Re: jak mozna przyrządzić łososia norweskiego w piekarniku?
Łosoś w cieście francuskim
2 opakowania ciasta francuskiego
600 g fileta z łososia
500g szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
200g śmietany 18%
2...
rozwiń
Łosoś w cieście francuskim
2 opakowania ciasta francuskiego
600 g fileta z łososia
500g szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
200g śmietany 18%
2 jaja
50 g parmezanu
sezam
sól i pieprz
Rybę wyfiletować, odciąć skórę i usunąć ości. Szpinak i drobno pokrojony czosnek smażyć na małym ogniu. Zalać dwoma żółtkami wymieszanymi ze śmietaną i parmezanem, odstawić.
Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilością tłuszczu. Położyć jeden płat ciasta francuskiego, na to łososia przyprawionego solą i pieprzem, ostudzony szpinak i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego. Boki ciasta delikatnie skleić ze sobą. Wierzch posmarować białkiem i posypać sezamem. Całość piec w temperaturze 200 C przez około 30 minut. Podawać z sosem serowym.
zobacz wątek