Widok

ile kosztuje budowa domu?

Ile trzeba przeznaczyć kasy - na działkę i budowę (materiały, ekipa)? Proszę o konkrety z Banina.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
a mogłabym prosić o namiary do firmy budującej dom? Kto będzie Państwu montował pompę ciepła? My jesteśmy na etapie pozolenia na budowę, szukamy ekipy i przeglądamy oferty firm zajmujących się montażem pomp ciepła. Byłabym wdzięczna za pomoc. Dziękuję
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pięciokrotnie?

Czyli ile? 500?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
działka 43 tys. zł budowa 220 tys. pod klucz. dom 3 sypialnie + salon itd.
zaczynam właśnie budowę i w tyle właśnie wybuduję. http://z500.pl/plac-budowy/Z7/timeline/191/tablica/Budowa-Wedkarskiego-Zagajnika
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Obecnie buduję dom wg projektu z Z500. 150 m2 z poddaszem użytkowym. 4 sypialnie, salon, pokój do pracy, osobna kuchnia, 2 łazienki i pomieszczenie gospodarcze ogrzewanie pompą ciepła. Bez piwnicy i garażu.
Projekt indywidualny do tego był robiony kosztorys. Stan deweloperski miał kosztować 330+ 8% VAT. W chwili obecnej jesteśmy na etapie instalacji i pomimo tego że w paru (lub większości) miejscach użyliśmy lepszych materiałów niż było zakładane w projekcie i kosztorysie, każdy z etapów ok 80% tego co zakładał kosztorys. Materiały które były pierwotnie zakładane w projekcie były już co najmniej dobre.
Stan deweloperski powinien nam się zamknąć ok 260-270 netto.
Wykończenie to sprawa indywidualna, jednemu podoba się panel za 25m2 kto inny powie że podłoga z drewna egzotycznego za 300 m2 to dziadostwo. I tak jest ze wszystkim.
Nasz sposób na oszczędność porządna ekipa budowlana.
Nasi budują od początku do końca łącznie z dachem i wykończeniem i kominkiem. Tylko instalacje ktoś inny wykona. Jak sam mi majster powiedział to ma opinie drogiego na rynku. Ale ta drożyzna jest pozorna. Gość jest uczciwy i porządnie wykonuje swoją pracę, nie kantuje na materiale i od razu mówi ile dany etap budowy będzie kosztował, a nie jak to często bywa z fachowcami " szefie bo ja myślałem trochę inaczej niż pan i dach wyszedł 10 drożej niż zakładałem".
Z racji że wykonawca ciągnie całą budowę nie ma gadania że, on coś spieprzył bo jego poprzednik coś zrobił nie tak.
Szukać, pytać zbierać oferty z różnych miejsc i po prostu nie dać się oszukać. Bo wielu wykonawców po prostu chce inwestora orżnąć a nie zarobić uczciwie na robocie.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0
Stawiasz, czy już postawiłeś i w nim mieszkasz? Bo jeśli to pierwsze, to za jakiś czas zdradź nam ile tak naprawdę kasy wydałeś ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
i z roboty cię mogą wywalić bo na nic czasu nie masz
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokładnie potwierdzam za jednorodzinny domek to jak kolega pisze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja kupiłem dziłkę za 200tys na Osowie 800m2. Stawiam dom bliźniak za 300koła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
dom bez podpiwniczenia, posadowiony na płycie fundamentowej.

Teren: Żuławy.
no nie uwierza bo nie wiedza jaki stosunek dzialka/dom oraz na jakim terenie - czy trudny czy zwykly czy masz cale podpiwniczenie czy tylko lawe.... ;)
właśnie skończyłem budowę domu.

Powierzchnia ok 160 m2 , czyli dom z poddaszem użytkowym. Garaż dwustanowiskowy, szambo. Obecny etap : dom odebrany przez PNIB, brak jedynie ogrodzenia. Wszystkie pokoje zrobione tzn. podłogi , ściany, sufity , oświetlenie. 2 łazienki, kuchnia pełna z AGD.
Podejmując się budowy domu miałem wiele wątpliwości. Wymagało sporej organizacji i zaangażowania. Ale ... opłaciło się.
Jak powiem, że zmieściłem się w kwocie ok 500 tyś z działka 1000m2 i to i tak sceptycy nie uwierzą.

