Widok
ile dać na ofiarę za spisanie protokołu?
dziewczyny pytanie jak w temacie, dodam tylko że protokół spisujemy w parafi mojego przyszłego męża a ślub mamy w zupełnie innym kościele (tzn. ani w jego ani w moim) za sprawy związane z kościołem chcemy dać taką normalną stawkę czyli nie za dużo ani nie za mało. Może napiszcie ile za wszystko dajecie? tzn.
1. organista ? (tu mamy ustaloną z góry stawkę 150zł :( )
2. zapowiedzi w obu kościołach (po ile na każdy kościół?)
3. spisanie protokołu?
4. i wreszcie ile za samą ceremonię ślubną?
1. organista ? (tu mamy ustaloną z góry stawkę 150zł :( )
2. zapowiedzi w obu kościołach (po ile na każdy kościół?)
3. spisanie protokołu?
4. i wreszcie ile za samą ceremonię ślubną?
Beti2411 nic za spisanie protokołu nie daliśmy. Za zapowiedzi też nie. Damy jedną ofiarę w kościele i tyle.
Agata2209 napisał(a):
> Beti2411 nic za spisanie protokołu nie daliśmy. Za zapowiedzi
> też nie. Damy jedną ofiarę w kościele i tyle.
>
>
my tez za spisanie nie daliśmy i za zapowiedzi tez nie :)
zapłąciliśmy tylkoz a ślub
> Beti2411 nic za spisanie protokołu nie daliśmy. Za zapowiedzi
> też nie. Damy jedną ofiarę w kościele i tyle.
>
>
my tez za spisanie nie daliśmy i za zapowiedzi tez nie :)
zapłąciliśmy tylkoz a ślub
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

my załatwiamy formalności w jednym kościele, ślub jest w innym
na pytanie ile się daje zwyczajowo dostalismy odpowiedź - tyle na ile możecie sobie Państwo pozwolić, więc daliśmy 200 zł - protokół, zapowiedzi, licencja
na pytanie ile się daje zwyczajowo dostalismy odpowiedź - tyle na ile możecie sobie Państwo pozwolić, więc daliśmy 200 zł - protokół, zapowiedzi, licencja
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
my mamy ślub w św. Mikołaju, a tam stawka jest jedna - 500 zł (razem z organistą), oczywiście jeżeli kogoś nie stać daje tyle ile może i nikt tam nikomu problemu nie robi (ojcowie są ok.), ale ustaliliśmy z M że skoro płacimy kilkanaście tysięcy za samo przyjęcie weselne to 500 za ślub możemy dać
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
Szymon 05.01.2011
ja i tak uważam ze takie cennik sa beznadziejne to zalęzy od kosioła np mój przyszły mąż za wyciąg aktu chrztu musiał zapłacic co łaska czyli 40zł ja w katedrze nic, a co do samego kościoła zapytałam się proboszcza wprost i mi odpowiedził 100-150 ale za to mój znajomy dał w innej parafii 500 to ksiądz zadzwonił do niego i powiedział że za mało i dlatego nie będzie organisty na ślubie chyba ze 300zł zapłaci totalna bzdura to jest ich obowiązek a nie targ
asia_ce napisał(a):
> JA mam jeszcze bardziej namieszane..
>
> Ślub bierzemy w KOściele w Bychowie - Parafia Gniewino.
> Protokół spisuje ks. z Gniewina
> Zapowiedzi w Redzie i w Bolszewie
> Mszę w Bychowie odprawi mój znajomy ks. z Redy.
>
> Ile komu dać?????????????
Asia napiszę jak ja bym zrobiła:
Księdzu z Gniewina za ten protokół to myślę, że max. 100zł.
Za zapowiedzi bym dała po 20 zł. - jeśli to konieczne.
Znajomemu za ceremonię ok. 200-300zł.
Nie wiem czy ktoś z kościoła w Bychowie się angażuje, ale to wtedy już sama musisz wycenić na ile.
> JA mam jeszcze bardziej namieszane..
>
> Ślub bierzemy w KOściele w Bychowie - Parafia Gniewino.
> Protokół spisuje ks. z Gniewina
> Zapowiedzi w Redzie i w Bolszewie
> Mszę w Bychowie odprawi mój znajomy ks. z Redy.
>
> Ile komu dać?????????????
Asia napiszę jak ja bym zrobiła:
Księdzu z Gniewina za ten protokół to myślę, że max. 100zł.
