Widok

mieszkanie po stronie płn.- wsch.

Czy ktoś ma mieszkanie o wystawie okien płn. wshód. Czy takie mieszkania są naprawdę zimne, jakie są plusy a jakie minusy. Zastanawiam się nad kupnem. Proszę Was o odpowiedzi!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mieszkamy z m pn-wsch. minusem jest to że jest mało słoneczne

teraz w zimie musze mieć ciągle zapalone światło bo jest po prostu ciemno
w lato tego słońca też nie jest za dużo w mieszkaniu

teraz kupilismy mieszkanie słoneczne, w którym jak będzie nadmiar słońca zawsze można zasłonić roletę
a nie ciągle sztuczne światło nawet w południe
Mieszkałem tak w pierwszym mieszkaniu, mieszkam tak teraz.
Moim zdaniem najlepsza możliwa lokalizacja okien.
Zima wszystko jest ogrzewane w nowym budownictwie tak samo, więc dużej różnicy nie ma. Na 80m2 jak mam odkręcone 2 kaloryfery to wszystko, blok jest z 2000. Za to latem wszyscy południowo zachodni cierpią od upałów a ja mam spokojny chłodek.
Dość istotną sprawą jest to, że pracuję w domu na komputerze, nie mam więc problemów z unikaniem słońca, mrużeniem oczu, czy odbiciami jasnych plam słonecznych na monitorze.

Mieszkanie płn-wsch są po prostu dla odpowiednich ludzi :)
Takich, którzy dokładnie wiedzą czego chcą i dlaczego chcą. Fajną sprawą jest to, że w sumie dość mało takich ludzi, bo większość myśli że słońce w oczy daje szczęście :) Przez to można mieszkania płn-wsch kupić trochę taniej. Następne moje mieszkanie tez będzie na pewno takie, bo nic tak nie rozprasza i nie przeszkadza w pracy i odpoczynku jak słońce właśnie.

http://www.rebel.pl/product.php/1,303/17773/Alchemicus.html
tak jak napisałam wyżej

jeśli Ci słońce przeszkadza można zasłonić zaluzje rolety zasłony

a jak się go w ogóle nie ma to nic sie nie wykombinuje :)

mi jest smutno bez słońca w domu, np słoneczne przedpołudnie sobotnie (bo widzę że jest słońce) a my musimy zapalać światło bo jest półmrok
Nie można.
Teściowie mają płd-zach.
Latem nie da się wytrzymać, nie ważne jak sie nie zaciagnie żaluzji to jest smażalnia.

Ale jak pisałem - trzeba znać swoje potrzeby.
Ja tam na niedostatek endorfin nie narzekam, a chlorofilu nie posiadam, żeby być uzależnionym od słońca :)
http://www.rebel.pl/product.php/1,303/17773/Alchemicus.html
Hej

Ja mieszkam na dabrowce w takim wlasnie mieszkanku- jest OK, nieprawda jest ze sa zimne, wrecz przeciwnie. Normalnie mam w domu odkrecony jeden kaloryfer (no dwa liczac z lazienkowym ) i wystarcza w zupelnosci (nie mam licznikow wiec nie musze oszczedzac) Kwiaty tez chyab nie narzekaja na brak swiatla. Niemniej jednak jest to mieszkanie dla ludzi ktorzy w upalne dni szukaja cienia i nie lubia goraca.
dziękuję Wam za opinie! już wiem trochę więcej:)
co do tego czy takie mieszkania są zimne to jest jeszcze kwestia czy jest to mieszkanie 1 stronne czy 2.
Jesli 2 stronne to w zasadzie nie ma tematu bo to co się traci z jednej strony zyskuje z drugiej.
Ogólnie rzecz biorąc sprawę ciepła odczuwa się w okresach marzec-maj, i wrzesień-październik, w lato i tak jest ciepło a od listopada do lutego to praktycznie nie ma słońca.
Jesli mieszkanie kótre chcesz kupić jest jednostronne to ja osobiście bym w to nie wchodził - jest to mieszkanie ponure i w niektórych okresach zimne. Jka ktoś napisał słońce zawsze mozna zasłonić (np rolety zewnetrzne i nic nie wejdzie).
W przypadku mieszkania dwustronnego to rozumiem że salon z balkonem jest od strony pł-wsch. - to faktycznie jak ktoś ma alergię nasłońce to mozna w to wejść.
Rozumiem problem - mieszkania niesłoneczne są 10-20% tańsze, natomiast zauważ że łazienkę czy kuchnię wyremontujesz a bloku nie przestawisz.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Maść przed wykonywaniem tatuażu poszukuje (3 odpowiedzi)

Czy gdzieś w Gdańsku dostanę teraz stacjonarnie Maść przed wykonywaniem tatuażu? Ważne aby w...

Gecco Deweloper (11 odpowiedzi)

Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczerą opinią polecam przejść się po mieszkańcach inwestycji na...

Gdzie chcielibyście zamieszkać? Czyli przeprowadzka z pomorza. (12 odpowiedzi)

Temat trochę kontrowersyjny bo wszyscy wiedzą, że pomorze jest najlepsze :) Ale gdybyście mieli...

do góry