Widok

ile kosztuje życie w Sopocie?

Witam planuję się przeprowadzić do Sopotu i mam pytanie związane z kosztami utrzymania w tym mieście. Pytania głównie do studentów:
1. Jakie dzielnice miasta są najbezpieczniejsze, a jakich unikać?
2. Ile wydajecie na jedzenie?
3. ile wydajecie na komunikację?
4. Na co zwracać uwagę wynajmując mieszkanie lub pokój w mieście typowo turystycznym (żeby nie przepłacić)?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak jak sam stwierdziłeś, miasto typowo turystyczne. Można coś wynająć w dobrej jak na trójmiasto cenie ale zwykle trzeba się liczyć z wynajmem do końca czerwca, bo później wchodzą turyści;]
Co do życia to ceny nie są wyższe niż np. w Gdańsku komunikacja czy jedzenie (jest biedronka!). Moim zdaniem raczej nie ma dzielnicy w Sopocie, osiedla które trzeba by było unikać. Blokowisko jest tylko na Brodwinie ceny są tam mniejsze jeśli chodzi o wynajem. Jednak jest to dzielnica raczej spokojna.
Jeśli nic nie znajdziesz w Sopocie, szukaj w Gdyni Orłowie to taki mały sopot bez kamienic i tłumów.
Tylko na Brodwinie blokowisko? A Przylesie, Mickiewicza? Na Wyścigach też znajdzie się parę bloków.
Kamienice to bliżej centrum, ale trzeba liczyć się z tym, że w zimie w kamienicy będzie prawdopodobnie zimno.
W Sopocie mieszkałam w kamienicy na Kościuszki, domku na Conrada (Sopot Górny przy Parku Kraj.), w bloku na Tatrzańskiej na Kamiennym Potoku.
Najlepiej wspominam Tatrzańską, bardzo spokojna okolica, b.dobra komunikacja, na piechotkę do centrum da się dojść, blisko plaża, w zimę ciepło, opłaty niewielkie. Najgorzej wspominam kamienicę na Kościuszki- grzyb, smród, w zimę bywało 13st w mieszkaniu.

Szkoda, że zrobili Almę koło Zarządzania, ceny raczej nie studenckie, ale na większe zakupy można pojechać darmowym autobusem do jakiegoś hipermarketu- przynajmniej kiedyś tak było :)
Co do kosztów, to nie wychodzi drożej niż Gdańsku lub Gdyni, oczywiście zależy od standardów jakich wymagasz :)
Darmowych autobusów do centrów handlowych to już nie ma.
Jest dużo knajpek w Sopocie i jak chcesz coś tanio zjeść
na mieście to zawsze dasz radę. Przy SKM-ce jest market,
więc nie muszisz koniecznie chodzić do szpanerskiej Almy ;)
Lepiej wynajmij mieszkanie blisko morza, a będziesz czuł się
jak na wakacjach przez cały rok :) Na Tarzańskiej są bloki,
ale daleko do centrum.
Wcale nie napisałam, że Alma to jedynie miejsce gdzie można zrobić zakupy (szkoda bo to było blisko UG i każdy niezależnie gdzie mieszkał po zajęciach mógł zrobić zakupy) , i że Tatrzańska jest najlepsza w Sopocie. Daleko od centrum- to zależy co znaczy dla Ciebie daleko.
Ha Ha ! Alma szpanerska ! Taki sam badziew jak wszedzie tylko drozej . W Auchanie jest praktycznie to samo i trzeba byc lekko ''odlecianym'' zeby w Almie przeplacac i sie pokazac.
Daleko to jakieś 15 minut z buta, by dojść do Monciaka.

Popatrz na bryki przed Almą, to zrozumiesz słowo "szpan" :D
A co z komunikacją, czy oprócz SKM są autobusy (ew. tramwaje) miejskie. Dajcie link do ich strony internetowej.
15 min. piechotką to daleko? Zdecydowanie mamy na to inny pogląd.

Tramwaje są tylko w Gdańsku, trolejbusy tylko w Gdyni. Po Sopocie jeżdżą autobusy gdańskie i gdyńskie.

