Widok

ile to kosztuje??

ile kosztuje ziemia i ile jej trzeba kupić by wybudowac mały domek dwupoziomowy ok 70m2 da się takei coś ogolnie wybudowac??

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kup sobie w kiosku jakąś gazetę o tym.
Na przykład Ładny Dom miesięcznik.
Tam zawsze na końcu są przykładowe projekty domów wraz z podaną minimalną wielkością działki dla danego domu.

Dwupoziomowy dom o całkowitej powierzchni 70m2?
Zapewne się da, ale chyba nie ma to większego sensu.
Dolicz jeszcze powierzchnię garażu, powierzchnię kotłowni, czy to w ogóle będzie miało jakikolwiek sens, zarówno projektowy jak i finansowy.

Aż zajrzałem do bieżącego numeru miesięcznika.
Już podaję, co znalazłem z małych projektów:

1. parterowy dom, powierzchnia użytkowa 72,5m2 - minimalna działka 18,4x19,4m.

2. dom z uzytkowym mieszkalnym poddaszem, pow uzytkowa 89,6 - minimalna działka 17,25x15m
http://www.rebel.pl/product.php/1,303/17773/Alchemicus.html
dziękuję:)
ale słyszałąm ze najmniejsza działka ktora trzeba kupić aby wybudowac dom musi miec 1000m2 czy to prawda czy jakas bzdura??

image
image
A tu fachowcem nie jestem, ale to chyba zależy gdzie się ten dom buduje.
Możliwe że chodzi o typ działki na zabudowę i jej zaplanowanie w planie zagospodarowania przestrzennego.
W mieście pomiędzy innymi działkami, powierzchnia nie ma znaczenia, byleby były spełnione normy budowlane, a poza miastek dochodzą chyba j eszcze jakieś warunki.
Ale lepiej niech głos zabierze ktoś, kto się bardziej zna, ja jestem z ludzi 'mieszkaniowych', a nie 'domowych' :)
http://www.rebel.pl/product.php/1,303/17773/Alchemicus.html
jakiś czas temu pojawił się taki zapis w prawie, że działka budowlana musi mieć conajmniej 1000m2. Więc jeśli teraz ktoś dzieli ziemię i ją sprzedaje, to kupisz minimum 1000m2.
nie prawda mozna kupic i dzialki budowlane i po 400 m2 . A ziemia kosztuje od 50- 500 zl za m2 mozesz rowniez szukac dzalek siedliskowych sa duzo tansze a maja duzo lepsze czesto warunki zabudowy
pozdrawiam
można kupić takie małe działki o ile były one wydzielone przed pojawieniem się tego zapisu - obecnie nikt nie zezwoli na wydzielenie działki mniejszej niż 1000 m2.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Thermomix - zamawiał ktoś ostatnio prezentację? (20 odpowiedzi)

Zamawiał ktoś ostatnio prezentację do domu tego urządzenia? Chciałabym zobaczyć jakie ma...

Sauna domowa na podczerwień (6 odpowiedzi)

Dzień dobry, Proszę podzielić się opinią (polecić model) na temat jednoosobowej, sauny...

Drzwi zewnętrzne Aluhaus - warto? (36 odpowiedzi)

Dzień dobry, Chcemy wymienić stare drzwi na nowe. Stwierdziliśmy z mężem, że pójdziemy w drzwi...

do góry