pozdrawiam i życzę powodzenia przyszłemu inwestorowi
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
wod-kan no pewnie i co jeszcze.! wszyscy fachowcy twierdzą to samo, że jak zrobisz sobie coś sam to będzie źle, a prawda jest taka, że ci ,,fachowcy'' co najwięcej szumią potrafią tylko coś spaskudzić a dobrze skroić klienta.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
widze, ze panowie nie zrozumieli, wiec rozpisze jak to wyglądało:

powierzchnia: ~80m^2 dom, ~120m^2 podłogi
tak jak napisalem: 150k bez żadnych wykończeń

czytaj: stan surowy zamknięty -bez tynku, bez ociepleń, bez podłóg, bez sanitarnych urządzen I TE PE -> same gołe sciany, drzwi zewn. i okna

wykończenie kosztuje około ~1.2k za każdy metr kwadratowy powierzchni podlóg... wiec całkowity koszt domu jest ~2x większy niż 150k

ale, nie trzeba placic od razu całej sumy - jak wspomniałem w pierwszym poście :)
haha kolego - malowanie to najmniejszy koszt przy domu - mozna to zrobic samemu i nawet lewus to wykona......... nie trzeba od razu robic apartamentu a napewno nie wolno ! robic koloru bo spekania potem bedziesz malowal przez najblizsze 2-3lata.

Takze taki tani - to jestem pod wazeniem , sprawdze dokladniej twoja "oferte i zostaje developerem :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
150.000? Ciekawe rzeczy opowiadasz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jasne, jakby wybór firmy pięciokrotnie droższej gwarantował cokolwiek. Sąsiadowi FIRMA robiła szambo. Zrobiła je tak, że jego strop zapadł się po zasypaniu ziemią i wyrównaniu terenu. A w tym miejscu miał stać samochód ;)
Jeśli jakiś spec zaczynał ze mną rozmowę od takiej gadki, to od razu się żegnaliśmy. Po 10 latach mieszkania mogę z całą pewnością powiedzieć, że wyszło na moje.
P.S. Drugi rodzaj początkowej gadki, po którym ekipa momentalnie odpadała z castingu to "kto to panu robił?"
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Na koszty wyceny wpływa wiele czynników. Myślisz ze tyle kasy nie zapłacisz firmie instalacyjnej, ok. Robisz wtedy sam albo prosisz pana Miecia to Ci zrobi piec razy taniej. Najwyżej po kilku latach będzie przepychanie, telewizja inspekcyjna etc.......
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
działka w zależności od powierzchni, i odległośći od centrum - im bliżej tym drożej
co do domu, to za ~150 000 wybudujesz naprawde dużą przyzwoitą chatę, ALE bez żadnych wykończeń... polecam metode, bo można wziąć znacznie mniejszy kredyt
np. nie potrzebujesz od razu podłóg we wszystkich pomieszczeniach, i pomalowanych ścian - warto rozłożyć to na dłuższy okres czasu zeby zaoszczędzic
http://archon.pl/
polecam stronke, są projekty, rzuty, ~aktualny kosztorys
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
daj spokój.... on pisze, że tak ma - bo to jest tylko jego marzenie. Ludzie którzy naprawdę mają "luksusy" nie opisują i nie chwalą się na forum.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2
Budując samodzielnie na pewno trzeba poświęcić bardzo dużo swojego czasu i co najwazniejsze - choć trochę się na tym znać, żeby nikt nie wciskał nam kitu. Z dzisiejszej perspektywy (porównanie z budową szeregowców w okolicach Pszennej) nie kupiłbym 'gotowca' i uważam, że samodzielna budowa była bardzo dobrym rozwiązaniem. Przy okazji nauczyłem się wielu rzeczy no i jaka satysfakcja :)
A skoro już o cenach to podam przykład: kanalizacja na poziomie "0" - pierwsze dwie wyceny okolicznych firm (robocizna): 2500-3000 zł. Ostateczna cena wykonania: PIĘCIOKROTNIE niższa. Było to parę lat temu, ale ilustruje za co płaci się deweloperowi.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podsumowanie:

Dyskusja dotyczy kosztów budowy domu jednorodzinnego w Polsce, obejmując zarówno zakup działki, jak i wydatki na materiały oraz robociznę. Uczestnicy forum dzielą się doświadczeniami z budów realizowanych w różnych okresach i lokalizacjach, wskazując że koszty wahają się od około 150 tysięcy złotych za stan surowy do ponad miliona złotych za gotowy dom z wykończeniem, w zależności od metrażu, technologii budowy, wyboru materiałów i sposobu realizacji inwestycji. Wiele osób podkreśla, że budowa systemem gospodarczym, gdzie inwestor sam organizuje ekipy i materiały, może być tańsza niż zakup od dewelopera, choć wiąże się z większym zaangażowaniem czasu i ryzyka, dlatego wybór między samodzielną budową a kupnem od dewelopera powinien być przemyślany indywidualnie, biorąc pod uwagę własne możliwości, dostępny czas i preferencje dotyczące jakości wykonania.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Elewacja zewnętrzna - jakie materiały i farby polecacie? (16 odpowiedzi)

Pogoda się zrobiła i czas pomyśleć o elewacji zewnętrznej domu. Z tego co zdążyłam się...

do góry