Widok

jak nauczyć dziecko na Nocnik?(topek)

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moj syn ma 16 miesiecy chce do oduczyc od pampersów.Całe wakacje walczyłam z nim zeby choc raz zrobił siku albo kupe na nocnik ale on ani mysli.Zrobił sobie z niego krzesełko siada i siedzi ale nic ni robi kupiłam mu nawet krzesełko i tłumacze ze topek jest na ee a krzesełko do siadania nawet jesli uda mi sie go dłuzej potrzymac na nocniku on nic nie zrobi wstanie i pojdzie zrobi kupe czy siku na podłoge nawet juz sadzałam go ze mna w wc zeby widział ze ja tez robie ale nic nie pomaga pokazywałam mu nawet ze mama nosi majtki a nie pampersa ale efekt zerowy.na ubikacje dorosła tez sadzałam ale sie boi.A jakie wy macie sposoby na nocniki kupki i siku ???????prosze o odpowiedzi dziekuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Dla mnie osobiście dziwne może byc sadzanie na nocnik 6 miesięczne dziecko bo moja córeczka sama bez podpierania zaczęła siedziec w wieku 9 miesięcy więc nie wyobrażam sobie jak miałaby niby siedziec wcześniej na nocniku"

-proszę czytać ze zrozumieniem..., czy napisałam, żeby każde dziecko było sadzane na nocnik w wieku 6-7 m-cy (bez względu czy ogólnie potrafi siedzieć czy nie?)??
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moj maly przestal robic w pieluchy w wieku skonczonych 2 lat.
Wczesniej gadalam,krzyczalam,zmuszalam i dopiero wtedy jak odpuscilam,nagle po kilku dniach moj maly sam zaczal wolac jedno i drugie.
Tylko na noc jeszcze mu zakladam pieluche.
Mysle ze wczesniej nie ma co dzieci zmuszac.Mozna ewentualnie spytac czy chce siusiu albo czy chce usiasc na nocnik i dac np.ksiazeczke lub wlaczyc bajke.
U nas to skutkowalo zanim sam zaczal wolac.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja go własnie tez nie zmuszam bo efekt jest przeciwny tylko sie denerwuje i na tym koniec a nie chce go zniechecic ale tez nie chce (ja to widziałam w lato na placu zabaw) zeby miał 3 lata i nosił pampersy bo to wyglda dziwnie.Ja myslałam ze to łatwo pojdzie ze pare dni pare siku na zieme i pieluszka zrobimy pa-pa a teraz widze ze to nie jest takie łatwe jeszcze ja taka nerwowa jestem i niecierpliwa chciała bym wszystko szybkoi na juz no to ciekwie sie zapowiada pozegnanie pieluszki. dziekuje wszystkim tym którzy odpowidzieli na moje pytanie.
Walczymy od rana załozyłam mu majtki i mowie ze Mateusz jest duzy i ma majtki i pokazuje mu kawałek swoich i mowie ze mama tez ma majtki hmm ciekawe czy cos pomoze niech zrobi chociaz raz na topek i zrobie mu wielka fieste z tego powodu to moze go zachece do robienia siku :) teraz czekamy potem napisze jaki efekt choc przyznam szczerze ze nie licze na wiele :)
Byffcia ja osobiście odpuściłabym jeszcze i wróciła do tematu za kilka miesięcy co nie wyklucza pokazywania,zachęcania i mówienia że siku robimy do nocniczka/ubikacji ale bez zbędnego nacisku.
Na tym etapie strach,że jako 3 latek będzie sikał w pampersa jest nieuzasadniony.

2-3 miesiące w rozwoju takiego dziecka to ogromne zmiany.No ale zrobisz jak uważasz.
No własnie teraz cały wrzesien schwałam topek zeby mu o nim nie przypominac i teraz wole go przyzwyczajac bo potem przyjdzie zima i bedzie juz zimno to mały w samych majtkach z obsikanymi nogamy zamarznie :) marazie jestem na etapie utrzymania go na topku dłuzej niz 30 sekund bo wiecej nie usiedzi nawet miejsca nie zagrzeje krok po kroku i moze cos nam wyjdzie jakby tylko raz zrobił to juz by było cos :) taka zacheta dla niego i dla mnie a tak wiecznie topek suchy i to zniecheca maskarycznie :(
A nakładka na ubikację?
U nas się sprawdziła rewelacyjnie bo Natalka widziała że my załatwiamy się w łazience na ubikacji a nie na jakichś nocnikach:) i chciała tak jak my dorośli.Jak tylko raz zrobiła to chwaliliśmy ją bardzo,że już taka duża i w ogóle:) no i efekt był super.
A do tego dodam ze jak mu mówie gdzie sie robi siku to łapie sie za siska i pokazuje albo siada na topek teraz pierdnoł czyli bedzie robił kupe poranna mowie mu rób ee na topek on go wzieoł i poszedł z nim do kuchni.Dałam mu hohle i pare kuchennych przyrzadów moze tam zrobi ??
Nakładka moze i fajny pomysł ale on wogóle sie boi na kibelek usiasc moze za wysoko i nie czuje ziemi
My mieliśmy przy starszej takie cos ze schodkami
http://allegro.pl/nakladka-na-sedes-z-drabinka-od-1zl-bcm-i1230895628.html

Pamiętam, jak chciałam żeby Martusia zrobiła siusiu do nocnika i kolejny raz był suchy to jak wstawała wlałam trochę wody strzykawką i biłam brawo :p

Podziałało :) Moja córa na nocnik robiła regularnie od ok. 9 miesiaca, jak skoczyła 16-18 miesięcy to już nie robiła w pieluche :)
no i duzo sie nie pomyliłam topek suchy Mate siedziec juz nie chce hmm...za to jak tam siedział w tej kuchni to nauczył sie mówic okap :D dalej lata bez pampersa i jeszcze nie zrobił na ziemie.to znaczy ze umie utzrymac siku???
z kazdym dzieckiem inacze-najstarszy nuczył sie w wieku dwa i pół roczku a chodził jak miał rok skończony,sredni nauczył się na nocnik mając 10 miesiecy i już nawet do łózka nie zrobił a zaczął chodzic mając też 10 miesięcy,najmłodszy nauczył się na nocnik jak miał 2 lata i 8 miesięcy a chodził mając już 8 miesięcy-tak więc chodzenie inaczej i siadanie tez zupełnie inaczej :)

Inne tematy z forum Siedlce

Fitness i siłownia - gdzie? (9 odpowiedzi)

Kto wie gdzie w okolicach ulicy Powstańców Warszawskich i Kartuskiej znajdę siłownię albo...

Scarpa (13 odpowiedzi)

Dwa budynki inwestycji Scarpa powstaną niedaleko zbiegu ulic Kartuskiej, z Zakopiańską i...

Synteza (7 odpowiedzi)

Z inwestycji położonej przy ul. Szarej na Siedlcach szybko dostać będzie się można ścisłego...

do góry