Widok

ile dla księdza w Baninie za mszę ślubną?

Banino Temat dostępny też na forum:
Dzień dobry,

Czy ktoś z Was może przybliżyć mi ile należy zapłacić za mszę ślubną w Baninie? Spotkałam się z komentarzami "co łaska", ale to "co łaska" w każdym kościele wygląda inaczej, w jednym jest to kwota rzędu 200 zl a w innym 500 zl. Czy zapowiedzi też są dodatkowo płatne? Będę wdzięczna za podpowiedź.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Taka różnica, że gdy płacisz policjantowi, sprzedawcy, nauczycielowi itd, to z góry wiesz ile zapłacisz i ich płace oraz finanse są TRANSPARENTNE. Skoro porównujesz, to spróbuj wziąć fakturę VAT od księdza za wykonaną, jak to określiłeś, "usługę"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oboje razem?
To se łyknij mszalnego na zdrowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziękuję za odpowiedź! :)
My dawaliśmy dzień przed ślubem na spotkaniu organizacyjnym w parafii.
A może ktoś mi powie, kiedy się daje kasę? ;) W momencie zamawiania mszy? (Czyli praktycznie prawie rok wcześniej) Tuż przed ślubem? po ślubie czy jak?
pedofili nie brakuje też wśród "artystów", aktorów, reżyserów, nauczycieli, albo ateistów... ale oni widać mogą...

Nie chodzi o to, że bronię księży, bo pewnie bym urwał łeb niezależnie czy to ksiądz czy nauczyciel plastyki. ale jest pewna dysproporcja tej samej winy, popełnionej w różnych grupach społecznych...

nie podoba Wam się, że trzeba iść do kościoła, absurdem jest dla was pójście do kościoła i stanie na zewnątrz, oburzacie się, że "trzeba" dać księdzu pieniądze... taki wątek z d*py trochę.

Czy "zosiasamosia" zastanowiła się po co właściwie idzie do tego kościoła?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Po pierwsze mój drogi - jesteś idiotą i hipokrytą, bo tylko tacy ludzie bezczelnie szydzą z innych.

Po drugie - nie będę nawet się odnosił do twojego nicku, bo i tak jest nieprawdą

Po trzecie - najpierw zaczepiasz, a potem wyjeżdżasz z tekstami że "powinniśmy się miłować". Tak miłujemy Cię i za takich jak Ty się modlimy, ale to nie oznacza, że damy Tobie obśmiewać naszą wiarę.

Po czwarte - ludzie stoją przed wejściem do kościoła, bo kościół jest za mały, by pomieścić wiernych.

Po piąte - bardzo łatwo jest być ateistą i hipokrytą, kiedy jest się młodym. Dużo ciężej to przychodzi, kiedy lekarz mówi Ci, że zostały 3 miesiące życia (przykład, bo taki hipokryta jak ty, odbierze to jako groźba)

Po szóste - jakoś nie chce mi się wierzyć w to, że do kościoła co niedzielę przychodzi tyle osób, że brakuje miejsc tylko dlatego że sąsiedzi patrzą.

Po siódme - odpowiadając na temat postu; daj ile uważasz za stosowne.
Nieprawda za msze nie płaci się co łaska tylko 50 zł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pedofilstwo w kościele było jest i będzie, dopóki będzie obowiązywał celibat w katolicyźmie. Do kościoła chodzę i będę chodzić ale nie pozwoliłam żadnemu z moich synów być ministrantem. Ot taka zasada ograniczonego zaufania.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
pedofilstwo się szerzy a wy chcecie dokarmiać
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Oj jacy oni biedni. Tylko suchy chleb z wodą jedzą, a te tłuste brzuchy to opuchlizna głodowa.
A ostatnie namaszczenie to oczywiście za 'Bóg zapłać'.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wy myślicie że ile jest miesięcznie wychodzą opłaty za utrzymanie koścoła i remonty. Do umirających terz trzeba dojechać z ostatnim namaszczeniem. Biskupowi ksiądz też musi odpalić. Jak przyjeżdża na kolędę, od liczby wiernych w parafi tych któży chodzą do kościoła i tych któży nie chodzą. Raz do roku ksiądz proboszcz ogłasza co zrobił przez cały rok tzw. rozliczenie roczne na mszy. Jak ktoś chodzi do kościoła to wie. A za wszystkie msze w baninie to jest co łaska z tego co wiem. Pozdro:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,14635527,Papiez_Franciszek_poprosil_ksiezy__by_nie_pobierali.html#LokTrojTxt
Papież swoje, a nasi książęta swoje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Katolik ..... Nie bierz ślubu kościelnego i tyle. Dziwne , że za wszystko trzeba płacić jak sie bierze ślub to czemu nie za samą msze ? Za kwiaty , baloniki i inne pierdołki a za Msze to juz nie ? Nie chcesz nie płać ....... bo nie rozumiem po co ludzie biorą ślub kościelny z takim podejściem? Dla gości , dla ładnych zdjęć czy może bo wypada??? Masakra....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
dobra, wszystko ładnie pięknie ale padło tu chyba inne pytanie co?
Są osoby niewierzące takie do" końca"( tych ja szanuję)
I są osoby" Swiąteczno wierzące"
I takie "Jak trwoga to do Boga"

Kościół to" żywi ludzie"
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
to nie byli kozacy tylko hipokryci . Są na tym świecie osoby nie wierzące lub nie uznające zwierzchnictwa kościoła na wiarą , a w Polsce powoli jest ich coraz więcej. Zgadza się , że większość jeszcze niby ateiści , ale ślub kościelni mają i dziecko też ochrzczą bo co ludzie powiedzą , natomiast proszę nie wkładać wszystkich do jednego wora. W tym wątku brakuje poszanowania zarówno ze strony niewierzących jak i tych wierzących i to jest dziwne
może szydzą tylko z ludzi którzy nie wiedzą jaka jest różnica pomiędzy kościołem, a Kościołem?
Czy można szydzić z kościoła? Czy to nie kwestia gustu czy podoba nam się budynek czy nie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Do tych wszystkich co szydzą z kościoła : CO W WASZYM ŻYCIU MUSI SIĘ WYDARZYĆ ( może choroba ,kalectwo ,śmierć ) żeby zrozumieć że tak nie można się ! Znam paru takich" KOZAKÓW" co byli tak hardzi i bezszczelni ,ale złagodnieli bo życie to nie bajka, potem NA KOLANACH DO CZĘSTOCHOWY Z ŁZAMI W OCZACH I BOŻE RATUJ !
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry