Widok
izolacja dachu na Różanym Stoku
Witam serdecznie,
ponieważ przyglądam się pewnemu mieszkaniu na Różanym Stoku z zamiarem jego zakupu, bardzo proszę o informację, jak wygladają na osiedlu mieszkania podaszowe, jeśli chodzi o izolację? Czy ogrzewanie gazowe nie wykończy mnie? I na odwrót latem, czy się nie upieczemy pod dachem? Będę wdzięczna za Wasze opinie.
ponieważ przyglądam się pewnemu mieszkaniu na Różanym Stoku z zamiarem jego zakupu, bardzo proszę o informację, jak wygladają na osiedlu mieszkania podaszowe, jeśli chodzi o izolację? Czy ogrzewanie gazowe nie wykończy mnie? I na odwrót latem, czy się nie upieczemy pod dachem? Będę wdzięczna za Wasze opinie.
Najlepiej sprawdź czy z dachu budynku nad tym mieszkaniem nie zsunela sie wełna czy czym to jest izolowane, raczej nie liczyłbym tu na uczciwość sprzedawcy, moze lepiej podpytac o to kogoś z zarządu wspólnoty, a jeśli chodzi o ogrzewanie gazowe to rachunki w dużej mierze zależą tez od stanu pieca, nie piszesz czy jest on nowy czy ma tyle lat co bloki.... Bo w tym drugim wypadku warto rozważyć wymianę na jakis nowszy typ, nie koniecznie kondensacyjny , jakby co to jestem w miarę świeżo po wymianie wiec moge napisać coś więcej w temacie ogrzewania mieszkań poddaszowych, zależy tez ile osób bedzie mieszkać bo trzeba pamietać ze to sa piece i do ogrzania mieszkań ale tez wody no. Do kąpieli... Rachunki to sprawa względna, natomiast latem bywa gorąco, niezależnie z której strony sa okna, ja mam rolety nie przepuszczajace światła i gdy sa upały to od rana zasłaniam okna polaciowe i wtedy jest ok
Jestem po rozmowie z przedstawicielem marki Termil i będę u nich zamawiał izolację gumową przez natrysk. Dużo o izolacjach tego typu czytałem ostatnio i taka guma jest bez porównania lepsza niż papa która niszczenie od słońca, przepuszcza wodę i do tego generuje sporo nieszczelności. Z samą firmą Termil już miałem do czynienia przy okazji pianki PUR i izolacji poddasza, tutaj się sprawdzili więc mam nadzieję, że gumą będzie podobnie.
Welna moze byc. A miedzy welna szpary. To ze ona tam jest nie znaczy ze pelni funkcje izolacji cieplnej. Musi byc welna szczelnie polozona. Im wiecej nieszczelnosci tym masz zima wieksze rachunki. Takze jesli nie masz pewnosci plyte trzeba zerwac cala. I pewnie jedna warstwe welny bo znajac zycie beda dwie.