Widok
Miesięcznie 400 PLN czy za dwa zimowe miesiące 400 PLN? Dwa zimowe miesiące 400 PLN to tylko dom zblizony parametrami do pasywnego.
19-20 to dość zimno, szczególnie w łazienkach, i przestrzeniach dziennych. W sypialniach OK, ale nie poza nimi. Każdy stopień więcej to 15% więcej zużycia. Wychodzi teoretycznie ~500 PLN dla 21-22 stopni.
Ale to wciąż jest bardzo dobry wynik jak na 150 m2 i na miesiąc.
Ja u siebie mam około 650 PLN max miesięcznie, dom prawie 160m2 z garażem (ogrzewanym minimalnie jak się da).
19-20 to dość zimno, szczególnie w łazienkach, i przestrzeniach dziennych. W sypialniach OK, ale nie poza nimi. Każdy stopień więcej to 15% więcej zużycia. Wychodzi teoretycznie ~500 PLN dla 21-22 stopni.
Ale to wciąż jest bardzo dobry wynik jak na 150 m2 i na miesiąc.
Ja u siebie mam około 650 PLN max miesięcznie, dom prawie 160m2 z garażem (ogrzewanym minimalnie jak się da).
Niecałe 400 zł za miesiąc max. W najzimniejsze miesiące jest przeważnie około 350. 22 stopnie przy podłogówce to jak dla mnie zdecydowanie za ciepło, ale to kwestia indywidualna.
W łazienkach jest oczywiście cieplej (oprócz podłogówki są grzejniki). Dom nie jest pasywny, ale dobrze docieplony, ustawiony odpowiednio do stron świata i z podłogówką na całej powierzchni. Żadnej rekuperacji, czy podobnych bajerów.
W łazienkach jest oczywiście cieplej (oprócz podłogówki są grzejniki). Dom nie jest pasywny, ale dobrze docieplony, ustawiony odpowiednio do stron świata i z podłogówką na całej powierzchni. Żadnej rekuperacji, czy podobnych bajerów.
Gaz rocznie 3000 PLN
Woda 1400 PLN (z kanalizacją, podlewanie sporego ogrodu),
Prąd 400 raz na dwa miesiące
Drewno do kominka 500 PLN rocznie
Wywóz śmieci ~80 pln co dwa miesiące
---
Średnio wychodzi 650 PLN miesięcznie
Dom: 160 m2 pow. użytkowej + 40 m2 garaż. Kubatura 570 m3. 32 m2 okien, około 14 m2 drzwi i brama garażowa. Wentylacja z rekuperatorem. Ogrzewanie gazowe + kominek (używany rzadko). Temp. w domu zimą 21-22 oC, w garażu >6oC.
Woda 1400 PLN (z kanalizacją, podlewanie sporego ogrodu),
Prąd 400 raz na dwa miesiące
Drewno do kominka 500 PLN rocznie
Wywóz śmieci ~80 pln co dwa miesiące
---
Średnio wychodzi 650 PLN miesięcznie
Dom: 160 m2 pow. użytkowej + 40 m2 garaż. Kubatura 570 m3. 32 m2 okien, około 14 m2 drzwi i brama garażowa. Wentylacja z rekuperatorem. Ogrzewanie gazowe + kominek (używany rzadko). Temp. w domu zimą 21-22 oC, w garażu >6oC.
Dom 180m pow. mieszkalnej, 4 dorosłych użytkowników, podliczałem średnią za ub. rok (gaz, prąd, woda, śmieci, szambo, podatek, czyli wszystko) i wyszło ok. 750 PLN miesięcznie. Dla porównania, moje mieszkanie w Gdyni (92m), które wynajmuję, kosztuje 4 osobową rodzinę przeciętnie 600 PLN miesięcznie + prąd.