchomość
1,23 podatek vat
1.871,28 zł. - miesięczna opłata za moc zamówioną dla całego budynku.
Powierzchnia użytkowa lokali mieszkalnych wynosi 1.330 m2
otrzymujemy 1.871,28 : 1330 = 1,41zł/m2 wysokość miesięcznej
zaliczki za moc zamówioną.
Uwaga na światłowody w mieszkaniach - położone były niedbale i mogą nie działać :/ poza tym położyli je sobie jak im pasowało i puszkę zostawili np w korytarzu gdzie teraz specjalnie trzeba gniazdko doprowadzać żeby zasilanie zapewnić pudełeczku które potem się pod ten światłowód podpina ... no i jeszcze jedno wejście w gniazdku na router jak ktoś będzie stawiał... u mnie wszystko stoi na ziemi i kable przecinają podłogę w korytarzu...jakby nie mogli tego zrobić we wnęce pod szafę obok skrzynki z bezpiecznikami...teraz muszę wsio rozkuwać, a tego światłowodu boje się ruszać bo ledwo świeci (żyła od kablówki nie przewodzi ale i tak brałem N-kę)... Po co światłowody ludziom w mieszkaniach? najszybszy net to chyba 12 mega z JPK czyli wykorzystane jakieś 1% możliwości łącza a ile z tym problemów teraz...
Zycze Ci tego z calego serca ale podejrzewam ze do 5 to liczcie na przeprowadzke na wiosne a nie po Nowym Roku, jak kupowalam mieszkanko w zeszlym roku to byly obiecanki ze odbior juz na wiosne a byl w sierpniu ostateczny we wrzesniu wiec lepiej podchodzic troche z dystansem pozdrawiam wszystkich sasiadow:))
prognozy sa zawyzone na maxa!!!!!
W umowach macie zapisany termin odbioru wiosną?
A deweloper wypłacił karne odsetki za zwłokę? Lub wynagrodził to wam w jakiś inny sposób?
Otrzymaliśmy pismo, że odbiór mieszkania w budynku nr 5 przesunięty na 14 listopada z powodu braku balustrad.... oby to było jedyne przesunięcie...
NIE PRAWDA odbiór pierwszego budynku wg.umowy miał być 30 czerwca a15 lipca już mogliśmy wejść na budowę i robić mieszkania -czyli opóznienie było tylko dwa tygodnie ,a że nie mogliśmy jeszcze za miszkać ? to i tak to nic by nie zmieniło -chyba że ktoś chciał mieszkać w stanie deweloperskim -brrrrr.
Witam Sąsiadów z "piątki" :))
My kupiliśmy mieszkanie w 4 na parterze. :) Cześć Sąsiedzi!
hej, mam pytanie, jaka jest wysokość mieszkań?
2,60 m mierzone od wylewki do sufitu. Po położeniu podłogi będzie trochę mniej.
dzięki za odpowiedź!:)
do góry