Widok
ile za maszę ślubną
Prosze Was abyscie podali mi ile zapłaciliście (lub musieliście zapłacić) za udzielenie Wam ślubu. Potrzebuje tę informacje do porównania, bo w kościele we Wrzeszczu ksiądz zażądał od nas 450 PLN (ale juz z organistą) i kwiaty do kościoła coś koło 150.
Poinformował mnie również z usmiechem, że bierze najtaniej w Gdańsku(!).
Ponieważ odbyło sie to w takiej formie a nie innej, chce miec porównanie jak jest naprawde, żebym mogl innych przestrzec, aby tam nie chodzili.
pozdr
rozczarowany
rogusch
Poinformował mnie również z usmiechem, że bierze najtaniej w Gdańsku(!).
Ponieważ odbyło sie to w takiej formie a nie innej, chce miec porównanie jak jest naprawde, żebym mogl innych przestrzec, aby tam nie chodzili.
pozdr
rozczarowany
rogusch
450 najtaniej?! Postanowiłam wziąć ślub w kościele pod wezwaniem mojej imienniczki i w dzień moich urodzin .I jestem pod wrazeniem przeora z kościoła św. Katarzyny , który powiedział , że on ślubu udziela za darmo a jeśli chcemy dać coś na odbudowę kościoła ( faktycznie dużo tam się robi ) , to świadek może złożyc ofiarę przed.Żadnych kwot Wielka kultura, skromność - naprawdę cieszę się ,że biorę ślub w tym kościele.Kościól dekorują ojcowie , tylko kupujemy kwiaty do ołtarza . Zachęcam i jest to najstarszy kościół w Gdańsku .
Mandarynka,ale cena za sakrament jest narzucona przez księdza.To,ze potrafią wziąć nawet 1200zł za ślub to tylko ich wymysł i to jest niby "co łaska".Parodia,no ale tak sobie biorą i co zrobisz....targować się będziesz z wielebnym.Penie powie ci,ze skoro cena ci nie odpowiada to zmień parafię i tyle.
Nefretete masz rację... i niewiem jak inne dziewczyny ...ale Ja prędzej zmieniłabym parafię ,Niz dała jakiemus księżulkowi wdg. tzw. cennika.Na wielkie szczęście ksiądz z mojej parafi niechciał odemnie ani centa!!!! a ja tylko wedle podziekowania dałam mu 200 zł. A dokładnie polecam parafie Najswietrzego Serca Pana Jezusa W Gdyni....I proboszcza Kiedrowskiego To naprawde wspaniały ksiadz.I jak pieknie nam msze odprawił. I napewno nie za pieniadze!!!!
my będziemy ślubować w mojej parafii, u Ojców Jezuitów.
Tam nigdy nie było mowy o żadnych opłatach za jakikolwiek sakrament.
Wręcz wymogłam na proboszczu, czy możemy dać ofiarę - bo bardzo chcemy.
Postanowiliśmy dać 200 zł.
Kiedy? Proboszcz powiedział, że jeśli koniecznie chcemy dawać, to możemy dać obojętnie kiedy - przed, w trakcie lub po ślubie.
Uwielbiam moja parafię i już boleję nad tym, że z racji zmiany mieszkania będziemy należeć do innej:-(
Tam nigdy nie było mowy o żadnych opłatach za jakikolwiek sakrament.
Wręcz wymogłam na proboszczu, czy możemy dać ofiarę - bo bardzo chcemy.
Postanowiliśmy dać 200 zł.
Kiedy? Proboszcz powiedział, że jeśli koniecznie chcemy dawać, to możemy dać obojętnie kiedy - przed, w trakcie lub po ślubie.
Uwielbiam moja parafię i już boleję nad tym, że z racji zmiany mieszkania będziemy należeć do innej:-(