Widok
Mój synek zaraz kończy 4lata i tak samo pediatra powiedziała mi że niezależnie od pogody w naszych warunkach klimatycznych konieczne jest podawania wit D chociażby do 18r.ż jak i nie dłużej i nawet w lato.
Ze starych przekonań pytałam dlaczego przecież jest lato, słońce - to wytłumaczyła mi że nasza skóra żeby wyprodukować wit D musiałaby być wystawiona praktycznie cała na słońce bez rzadnych filtrów do czasu aż się lekko zaróżowi bo dopiero wtedy zaczyna produkować tę wit i tak każdego dnia
Ze starych przekonań pytałam dlaczego przecież jest lato, słońce - to wytłumaczyła mi że nasza skóra żeby wyprodukować wit D musiałaby być wystawiona praktycznie cała na słońce bez rzadnych filtrów do czasu aż się lekko zaróżowi bo dopiero wtedy zaczyna produkować tę wit i tak każdego dnia
Dawałam codziennie w kropelkach-dziecko karmione piersią.Nie pamiętam,kiedy przestałam dawać,ale według zaleceń lekarza postępowałam.Teraz ma 5lat i pediatra kazała dawać codziennie,bo zmieniły się wytyczne i do 18roku życia powinno się podawać po tym jak badania wykazały,że starsze dzieci mają niedobory
Czasem gubię się w życiu,czasem upadam
Czasem się wspinam do góry
Lecz chcę być szczęśliwa
Czasem się wspinam do góry
Lecz chcę być szczęśliwa
Wedlug najnowszych badan i mojej pediatry wit.D powinno sie podawac wszystkim przez caly czas. Nie wazne czy slonce czy nie, podobno i tak organizm sam nie jest w stanie zapewnic zapotrzebowania. Oczywiscie nie nalezy przesadzac i czytac ulotki, bo jesli jest ta witamina w jakims syropie, to podarowac sobie kropelki...
Ja też jestem w kropce.
Zaczęłam podawać synkowi 4l.Bobik DHA D3 i widzę efekt.Synek zdrowy.Nie choruje.Ale zastanawiam się nad wit.D.boję się że przedawkuje.Dawka dzienna na opakowaniu to maksymalna dzienna dawka na dobę a wiadomo że w pożywieniu też są witaminy w tym właśnie wit.D.Nie wiem czy nadal podawać.
W tej chwili podaję co drugi dzień.
Zaczęłam podawać synkowi 4l.Bobik DHA D3 i widzę efekt.Synek zdrowy.Nie choruje.Ale zastanawiam się nad wit.D.boję się że przedawkuje.Dawka dzienna na opakowaniu to maksymalna dzienna dawka na dobę a wiadomo że w pożywieniu też są witaminy w tym właśnie wit.D.Nie wiem czy nadal podawać.
W tej chwili podaję co drugi dzień.