Widok

ile kosztuje budowa domu?

Ile trzeba przeznaczyć kasy - na działkę i budowę (materiały, ekipa)? Proszę o konkrety z Banina.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
to jest pytanie na które nie da się odpowiedzieć od tak wszytko zależy od metody budowania , systemów jakie zostaną wybrane , wielkości domów, projektu budynku ( im bardziej skomplikowany, czy bardziej urozmaicony) itd na tej stronie http://z500.pl/ z projektami masz np. szacowane kosztorysy jak zaznaczysz akie rozwiązania cię interesują .
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzialka ok 150-200tys zl ,budowa ok 400tys do stanu deweloperskiego. Łącznie ok 550-600tys stan deweloperski wraz z dzialką + ok 100 tys wykończenie. Mowa o domu jednorodzinnym
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 21
dziwne pytanie. sprawdz ile kosztuja dzialki i bedziesz wiedzial jaka jest cena. podaj ile m2 ma miec dom, pietrowy, parterowy, garaz(e) piwnica? jest tak duzo skladowych, ze nikt nie poda Ci zadnej wyceny na podstawie Twojego pytania. poszukaj w necie projektow, zobacz ile kosztuje wybudowanie i bedziesz wiedzial. To tak jak ja spytalbym sie ile kosztuje mieszkanie w Warszawie? no ile?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
Możliwe są takie koszty budowy, poza wykończeniem. Jeszcze zależy jaki metraż. Za 100 tys to będzie baaaardzo skromnie, najtaniej jak się da, biorąc pod uwagę że trzeba dużo dać za schody, piwnice, kominek, kuchnie itp. Najmniej się liczy ok 1000 zł za m2.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dużo, zarąbiście
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
od 100 do 200 pustostan ;) , bylo sie uczyc na budowlanca :D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
mnie bez dzialki gotowy do zamieszkanai wyszedl 700k.
Dzialka 250k.
Spokojnie da sie taniej jak z badziewia bedziesz budowal i wykanczal :-
). Oczywiscie system gospodarski - czyli sam szukam ekip do konkretnych robot.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 16
,,sas'' kto powiedział, że jak wybudujesz dom, powiedzmy o 100tyś taniejn niż 700tys to będzie miał dom zbudowany i wykończony z ,,badziewia''???????
Zastanów się trochę zanim napiszesz coś o ,,badziewiu''
Moja działka kosztowała 200tyś budowę domu zamknąłem kosztem 380tyś ( roboty wykończeniowe, instalacje wykonane samodzielnie-sporo zaoszczędzone)
Zaznaczam, że budowę zacząłem w 2008r gdzie ceny kształtowały się na innym poziomie.
Można budować nawet z materiałów ściągniętych z kosmosu, i będziesz się tym chwalił ,,z czego to ja mam wybudowane swój dom'', ale nie wspomnisz o tym, że miałeś ekipę, która w ogóle nie znała się na robocie, a tylko Ciebie zapewniała, jacy oni są super i jakie mają doświadczenie.
Wszystko zależy od własnego uznania. Dla jednego porotherm to badziew, natomiast uzna pustaki silka za coś godnego uwagi.
Można zlecić budowę dużej firmie budowlanej, a można zrobić coś samemu.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4
czyli nie opłaca się samemu. Można od dewelopera kupić z działką 360 - 420 tys. i wykończyć za około 100. tys. A myślałam, że opłaca się samemu. Widzę, że absolutnie nie, nie, nie patrząc na te sumy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9
zależy czego oczekujesz, bo deweloperzy niestety często budują z "badziewia" bo tańsze :)
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i budując samodzielnie budujesz co chcesz i gdzie chcesz, a nie co Ci deweloper oferuje ;)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
Opłaca. Developer nie buduje po to by Cię uszczęśliwić tylko, żeby zarobić na Tobie. Resztę można sobie już dopowiedzieć.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
deweloper buduje z tego co inni, ociepla styropianem takim, jak inni, kładzie instalacje jak inni. Więc na czym zarabia? O co tu chodzi? Ja intuicyjnie uważam, że jak samemu się wszystko załatwi, to powinno wyjść taniej. Ale te sumy tu podawane mówią mi coś innego. Co znaczy badziewiaste materiały - nie buduje się domów z Ytoungu? To jest to badziewie. Znam oferty 170 m za około 420 tys. na działce prawie 500 m. Ktoś zbudował taniej samemu do stanu deweloperskiego?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Uważasz, że deweloper to Caritas i buduje za darmo? Jego zysk = Twoja strata.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
EQ - chyba nie jesteś aż tak naiwny, by wierzyć, że developer w choć małym stopniu przykłada się do jakości wykonania ? (zobacz wszystkie osiedla po 2003 roku a więc przed bańką, budowane byle jak - wszędzie grzyb, źle wykonane izolacje, zalewane hale garażowe). I tak - buduje z dziadowskich materiałów. Samemu to Ty decydujesz z czego budujesz.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wszystko zalezy kto sie jak czuje zeby budowe pociagnac ewentualnie dopilnowac.Ja kupiłem dom od dewelopera i jestem mega zadowolony( oczywiscie w dobrym polskim obyczaju pare poprawek i fuszerki ale wszystko dokładnie poprawione) natomiast brat mój w tym samym czasie wybudował dom przez ekipe chodził ,dogladał, pilnował a i tak go troche okradli nie wszystko jest proste i tak jak mówi wcale nie jest tak zadowolony jak myslał ze bedzie jak sam zbuduje,kiedys mi sie zwierzył ze jego odczucie jest jakby sie postarzał o 10 lat jest zmęczony i gdyby wiedział jaka skala zadan go czeka kupił by od dewelopera i jak ja ewentualnie wytykał poprawki...to ta zdrowsza opcja.Dlatego wszystko trzeba dokładnie rozwarzyc.Nie kazdy z nas jest budowlancem.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5
Mój znajomy miał do wyboru...płaci za samą robociznę 35 tyś. za surowy stan lub 130 tyś. gdy materiał jest firmy. Dach obity deskami i opapowany. Wybrał drugą opcję. Dom 140 m2
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
zdecydowanie - deweloper = najtasze materialy, najtansza robocizna (brak fachowosci). Tak bedzie na 100% - pytanie tylko czy to zauwazysz ?
Koncowe prace zawsze maskuja niedorobki (niedocieplenia, nieszczelnosci itp).
Mnie kosztowalo jak napisalem 700 - ale mam i piwnice 30m2, i wykonczenie podlog w drewnie a nie panelach (podloga 30tys - a mogla np. 5 tys.)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9
bloki szeregowe czy domy wolnostojące, rozgraniczajcie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podsumowanie:

