Widok

ile kosztuje życie w Sopocie?

Witam planuję się przeprowadzić do Sopotu i mam pytanie związane z kosztami utrzymania w tym mieście. Pytania głównie do studentów:
1. Jakie dzielnice miasta są najbezpieczniejsze, a jakich unikać?
2. Ile wydajecie na jedzenie?
3. ile wydajecie na komunikację?
4. Na co zwracać uwagę wynajmując mieszkanie lub pokój w mieście typowo turystycznym (żeby nie przepłacić)?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak jak sam stwierdziłeś, miasto typowo turystyczne. Można coś wynająć w dobrej jak na trójmiasto cenie ale zwykle trzeba się liczyć z wynajmem do końca czerwca, bo później wchodzą turyści;]
Co do życia to ceny nie są wyższe niż np. w Gdańsku komunikacja czy jedzenie (jest biedronka!). Moim zdaniem raczej nie ma dzielnicy w Sopocie, osiedla które trzeba by było unikać. Blokowisko jest tylko na Brodwinie ceny są tam mniejsze jeśli chodzi o wynajem. Jednak jest to dzielnica raczej spokojna.
Jeśli nic nie znajdziesz w Sopocie, szukaj w Gdyni Orłowie to taki mały sopot bez kamienic i tłumów.
Tylko na Brodwinie blokowisko? A Przylesie, Mickiewicza? Na Wyścigach też znajdzie się parę bloków.
Kamienice to bliżej centrum, ale trzeba liczyć się z tym, że w zimie w kamienicy będzie prawdopodobnie zimno.
W Sopocie mieszkałam w kamienicy na Kościuszki, domku na Conrada (Sopot Górny przy Parku Kraj.), w bloku na Tatrzańskiej na Kamiennym Potoku.
Najlepiej wspominam Tatrzańską, bardzo spokojna okolica, b.dobra komunikacja, na piechotkę do centrum da się dojść, blisko plaża, w zimę ciepło, opłaty niewielkie. Najgorzej wspominam kamienicę na Kościuszki- grzyb, smród, w zimę bywało 13st w mieszkaniu.

Szkoda, że zrobili Almę koło Zarządzania, ceny raczej nie studenckie, ale na większe zakupy można pojechać darmowym autobusem do jakiegoś hipermarketu- przynajmniej kiedyś tak było :)
Co do kosztów, to nie wychodzi drożej niż Gdańsku lub Gdyni, oczywiście zależy od standardów jakich wymagasz :)
Darmowych autobusów do centrów handlowych to już nie ma.
Jest dużo knajpek w Sopocie i jak chcesz coś tanio zjeść
na mieście to zawsze dasz radę. Przy SKM-ce jest market,
więc nie muszisz koniecznie chodzić do szpanerskiej Almy ;)
Lepiej wynajmij mieszkanie blisko morza, a będziesz czuł się
jak na wakacjach przez cały rok :) Na Tarzańskiej są bloki,
ale daleko do centrum.
Wcale nie napisałam, że Alma to jedynie miejsce gdzie można zrobić zakupy (szkoda bo to było blisko UG i każdy niezależnie gdzie mieszkał po zajęciach mógł zrobić zakupy) , i że Tatrzańska jest najlepsza w Sopocie. Daleko od centrum- to zależy co znaczy dla Ciebie daleko.
Ha Ha ! Alma szpanerska ! Taki sam badziew jak wszedzie tylko drozej . W Auchanie jest praktycznie to samo i trzeba byc lekko ''odlecianym'' zeby w Almie przeplacac i sie pokazac.
Daleko to jakieś 15 minut z buta, by dojść do Monciaka.

Popatrz na bryki przed Almą, to zrozumiesz słowo "szpan" :D
A co z komunikacją, czy oprócz SKM są autobusy (ew. tramwaje) miejskie. Dajcie link do ich strony internetowej.
15 min. piechotką to daleko? Zdecydowanie mamy na to inny pogląd.

Tramwaje są tylko w Gdańsku, trolejbusy tylko w Gdyni. Po Sopocie jeżdżą autobusy gdańskie i gdyńskie.