Za zapowiedzi bym dała po 20 zł. - jeśli to konieczne.
Znajomemu za ceremonię ok. 200-300zł.
Nie wiem czy ktoś z kościoła w Bychowie się angażuje, ale to wtedy już sama musisz wycenić na ile.
asia_ce napisał(a):
> Bychowo jest pod Gniewinem. Jeśli już coś dać, to temu
> proboszczowi z Gniewina. Ale czy płacić mu za udostępnienie nam
> kościoła?? Troszkę bez sensu..
Nie, za to na pewno nie!
> Bychowo jest pod Gniewinem. Jeśli już coś dać, to temu
> proboszczowi z Gniewina. Ale czy płacić mu za udostępnienie nam
> kościoła?? Troszkę bez sensu..
Nie, za to na pewno nie!
To nie jest tylko Msza, gdyby tak było to czemu nie weźmiesz ślubu w czasie Mszy parafialnej, a tutaj muszą przyjść do pracy kościelny, organista , trzeba posprzatac kosciol, zapalic full świateł, nagłosnienie, trzeba oplacic pensje pani w kancelarii ktora wypisuje dokumenty, pozniej trzeba te dokumenty zawieźć do USC a ksiadz ktory odprawia slub (zeby to zrobic musial skonczyc 6 letnie studia) dostaje 50 zł
ja na to tak nie patrzę,
w moim kościele (oprócz tego że trzeba go utrzymać) jest wiele akcji charytatywnych dla ubogich i dzieci z takich rodzin itp. itd. wszystkiego nie będę wymieniać, a dla kościoła jedyna możliwośc zdobycia pieniedzy na takie akcje, to chojność jego wiernych, ja daje ile mogę i wiem że ksiądz zrobi z tych pieniedzy dobry użytek, nasza parafia nie jest bogata, w USC za papierek płacisz 84 zł, za odpis aktu urodzenia 22 zł i dajesz tyle bez szemrania, a na kościół to każdemu zawsze szkoda
w moim kościele (oprócz tego że trzeba go utrzymać) jest wiele akcji charytatywnych dla ubogich i dzieci z takich rodzin itp. itd. wszystkiego nie będę wymieniać, a dla kościoła jedyna możliwośc zdobycia pieniedzy na takie akcje, to chojność jego wiernych, ja daje ile mogę i wiem że ksiądz zrobi z tych pieniedzy dobry użytek, nasza parafia nie jest bogata, w USC za papierek płacisz 84 zł, za odpis aktu urodzenia 22 zł i dajesz tyle bez szemrania, a na kościół to każdemu zawsze szkoda
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
Szymon 05.01.2011
Salambo ja też już kiedyś napisałam, że jakoś w USC nikt się nie targuje jak wołają kasę za jeden papierek, ale jak dać na to, co w tym dniu najważniejsze, to już żal, bo przecież to tyle kasy...
zgadzam się z przedmówczynią ja tam tych 300 zł nie żałowałam, msza była wspaniała proboszcz który udzielał nam ślubu był miły i było widać że cieszy się z nami, powiedział nam piękne kazanie a nie wiedział ile włorzyliśmy do koperty bo dopiero po mszy jak się podpisywaliśmy to daliśmy koperte, zresztą czasami młoda 10 razy tyle płaci za suknie i jakoś nie żałuje że to tyle pieniędzy na jeden dzień!
1. organista - również mieliśmy ustaloną z góry stawkę 150zł :
2. zapowiedzi w kościele (co łaska) my daliśmy 200 zł
3. spisanie protokołu- niestety ksiądz proboszcz w naszej parafi zarządał wręcz minimum 500 zł (niestety musieliśmy z ciężkim sercem dać, inaczej nie byłoby rozmowy)
4. kościelny 50 zł (otwarcie kościoła, postawienie klęczników --> rozbój w biały dzień)
Generalnie, kościół ma niezły biznes ze ślubów...
2. zapowiedzi w kościele (co łaska) my daliśmy 200 zł
3. spisanie protokołu- niestety ksiądz proboszcz w naszej parafi zarządał wręcz minimum 500 zł (niestety musieliśmy z ciężkim sercem dać, inaczej nie byłoby rozmowy)
4. kościelny 50 zł (otwarcie kościoła, postawienie klęczników --> rozbój w biały dzień)
Generalnie, kościół ma niezły biznes ze ślubów...