Widok

jak to jest z plytami indukcyjnymi..?

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam nietypowe pytanie czy srednica garnka musi odpwiadac srednicy"palnika" na plycie czy tez moze byc garnek troszke wiekszy..?
chce kupic zestaw garnkow a tam najwiekszy ma 26cm a moja plyta 23 i sama teraz nie wiem- stanie sie cos jak postawie wiekszy garnek?

pytanie moze glupie ale ja sie na takich"technicznych"sprawach to raczej nie znam:-))

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmm.. generalnie ten niewykorzystany kawalek plyty po prostu nie przekaze energii w dno garnka.. i odwrotnie, jesli bedzie wiekszy garnek to jego czesc nie bedzie wykorzystana.. wiec lepiej ciutke wiekszy garnek niz za maly... przynajmniej cala energia bedzie wykorzystana..a w sklepie co na ten temat mowia? czy po prostu tylko sprzedają?

image
wiesz co te garnki sa na allegro , ale zarz wysle im meila z prosba o mirzenie spodu tego garnka-byc moze bedzie mniejszy. to o czym pisalas to tez tak myslalam ale generalnie zastanawiam sie czy nie uszkodze plyty stawiajac za duzy garnek...

image

Ogólnie czytałam gdzieś że może wystawać garnek max 2 cm poza pole grzejne.

image
image
Dokładnie tak.
Większy garnek to nie problem, może być, tyle że będzie się wolniej grzało,bo nie na całej powierzchni garnka. Więc tak naprawdę też strata energii.

A jak z mniejszym garnkiem od płyty to nie wiem.

imageimage
Jak wiekszy garnek od palnika to po prostu ta czesc garnka poza kołem nie nagrzeje sie, ale gotować tak można i nic sie nie stanie, a jak mniejszy garnek to wolne pole nie wytwarza energii bo na tym właśnie polega indukcja. Grzeje tylko tam gdzie stoi garnek.

Garnek zawsze powinien być troche większy od palnika, chociażby ze względu na rączki od garnka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
na indukcji nie nagrzeją ci się raczki,a wszystko zależy od rodzaju indukcji, jak masz ta inteligentna to sama dobiera ilość i szerokości ciepła do garnka np zapala 2 pola indukcyjne jak stawiasz długi garnek,a jak mniejszy niż pole to grzeje tylko w obrębie garnka.

image
image
i to ma sens:)))

image
Inees ma rację. I rączki gara się nie nagrzewają.
Większość kuchenek ma 4 różnej wielkości pola grzejne, więc i tak coć dobierzesz. Ja mam 4 pola tej samej wielkości i płyta sama dobiera moc grzejną do wielkości garnka.

image
moja saisadka wogole musiala nowe gary kupic bo jej plyta nie czytała garnkow;/ tego tez nie kumama:(bo chce kupic teraz kuchenke i o bawiam sie dodatkowego wydatku na gary:(

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
Gary wcale nie muszą być drogie. Z oferty Ikea prawie wszystkie garnki nadają się do gotowania na indukcji.

image
gary nawet najzwyklejsze pasuję, nawet takie stare emaliowane, bo indukcja czyta garnki które mają magnes w spodzie, albo które są wykonane ze stali.

image
image
A te z tefala ingenio (są niebieskie i czerwone) ?? Zdania sa podzielone, jedni mówią że tak, drudzy że nie. Jak wy uważacie??
image
image
Garnki mają oznaczenia. Można z nich wyczytać czy będą reagować na płytę indukcyjną, czy nie.
Ja miałam Ingenio niebieskie i musiałam kupić nowe garnki do indukcji. Do indukcji nadaje się zestaw Ingenio z serii ekskluzywnej http://www.tefal.pl/NR/exeres/20F376EA-83B5-4665-853B-267036E0F5C3.htm.

Pozdrawiam
Tak jak pisałam wcześniej. Do indukcji pasują również tanie gary, byle z grubym, metalowym dnem. Za komplet z Ikea zapłaciłam 149 zł.
ja kupilam 3 garnki z ikei za jedyne 30 zl dzialaja rewelacyjnie!!!! nie trzeba kupowac drogich garnkow.
A co do garnka to tak nie nagrzewaja sie roczki, mi sie czasem zdarzy ze na wiekszym polu stawiam mniejszy garnek, nic sie nie dzieje
image
image
A JA WŁASNIE KUPILAM INDUKCJE I MOJE GARNKI Z METALEXU CZYTA 2 SZTUKI A EMALIWANE WSZYSTKIE:) ZA TO PATELNI ZADNEJ HIHIH ALE K UPIŁAM SOBIE TA DO RYB W BIEDRONIE I JA GRZEJE :)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
Kurcze bo ja mam awersje do garnków takich stalowych typu http://www.allegro.pl/item466042700_lafaiet_garnki_16_elem_5_warstw_dna_indukcja_oryg.html#gallery

Niewiem kojarzą mi się one ze stołówką..

Może to jakieś głupie nastawienie psychiczne :) Dlatego szukam innych garnków na indukcje które nie wyglądaja tak jak te :)

Macie jakieś propozycje?
image
image

nie magnes na spodzie lecz żelazo. A magnesem się sprwdza, Jesli przyciąga to taki garnek nadaje sie do indukcji.. To wszystko w temacie.