Dyskusja dotyczy kosztów budowy domu jednorodzinnego w Polsce, obejmując zarówno zakup działki, jak i wydatki na materiały oraz robociznę. Uczestnicy forum dzielą się doświadczeniami z budów realizowanych w różnych okresach i lokalizacjach, wskazując że koszty wahają się od około 150 tysięcy złotych za stan surowy do ponad miliona złotych za gotowy dom z wykończeniem, w zależności od metrażu, technologii budowy, wyboru materiałów i sposobu realizacji inwestycji. Wiele osób podkreśla, że budowa systemem gospodarczym, gdzie inwestor sam organizuje ekipy i materiały, może być tańsza niż zakup od dewelopera, choć wiąże się z większym zaangażowaniem czasu i ryzyka, dlatego wybór między samodzielną budową a kupnem od dewelopera powinien być przemyślany indywidualnie, biorąc pod uwagę własne możliwości, dostępny czas i preferencje dotyczące jakości wykonania.

Inne tematy z forum Usługi i wykonawcy

Wykończenie pod klucz - kogo polecacie? (21 odpowiedzi)

Witam, Kupimy mieszkanie w stanie deweloperskim w Gdańsku, ok 60m2. Chcemy je (w...

architekt wnętrz - polecane osoby (18 odpowiedzi)

Jeżeli korzystaliście z usług architekta wnętrz to poproszę o wpisanie osoby, którą możecie...

Architekt wnętrz - szukam (21 odpowiedzi)

Poszukuję architekta wnętrz. Interesuje nas pomoc przy wystroju pokoju dziecięcego. Potrzebujemy...

do góry