Widok

jak ogrzac mały domek 60m2?

Witam, może wy mi doradzicie. Jak ogrzac mały domek 60m2 parter z użytkowym poddaszem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Darek ty to mądre słowa piszesz hehe

Zdecydowałabym się na wodne ogrzewanie + pompa ciepła. Do wodnego ogrzewania zawsze można coś innego podłączyć z biegiem czasu np piec gazowy a do elektrycznych mat już nie. Aktualnie w domku mamy maty elektryczne i np problem jest taki że nie można ich mieć pod stałą zabudową (np szafa) więc jak się chce później przemeblować pokój to jest to już problem.

Obecnie większośc osób decyduje się na ogrzewanie podłogowe, z uwagi na jego wszechstronność. Montaż również nie jest wcale taki trudny, jakis czas temu montowaliśmy ogrzewanie w domu letniskowym i poradziliśmy sobie samodzielnie z mężem (w sieci jest wiele materiałów na temat tego jak to zrobić). Zerknij sobie na ogrzewanie podłogowe do Leroy Merlin, mają tam caly dział z osprzętem do montażu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Aktualnie zastanawiamy się nad pompą ciepła a nad matami elektrycznymi. Co będzie lepsze?
A w jaki sposób podgrzewacz wodę do kąpieli przy samym kominku ? Jak w okresach letnich z ciepłą wodą ?

a może panele na podczerwień zastosować? Ekologiczne rozwiązanie, panele wygodne, wcale nie az tyle prądu ciągną, a naprawdę konkretnie ogrzewają . Sami mamy panele polskiej marki Oxyly, polecam naprawdę dobre rozwiązanie https://www.oxyly.pl/

My mamy też kocioł od Witkowskiego, ale u nas problemem była mała kotłownia więc musieliśmy poszukać nie dużego kotła. Doradzili nam Miniwit, takze na pellet. No i super

A może kocioł na pellet? Witkowski ma rewelacyjne kotły, kupiliśmy od nich kocioł Toret Pellet z obrotowym palnikiem Kipi, sprawdza się super. Sam się rozpala, wygasza, polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przyciagnij sobie jakas gruba galaz z lasu. Albo i dwie !
A jeszcze dodam, ze regolacja ciepla w domu, nastepuje w lodowce:)))
Panowie, ja do swojej lodowki, od tylu wykonalem wezownice, puscilem szeregowo przez pomieszczenia jak grzejnik i z powrotem do lodowki. Zaprosilem pana ktory napelnil to wszystko brakujacym czynnikiem i o dziwo grzeje. Caly dom grzeje za okolo 200- 300 watt , miesiecznie mi wychodzi okolo 150 zl wiecej zuzycia, bo lodowka sie czesciej wlacza. Jeszcze modyfikuje uklad, a w lecie zrobie sobie klime. Kocham kombinowanie:))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sam jestes guano a nawet kupa smrodu

:D

piec kaflowy lub rakietowy to najlepsze i najtańsze rozwiązanie reszta wypowiedzi to reklama. pozdro mardoor
troche chrustu, gazet i zapalki.
Ja mam kocioł Witkowskiego od paru miesięcy i póki co sprawuje się naprawdę dobrze. Jakość wykonania i pomoc ze strony firmy na ogromny plus. Powierzchnia domu 75mkw.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bardzo popularne są biokominki (http://nowoczesne-kominki.pl/pl/kami-antyczny.html). Pali się w nich specjalnym biopaliwem, jest to stosunkowo tani i wydajny sposób na ogrzanie domu.
W sumie jak to dom letniskowy, to można jakiś grzejnik olejowy.

Wszystkie inne rozwiązania są po prostu drogie jak na tego typu konstrukcję. Zakładam, że w takim domku mieszka się tylko od czasu do czasu, więc kupno pieca na ekogroszek mija się z celem.

Można jeszcze kupić nagrzewnice lub kilka farelek.

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do małego domku warto jest również zamontować kominek elektryczny. No chociażby takie jak te: http://www.otoelektro.pl/kominki-elektryczne warto bo powierzchnia jest mała więc energii potrzebnej na ogrzanie stosunkowo również dużo nie potrzeba.
Nasz drewniany dom (ok. 60m) będzie ogrzewany kominkiem - i pojawiła się kwestia wyboru wkładu kominkowego - czy warto kupić wkład dostępny w marketach budowlanych, dość tani? są różne opinie, czy macie jakieś doświadczenia?
no i z pelletu zostaje tylko około 2 kg popiołu który można rozrzucić jako nawóz na ogródek. a popiół z węgla do tego się nie nadaje i jest go znacznie więcej.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Drzwi zewnętrzne Aluhaus - warto? (37 odpowiedzi)

Dzień dobry, Chcemy wymienić stare drzwi na nowe. Stwierdziliśmy z mężem, że pójdziemy w drzwi...

Rachunki za wodę Gdynia Zamenhofa (4 odpowiedzi)

Witam, czy możecie się podzielić informacjami jakie macie rachunki za wodę w tym budynku? Według...

Okna Pava Oknoplast prośba o opinie (19 odpowiedzi)

Witam, Myślę o zamówieniu tych okien ale nie wiem jeszcze na 100%. To nowość nie znam nikogo...

do góry