Widok

jak znaleźć pracę bez znajomośći????

nie mam pojęcia juz co robić.....skonczyłam studia...nie mam doswiadczenia...ale też nie mam go jak zdobyć...bo nikt nie chce dać szansy żeby to doświaczenie zdobyć....próbowałam juz w tylu miejscach żeby chociaz na staż albo na praktyki się dostać....i nic..nawet na staż chcą mieć kogoś kto ma doświaczenie....wiec jak je zdobyć skoro nikt szans nie daje???????????doświaczenie się nie liczy kiedy ma się znajomości.....wnioskuje to po tym jak paru moich znajomych dostało prace a tez nie miały doswiaczenia ale za to miały ciotke lub kogos w rodzinie kto znał odpowiednie osoby....no i dostały prace.... ma ktoś jakieś pomysły co robić???jak szukać pracy?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie tak. W Krakowie to samo. Niby duże miasto, a czasami mam wrażenie, że szukam pracy w malutkiej miejscowości, a studia skończyłam i języki znam. Niestety, ale mam za małe doświadczenie i nie mam nikogo znajomego w tym mieście, kto wkręciłby mnie gdzieś. Szukam pracy od 1, 5 roku, CV mam bardzo dobre, ale wszędzie znajomości trzeba mieć albo 10 lat doświadczenia, 20 lat i status studenta.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja znajoma 5 lat po studiach ( magistra,2- fakultety), dziś 31 lat,nikt nie chciał jej przyjąć do pracy,a UPracy proponował jej pracę kasjerki w markecie za 1890zl.Ladna,wysoka- przez szperanie w internecie znalazłem ja na jednym portalu dla mężczyzn- i odkryłem że jest prostytutka- dziś za 2 godziny kasuje 300 zł.Studentka po studiach stała się Panią do towarzystwa( moja babka by rzekła: to k*rwa).Po roku zauważyłem kupiła sobie Mercedesa 4- letniego.Nie potępiam jej.Jakos sobie radzi.Sama bez męża,bez dzieci; i jakoś nie emigruje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Myślę, że warto w takim przypadku skorzystać z usług agencji pracy. Każdy może się tam zgłosić i znaleźć pracę zgodnie z jego umiejętnościami. Ja prowadzę zakład produkcyjny i od dłuższego czasu współpracuję z agencją zatrudnienia pracowników z Ukrainy: https://kowsenpol.pl/. Oferują przejrzyste warunki współpracy oraz pomoc w obsłudze zatrudnienia cudzoziemców. Możliwe, że Tobie również będą w stanie pomóc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzień dobry,

Jestem związana z obszarem HR już od ponad 5 lat. Pracuję w dużej polskiej firmie o międzynarodowym zasięgu. W swojej pracy przejrzałam tysiące CV i przeprowadziłam setki rozmów rekrutacyjnych.
Wiem, że poszukiwanie pracy nie zawsze jest najłatwiejszą przygodą dlatego:
- przygotuję dla Ciebie czytelne i estetyczne CV (również w jęz. angielskim),
- w Twoim imieniu napiszę list motywacyjny,
- przygotuję Cię do rozmowy rekrutacyjnej,
- odpowiem na Twoje pytania dot. szukania pracy czy zmiany branży.

Jeśli o czymś nie wspomniałam, możesz śmiało zapytać - zawsze staram się pomóc. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja pomagam w takich przypadkach, zajrzyj --->
https://dzawodowe.wixsite.com/harmonia

https://dzawodowe.wixsite.com/harmonia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja myślę, że taką dobra opcją jest po prostu przeszukiwanie internetu portali związanych z pracą. Albo np szukani poprzez różnego rodzaju agencje jak np tutaj https://www.ejjob.pl/ Gdzie można znaleźć pracę za granicą, w kraju czy tez prace tymczasową.

Niestety, ale to prawda, co jest napisane. Juz przed pandemia byl problem ze znalezieniem dobrego zatrudnienia, teraz siedze juz kolejny miesiac na bezrobociu i raczej nie zanosi sie na zmiany. Niestety, nie posiadam wyksztalcenia medycznego/technicznego, lecz humanistyczne, wiec pozostaje tylko na lut szczescia liczyc, ale szczerze to watpie, ze uda mi sie zalapac gdzies. Niestety, ale w moim przypadku tylko praca zdalna z elastycznym grafikiem wchodzi w gre.

jasne. cv w kolorze zoltym pomoze mi znalesc prace?
pandemia tez nie pomaga.....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szczerze, to w dzisiejszych czasach nie jest tak trudno znaleźć dobrej pracy. Pisanie CV przy pomocy kreatorów https://bananacv.com/ jest bardzo wygodne, a oprócz tego istnieje mnóstwo portali z ofertami pracy. Wystarczy wpisać swoje miasto i pojawiaja się oferty z okolic.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Masz racje. Teraz pracę można dostać wyłącznie po znajomościach. Doświadczenie tak naprawdę w niektórych przypadkach nic nie daje . Liczą się tylko układy i układziki. Jak ma się układy, to nawet po podstawówce można dostać ciepłą posadkę, a jak nie to siedzisz na bezrobociu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

W Polsce niestety bez znajomości nie dostaniesz żadnej pracy. Od długiego czasu składam aplikacje na najniższe stanowiska /sprzataczka, dozorca, sprzątacz itp/. Niestety żadnej odpowiedzi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wystarczy mieć oczy szeroko otwarte, czytałam na https://glos24.pl/glos24/wiecej-na-glos24/finanse-i-gospodarka/wiadomosci/item/21445-praca-w-jysk-sz , że w Jysku szukają pracy na wielu stanowiskach, a jest to niezła firma.

Skończcie spamować, to już się nudne robi i nic Wam to nie da... Jakby rzekoma Eurokadra była dobra i potrafiła naprawdę pomóc ludziom na rynku pracy, to by nie musiała się w tak żałosny sposób reklamować.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie. Najłatwiej przez EuroKadrę. Dużo opcji pracy, różne warunki, można to ogarnąć całkiem sensownie.
Ale to kwestia taka, jakie macie oczekiwania, jaka branża i firmy was interesują.
Oni wstawiają pracowników raczej do znanych marek - ale to trzeba iść i pogadać.
Podejrzewam, że teraz dla każdego się coś znajdzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zdecydowanie polecam po prostu skorzystanie z możliwości jakie daje EuroKadra.
Przecież w tym momencie można zdobyć fajne zatrudnienie bez problemów.
Oni wstawiają pracowników do solidnych marek - dla każdego znajdzie się jakaś praca.
Po prostu trzeba wykorzystać te możliwości.

g*wno prawda dzwoniłam i dla kobiet nie mają jako tako ofert. Głównie praca w magazynach
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

EuroKadra - zdecydowanie ich polecam. Kojarzycie?
Ogólnie pod tym względem w ostatnich latach wiele się zmieniło i kto chce znaleźć, pracę, ten ją na pewno dostanie.
Teraz oni dają pracę z dnia na dzień, w różnych branżach, po prostu trzeba chcieć, pracować.
Tak więc działajcie. Z zatrudnieniem nie ma żadnych problemów.
Da się, tylko niestety trzeba szukać pracy od przysłowiowego zera zanim się do czegoś dojdzie... ja roznosiłam ulotki za grosze, sprzedawałam na kasie w biedronce (normalnie mając studia wyższe), na wakacje do UK do pracy lekkiej ale szkolącej język i małymi kroczkami.
Potem nawet przez 3 lata na umowach dzieło i zleceniach, w pracach tymczasowych (one naprawdę się opłacają, polecam poczytać: http://www.praca-andrychow.pl/praca-tymczasowa-sie-oplaca/ ), i nie grymasiłam ani na złe zarobki, ani na marnowanie czasu.
Dziś mam dobrą pracę, którą w dodatku lubie, ale pamietam zdarte pięty na ulotkach po gdyńskich osiedlach...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
..o do sprzątania tam szukaja z orzeczeniem o niepełnosprawności dużo ofert za 1680 brutto
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Praca

Własny start up (3 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was moze odwarzył sie na otwarcie własnego start upu? Na co przy czymś takim...

Zmiana zawodu - od czego zacząć? (75 odpowiedzi)

Szukam na siebie pomysłu. Któraś z was też stała przed opcją przebranżowienia się, jak wam się...

Wypożyczalnia samochodów-wasze doświadczenia z takiej pracy? (10 odpowiedzi)

Witam wszystkich. Czy ktoś z was pracował w wypożyczalni samochodów i może podzielić się...

do góry