Widok
Najwygodniej ale i najdrożej to piec na olej.
Jak to domek letniskowy to kominek może jakiś z płaszczem wodnym.
Jeżeli ma być ogrzewany cały rok i ma być taniej to piec na węgiel/miał.
Wszystko zależy czy jest miejsce na opał.
Jak trzeba więcej automatyzacji to piec z podajnikiem na eco groszek lub miał. Mam na eco groszek (kupiłem jak był dwa razy tańszy) a teraz jak to wszystko drożeje. Raczej odradzam baterie słoneczne (chyba że do grzania wody). Pompa ciepła za droga jak na taki metraż i nie wiem ile działki jest wokół domu. Czyli w skrócie do wyboru do koloru.
Jak to domek letniskowy to kominek może jakiś z płaszczem wodnym.
Jeżeli ma być ogrzewany cały rok i ma być taniej to piec na węgiel/miał.
Wszystko zależy czy jest miejsce na opał.
Jak trzeba więcej automatyzacji to piec z podajnikiem na eco groszek lub miał. Mam na eco groszek (kupiłem jak był dwa razy tańszy) a teraz jak to wszystko drożeje. Raczej odradzam baterie słoneczne (chyba że do grzania wody). Pompa ciepła za droga jak na taki metraż i nie wiem ile działki jest wokół domu. Czyli w skrócie do wyboru do koloru.
sam kominek powinien wystarczyc, nie wybieraj za mocnego (wiekszosc jest i tak przeznaczona na metraz ok. 115-120 m2),
unikaj producentow o kiepskich opiniach w internecie, w tym takiego jednego na k i wiekszosci wkladow w marketach budowlanych,
zwroc uwage, zeby wklad kominkowy byl zeliwy, a nie stalowy,
dla komfortu z samoczyszczaca sie szyba,
super b bylo, gdyby mial bezposrednie doprowadzenie powietrza z zewnatrz
z plaszczem wodnym bedzie drogi wiec jak chcesz ekonomicznie to zwyczajny z rozporwadzeniem powietrza,
kominek trzeba lubic, tzn. lubic palenie w nim, dokladanie polan, opanowac regulowanie temperatury - nie ustawisz sobie nigdy stalej temperatury na 24 h, jak przy piecu,
poza tym kominkiem nie ogrzejesz calosci tak od razu, chwile potrwa zanim rozpalisz i cieplo sie rozejdzie, wiec warto miec jakies ogrzewanie alternatywne, nawet improwizowane: grzejniki elektryczne czy grzejnik na butle gazową - tak awaryjnie, zeby szybko ogrzac
...
nie wiem, czy nie lepszym pomyslem jest najprostszy piec gazowy centralnego grzewania, dobrany wlasnie do metrazu, ktory zalatwi takze grzanie wody kranach, poza tym w termostacie ustawiasz sobie temperatury dobowe i masz spokoj
unikaj producentow o kiepskich opiniach w internecie, w tym takiego jednego na k i wiekszosci wkladow w marketach budowlanych,
zwroc uwage, zeby wklad kominkowy byl zeliwy, a nie stalowy,
dla komfortu z samoczyszczaca sie szyba,
super b bylo, gdyby mial bezposrednie doprowadzenie powietrza z zewnatrz
z plaszczem wodnym bedzie drogi wiec jak chcesz ekonomicznie to zwyczajny z rozporwadzeniem powietrza,
kominek trzeba lubic, tzn. lubic palenie w nim, dokladanie polan, opanowac regulowanie temperatury - nie ustawisz sobie nigdy stalej temperatury na 24 h, jak przy piecu,
poza tym kominkiem nie ogrzejesz calosci tak od razu, chwile potrwa zanim rozpalisz i cieplo sie rozejdzie, wiec warto miec jakies ogrzewanie alternatywne, nawet improwizowane: grzejniki elektryczne czy grzejnik na butle gazową - tak awaryjnie, zeby szybko ogrzac
...
nie wiem, czy nie lepszym pomyslem jest najprostszy piec gazowy centralnego grzewania, dobrany wlasnie do metrazu, ktory zalatwi takze grzanie wody kranach, poza tym w termostacie ustawiasz sobie temperatury dobowe i masz spokoj
po 1 - jaki bal ?:> bo co to znaczy z bala ! syberyjskie drewno czy nasze? 15cm wełny to mało, nie na nasz klimat, ja mam w drewnianym 20 + decha+pustka + osb + regips i uwazam ze moglem dac jeszcze + 5cm dodatkowo. - dach oczywiscie grubszy - wiecej ocieplenia. teraz do pytania- najtaniej kominek - ale musisz dobrze go zabezpieczyc -z rozprowadzeniem niewielkim, prąd drożeje - alle......... hmmm wg mnie slaba opcja, zadnego olejowego, ewentualnie gazowe o ile nie przeszkadza ci pojemnik.........., mozesz ew jeszcze miec panele - ale i tak bym dodal kominek bo bedzie najtansze drewno :)
to JOKE ? czy co ? drewno nie moze byc zamkniete bo pognije kolego - chyba ze bal syberyjski........ktory tez nie bedzie taki - folią nie wylozysz ......bo bedzie grzyb - parap - tez nie bo sie tak nie buduje!, napewno nie przykleisz na bal - styropianu.........bo to juz glupota- mozna wtedy lepiej z pustaka styro budowac, okna - budujac tani domek z bala ? to raczej 2szybowe nie 3.......................... a maty i oplaty ele,,,,,,, to sobie................ schowaj bo moze to wystarczy ale do -3st wraz z rekuperatorem .