Widok
jak zawiesić na ścianie bardzo duży papirus?
Mam problem. Przywiozłam z Egiptu duży papirus jest zwinięty w rulon. Ma wymiary 2 metry na metr.
Byłam dziś u szklarza ale wycenił mi oprawienie na ponad tysiąc złotych.
Ma ktoś może takie "cudo" i jakoś mądrze to zawiesił?
Myślałam aby przybić go do ściany dużą ilością małych gwoździków bez oprawiania ale nie wiem czy to ma szansę dobrze wyglądać.
Byłam dziś u szklarza ale wycenił mi oprawienie na ponad tysiąc złotych.
Ma ktoś może takie "cudo" i jakoś mądrze to zawiesił?
Myślałam aby przybić go do ściany dużą ilością małych gwoździków bez oprawiania ale nie wiem czy to ma szansę dobrze wyglądać.
kolorkowa jak masz problem z zakupem tak duzej antyramy, niech twoj M ja zrobi.
mozna kupic kawał pleksi (gdzieniegdzie docinaja pod wymiar - ojciec tak naprawil siostrze bo szyba pekła i bylo bezpieczniej) i zwykla taka dykte/sklejke jak jest w antyramach, doczepic do niej ze 2 -3 uchwyty na gwozdzie i nawet z innych duzych antyram te boczne "klipsy" chyba ze znajdziesz zeby kupic osobno, ponawiercac szparki na klipsy i masz wlasnoreczna antyrame :)
ew profile jak do drzwi dwie pleksi i pomiedzy wkladasz papirus, a brzegi zamykasz profilem , tylko wymyslic sposob na zawieszenie
mozna kupic kawał pleksi (gdzieniegdzie docinaja pod wymiar - ojciec tak naprawil siostrze bo szyba pekła i bylo bezpieczniej) i zwykla taka dykte/sklejke jak jest w antyramach, doczepic do niej ze 2 -3 uchwyty na gwozdzie i nawet z innych duzych antyram te boczne "klipsy" chyba ze znajdziesz zeby kupic osobno, ponawiercac szparki na klipsy i masz wlasnoreczna antyrame :)
ew profile jak do drzwi dwie pleksi i pomiedzy wkladasz papirus, a brzegi zamykasz profilem , tylko wymyslic sposob na zawieszenie
po wpisaniu w googlach : antyrama 200x100
jest pare miejsc gdzie maja takie np tu
http://antyramy.info/index.php?gclid=COi529Cvy7ACFUJL3wodbHZqXQ
jest pare miejsc gdzie maja takie np tu
http://antyramy.info/index.php?gclid=COi529Cvy7ACFUJL3wodbHZqXQ
- papirus większość papirusów wykonana jest z bananowca, dlatego ich cena jest bardzo niska. Prawdziwy papirus jest bardzo drogi, sprzedawany jest tylko w lepszych sklepach z pamiątkami. Wykonany jest on z włókien rośliny cibory papirusowej, które pocięte są w podłużne paski, a następnie nakładane na siebie wzdłuż i w poprzek. Dzięki nim najlepiej rozróżnić prawdziwy papirus od podróbki. Wystarczy sprawdzić pod światło, czy widoczne są owe paski, jeśli ich nie ma, to znaczy, że zrobiony jest z bananowca. Papirus może posiadać różne kolory, jaśniejsze lub ciemniejsze. Zależą one od czasu, w jakim włókna przechowywane były w wodzie. Im dłużej, tym kolor jest ciemniejszy.
Jesli masz prawdziwy papirus z certyfikatem i zaplacilas za niego sporo to postaraj sie o porzadna ramke, bo to naprawde piekna pamiatka i szkoda ja psuc plastikowa ramka czy tasma klejaca. Taka wielkosc przy prawdziwym papirusie to kilka stow, wiec warto wydac jeszcze troche.
Jesli kupilas podrobke z bananowca z pieczatka zamiast recznego malowania akwarelami, to mysle, ze plastik z IKEI bedzie ok, bo pleksi nieco zasloni "papirus" .
To troche jakby porownywac obraz olejny do slabej reprodukcji, obraz powinien miec godne miejsce i pasujaca nam do stylu mieszkania rame, ktora moze byc kosztowna.
Bylam w Egipcie w polowie lat 90-tych i do dzis zapamietalam te koszmarne podroby i piekne prawdziwe papirusy z manufaktur. Na te piekne nie bylo mnie wtedy stac, tanich nie wzielabym nawet z doplata.
Jesli masz prawdziwy to szczerze zazdroszcze, bo juz nie chce wracac nigdy do Egiptu i pewnie nie bede miala okazji kupic.
Jesli masz prawdziwy papirus z certyfikatem i zaplacilas za niego sporo to postaraj sie o porzadna ramke, bo to naprawde piekna pamiatka i szkoda ja psuc plastikowa ramka czy tasma klejaca. Taka wielkosc przy prawdziwym papirusie to kilka stow, wiec warto wydac jeszcze troche.
Jesli kupilas podrobke z bananowca z pieczatka zamiast recznego malowania akwarelami, to mysle, ze plastik z IKEI bedzie ok, bo pleksi nieco zasloni "papirus" .
To troche jakby porownywac obraz olejny do slabej reprodukcji, obraz powinien miec godne miejsce i pasujaca nam do stylu mieszkania rame, ktora moze byc kosztowna.
Bylam w Egipcie w polowie lat 90-tych i do dzis zapamietalam te koszmarne podroby i piekne prawdziwe papirusy z manufaktur. Na te piekne nie bylo mnie wtedy stac, tanich nie wzielabym nawet z doplata.
Jesli masz prawdziwy to szczerze zazdroszcze, bo juz nie chce wracac nigdy do Egiptu i pewnie nie bede miala okazji kupic.
zapytaj tego sprzedawcę ;) aktualnie nie ma takich wielkich antyram - ale może będzie miał? kupowałam od niego plakat :] z odbiorem na Czarnym Dworze :]
http://allegro.pl/rama-aluminiowa-czarna-61x91-5cm-antyrama-i2401630922.html
http://allegro.pl/rama-aluminiowa-czarna-61x91-5cm-antyrama-i2401630922.html