Widok

jak długo witaminę D

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
mam pytanie do mam jak długo podawałyscie dziecku wit. D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dobrze.Tylko o jakiej dawce mówimy?Na preparacie mojego synka jest 400j.w czyli 10μg .Tyle jest np.w niektórych tranach.jest to dawka przyjęta na świecie na wiek dziecka 1-9 l.
A ja nadal się waham.Jedni lekarze są przeciwni,inni nie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój synek zaraz kończy 4lata i tak samo pediatra powiedziała mi że niezależnie od pogody w naszych warunkach klimatycznych konieczne jest podawania wit D chociażby do 18r.ż jak i nie dłużej i nawet w lato.
Ze starych przekonań pytałam dlaczego przecież jest lato, słońce - to wytłumaczyła mi że nasza skóra żeby wyprodukować wit D musiałaby być wystawiona praktycznie cała na słońce bez rzadnych filtrów do czasu aż się lekko zaróżowi bo dopiero wtedy zaczyna produkować tę wit i tak każdego dnia
nam też endokrynolog zaleciła :) i położna ciągle o tym mówi :)
Starszaki piją tran a maluch kropelki :))
zgadzam sie. Nasza endokrynolog właśnie zaleciła vit D np Vigantol mojej nastoletniej corce 1,2 krople dziennie. Prawie wszyscy mamy niedobory, więc wg. najnowszych wytycznych wszyscy mamy ja brac niezależnie od pogody......
Ja jakoś od 2rż daję tran
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
to moja pediatra bije na głowę,cholera kazała po 2r.ż dstawić witaminę,ale ja daję dalej.........
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
daję wszystkim swoim dzieciom :) najstarsza ma 4 lata
Właśnie czytam o tym.
Ja naprawdę jestem zadowolona z tego "Bobika":)synek na razie zdrowy.Bardziej bałam się że za dużo tej wit.D.choć jest to dawka dzienna zalecana.
Dawałam codziennie w kropelkach-dziecko karmione piersią.Nie pamiętam,kiedy przestałam dawać,ale według zaleceń lekarza postępowałam.Teraz ma 5lat i pediatra kazała dawać codziennie,bo zmieniły się wytyczne i do 18roku życia powinno się podawać po tym jak badania wykazały,że starsze dzieci mają niedobory
Czasem gubię się w życiu,czasem upadam
Czasem się wspinam do góry
Lecz chcę być szczęśliwa
Wedlug najnowszych badan i mojej pediatry wit.D powinno sie podawac wszystkim przez caly czas. Nie wazne czy slonce czy nie, podobno i tak organizm sam nie jest w stanie zapewnic zapotrzebowania. Oczywiscie nie nalezy przesadzac i czytac ulotki, bo jesli jest ta witamina w jakims syropie, to podarowac sobie kropelki...
Ja też jestem w kropce.
Zaczęłam podawać synkowi 4l.Bobik DHA D3 i widzę efekt.Synek zdrowy.Nie choruje.Ale zastanawiam się nad wit.D.boję się że przedawkuje.Dawka dzienna na opakowaniu to maksymalna dzienna dawka na dobę a wiadomo że w pożywieniu też są witaminy w tym właśnie wit.D.Nie wiem czy nadal podawać.
W tej chwili podaję co drugi dzień.
tu są nowe wytyczne:
http://wiadomoscilekarskie.pl/pl/articles/item/16966/polskie_zalecenia_dotyczace_profilaktyki_niedoborow_witaminy_d_ad_2009
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mojemu 1,5 roczniakowi podaje max 2 kropelki, raz dziennie. Witaminy te paczkowane w pojedyncze zbiorniczki sa o wiele drozsze. Kupilam w kroplach,buteleczka za 5zł
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ciekawostka z ostatniej wizyty u pediatry: u dzieci karmionych sztucznie vit. D podajemy 3 razy w tygodniu, ponieważ jest w wystarczającej ilości w mleku. Jej nadmiar jest jednym z czynników powodującym zaparcia i problemy ze zrobieniem kupki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziękuje za odpowiedzi rodziców zapominam zapytać się zawsze mojego pediatry .
Mi pediatra powiedziala ze wit d powinno sie dawac do 18 r.z.! Ja mojemu 4 latkowi w okresie jesienno zimowym jeszcze daje
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Wprawdzie pytasz mamy a ja jestem tatą ale jako rodzic też mogę się w tym temacie wypowiedzieć. Otóż jednemu i drugiemu dziecku dajemy witaminę D tak długo jak każe lekarz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry