Widok

Ile płacicie za media, prąd, ogrzewanie?

Witam,
Ile płacicie za opłaty za miesiąc? Jaka srednia wychodzi?

Pozdrawiam :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dom 130m3

Gaz (co 2 miesiące) Latem: 170 zł , Zimą najwięcej 1000zł :/

Prąd (co dwa miesiące) 240 zł

Woda (co 3 miesiące) 150 zł
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
wszystko zależy czym ogrzewasz i jaki posiadasz metraż
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
1000 zł za gaz? Ogród ogrzewasz? ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
1000 pln za styczeń czy luty to nie jest jakiś specjalnie "trudny" wynik w domu jednorodzinnym, który nie jest pasywny.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mam dom ok 150 m2, temperatura ok. 19-20 stopni, podgrzewam gazem wodę, czasami korzystam z kominka i nigdy za gaz nie zapłaciłem więcej, niż 400 zł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Miesięcznie 400 PLN czy za dwa zimowe miesiące 400 PLN? Dwa zimowe miesiące 400 PLN to tylko dom zblizony parametrami do pasywnego.

19-20 to dość zimno, szczególnie w łazienkach, i przestrzeniach dziennych. W sypialniach OK, ale nie poza nimi. Każdy stopień więcej to 15% więcej zużycia. Wychodzi teoretycznie ~500 PLN dla 21-22 stopni.
Ale to wciąż jest bardzo dobry wynik jak na 150 m2 i na miesiąc.

Ja u siebie mam około 650 PLN max miesięcznie, dom prawie 160m2 z garażem (ogrzewanym minimalnie jak się da).
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niecałe 400 zł za miesiąc max. W najzimniejsze miesiące jest przeważnie około 350. 22 stopnie przy podłogówce to jak dla mnie zdecydowanie za ciepło, ale to kwestia indywidualna.
W łazienkach jest oczywiście cieplej (oprócz podłogówki są grzejniki). Dom nie jest pasywny, ale dobrze docieplony, ustawiony odpowiednio do stron świata i z podłogówką na całej powierzchni. Żadnej rekuperacji, czy podobnych bajerów.
prądu to wszędzie zużyjesz podobnie, wody też a jedynie ogrzewanie może różnie kosztować bo to już mocno zależne od metrażu i usytuowania budynku. Sam czekam na to jak wyjdzie po pierwszej zimie gaz + kominek.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gaz rocznie 3000 PLN
Woda 1400 PLN (z kanalizacją, podlewanie sporego ogrodu),
Prąd 400 raz na dwa miesiące
Drewno do kominka 500 PLN rocznie
Wywóz śmieci ~80 pln co dwa miesiące
---
Średnio wychodzi 650 PLN miesięcznie

Dom: 160 m2 pow. użytkowej + 40 m2 garaż. Kubatura 570 m3. 32 m2 okien, około 14 m2 drzwi i brama garażowa. Wentylacja z rekuperatorem. Ogrzewanie gazowe + kominek (używany rzadko). Temp. w domu zimą 21-22 oC, w garażu >6oC.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mieszkanie szeregowe 130m2 3 osoby,miesięcznie :
-prąd co miesiąc ok 150zł
-gaz latem ok 70 zł zimą największy rachunek na 320 zł (były duże mrozy dwa lata temu), zimą tem. w mieszkaniu ok 25-26stopni
- woda ok 80zł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dom 180m pow. mieszkalnej, 4 dorosłych użytkowników, podliczałem średnią za ub. rok (gaz, prąd, woda, śmieci, szambo, podatek, czyli wszystko) i wyszło ok. 750 PLN miesięcznie. Dla porównania, moje mieszkanie w Gdyni (92m), które wynajmuję, kosztuje 4 osobową rodzinę przeciętnie 600 PLN miesięcznie + prąd.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ile w szeregu Chmary po podłodze 75 m2?

Inne tematy z forum Banino

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

Poszukuję dobrego mechanika (59 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś z Was może polecić solidny warsztat w okolicy Banina? Chodzi mi o jakiś...

do góry