Np. 117 http://www.ztm.gda.pl/rozklady/linia-117.html
122 http://www.ztm.gda.pl/rozklady/linia-122.html

Tutaj gdyńskie busy, które odjeżdżają spod PKP Sopot http://www.zkmgdynia.pl/rozklady/przystan.htm
jeszcze mapka http://www.ztm.gda.pl/img/plik_duzy_914.jpg
Autobusy do Gdańska dosyć rzadko jeżdzą, lepiej jeździć SKM-ką.
Kupujesz miesieczny i śmigasz calą dobę.
pracowałam w Sopocie ( blisko m.cassino) ponad 3 lata - ceny w sklepach masakra - kiedy bułka na Zaspie kosztowała 30 groszy to w Sopocie 60 groszy i tak ze wszystkim....
poza tym to miasto studentów i staruszkow - turyści od maja do września - od października mnóstwo protugalczyków i hiszpanów ( studenci)
brodwino - niebezpieczna dzielnica podobno - ale moim zdaniem jedna z ładniejszych "sypialni" w trójmieście
osieedle mickiewcza - podobnie...
jak kogoś na Sopot stać - to myślę że warto tam mieszkać - ideałów nie ma - a miasto swój urok ma .........
przy wynajmie zwróć uwagę na koszty ogrzewania - dolny sopot czyli stare kamienice - to potworne koszty ( glównie ogrzewanie gazowe)

lepiej wydać trochę wiecej na bilety bo to i tak koszty niewspółmiernie mniejsze...
co za bzdury wypisujecie o Almie!!!
sklep jak sklep ,no z tą różnicą,że kupisz tam towar który w osiedlowych sklepikach trudno dostać
Mi zakupy wynoszą w almie dużo taniej niż w zatoce na osiedlu
Jakie samochody szpanerskie???Ludzie ile Wy macie lat?
Julka - ile Ci kupić dziś bułek po 30 groszy w Sopocie???? :)
Mało znasz to miasto :) Fakt, jak się mieszka w kamienicy
to trzeba się liczyć z kosztami ogrzewania, ale pewnie on sam
będzie wynajmował kawalerkę, a nie 100 metrowe mieszkanie.

Fakt, asortyment jest spory, ale ceny też ;)
No wiesz, a Audi Q7, Lexusy, to nie szpanerskie???? :)
A Sopot to miasto bajka :) Morze pod nosem, opera leśna
rzut beretem, przepiękne miejsca na spacery, wszędzie blisko,
urząd miasta w porządku, w sezonie gwar, a po sezonie nastrojowa
cisza :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Raczej żaden student nie będzie wynajmował CAŁEJ kamienicy, ale pokój w kamienicy owszem. Zgadzam się z tym ogrzewaniem, swoje się też wymarzłam.

W osiedlowych, sopockich sklepach są normalne ceny.
Podpisuję się pod wypowiedziami Sylwii, w kamienicach koszt podraża ogrzewanie zimą(co roku dostaję opadu szczeny przy zimowych rachunkach:D), im bliżej morza tym drożej. Znajomi studenci chwalą sobie mieszkania na 23 marca i na Kamionce. Do centrum blisko, kilkanaście minut spacerem a jak się spieszy to autobusy kursują w szczytowych godzinach w odstępach 15-20 minut. Daleko to jest z Oruni na Długi Targ :D
Sopot jest stosunkowo bezpieczny, w zęby można dostać częściej w centrum (monciak, alejki, pobliskie uliczki, może okolice dworca ) niż np. na Brodwinie.
Ile wydaję na jedzenie nie wiem, studenckie czasy już mam za sobą.
Ale codzienne zakupy robię w pobliskim sklepie, duże poza Sopotem.
dzięki, uzyskałem odpowiedzi na wszystkie swoje pytania :))

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

architekt gdańsk trojmiasto (29 odpowiedzi)

Dzień dobry, znacie jakiegoś dobrego architekta wykonującego projekty domów jednorodzinnych z...

Dom drewniany (18 odpowiedzi)

Czy ktoś może polecić firmę, która wybuduje mi dom drewniany całoroczny z dobrym stosunkiem ceny...

Co muszę sprawdzić kupując sama mieszkanie ??? (59 odpowiedzi)

Mam jeszcze dużo czasu na sprzedaż mieszkania , ale chcę się dobrze przygotować .Dzięki za...

do góry