Np. 117 http://www.ztm.gda.pl/rozklady/linia-117.html
122 http://www.ztm.gda.pl/rozklady/linia-122.html

Tutaj gdyńskie busy, które odjeżdżają spod PKP Sopot http://www.zkmgdynia.pl/rozklady/przystan.htm
jeszcze mapka http://www.ztm.gda.pl/img/plik_duzy_914.jpg
Autobusy do Gdańska dosyć rzadko jeżdzą, lepiej jeździć SKM-ką.
Kupujesz miesieczny i śmigasz calą dobę.
pracowałam w Sopocie ( blisko m.cassino) ponad 3 lata - ceny w sklepach masakra - kiedy bułka na Zaspie kosztowała 30 groszy to w Sopocie 60 groszy i tak ze wszystkim....
poza tym to miasto studentów i staruszkow - turyści od maja do września - od października mnóstwo protugalczyków i hiszpanów ( studenci)
brodwino - niebezpieczna dzielnica podobno - ale moim zdaniem jedna z ładniejszych "sypialni" w trójmieście
osieedle mickiewcza - podobnie...
jak kogoś na Sopot stać - to myślę że warto tam mieszkać - ideałów nie ma - a miasto swój urok ma .........
przy wynajmie zwróć uwagę na koszty ogrzewania - dolny sopot czyli stare kamienice - to potworne koszty ( glównie ogrzewanie gazowe)

lepiej wydać trochę wiecej na bilety bo to i tak koszty niewspółmiernie mniejsze...
co za bzdury wypisujecie o Almie!!!
sklep jak sklep ,no z tą różnicą,że kupisz tam towar który w osiedlowych sklepikach trudno dostać
Mi zakupy wynoszą w almie dużo taniej niż w zatoce na osiedlu
Jakie samochody szpanerskie???Ludzie ile Wy macie lat?
Julka - ile Ci kupić dziś bułek po 30 groszy w Sopocie???? :)
Mało znasz to miasto :) Fakt, jak się mieszka w kamienicy
to trzeba się liczyć z kosztami ogrzewania, ale pewnie on sam
będzie wynajmował kawalerkę, a nie 100 metrowe mieszkanie.

Fakt, asortyment jest spory, ale ceny też ;)
No wiesz, a Audi Q7, Lexusy, to nie szpanerskie???? :)
A Sopot to miasto bajka :) Morze pod nosem, opera leśna
rzut beretem, przepiękne miejsca na spacery, wszędzie blisko,
urząd miasta w porządku, w sezonie gwar, a po sezonie nastrojowa
cisza :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Raczej żaden student nie będzie wynajmował CAŁEJ kamienicy, ale pokój w kamienicy owszem. Zgadzam się z tym ogrzewaniem, swoje się też wymarzłam.

W osiedlowych, sopockich sklepach są normalne ceny.
Podpisuję się pod wypowiedziami Sylwii, w kamienicach koszt podraża ogrzewanie zimą(co roku dostaję opadu szczeny przy zimowych rachunkach:D), im bliżej morza tym drożej. Znajomi studenci chwalą sobie mieszkania na 23 marca i na Kamionce. Do centrum blisko, kilkanaście minut spacerem a jak się spieszy to autobusy kursują w szczytowych godzinach w odstępach 15-20 minut. Daleko to jest z Oruni na Długi Targ :D
Sopot jest stosunkowo bezpieczny, w zęby można dostać częściej w centrum (monciak, alejki, pobliskie uliczki, może okolice dworca ) niż np. na Brodwinie.
Ile wydaję na jedzenie nie wiem, studenckie czasy już mam za sobą.
Ale codzienne zakupy robię w pobliskim sklepie, duże poza Sopotem.
dzięki, uzyskałem odpowiedzi na wszystkie swoje pytania :))

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Elewacja zewnętrzna - jakie materiały i farby polecacie? (16 odpowiedzi)

Pogoda się zrobiła i czas pomyśleć o elewacji zewnętrznej domu. Z tego co zdążyłam się...

do góry