Widok

jaki kierunek studiów? techniki dentystyczne czy analityka medyczna?

Nauka Temat dostępny też na forum:
Nie mam sie kogo zapytac. Wiec jesten tu.jak myslicie co jest lepsze? Techniki czy analityka. Jak kreuja sie zarobki. Moze ktos studiuje te kierunki i moze mi doradzic. Nie wiem na co skladac papiery. Czy lepiej isc na chemie na pg? Zdawalam biologie i chemie rozszerzona. Chcialam isc na weterynarie, ale nie stac mnie na wyjazd i utruzymanie w innym miescie. Chce robic w zyciu cos ciekawego a nie siedziec 8 h za biurkiem. Czekam na wypowiedzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Archeologia!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
myślę, że lepiej iść na techniki dentystyczne- jeśli masz zdolności manualne, jesteś cierpliwa i dokładna;)
Znam dużo osób po analityce, którzy nie mogą znaleźć pracy w zawodzie lub pracują w laboratorium za najniższą krajową,
a dobry technik myślę, że bez trudu znajdzie dobrą pracę
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie polecam td chyba ze jesteś masochistka . studia na GUM 2,5 roku po których ukończeniu i tak niewiele umiesz zrobić , potem kilka lat zdobywanie doświadczenia w wyniku czego nawet średniej krajowej nie wyrobisz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sądzę, że z proponowanych tu kierunków lepiej byś zrobiła gdybyś złożyła na dentystykę...Moja babcia jest emerytowaną dentystką i coś o tym wie...: )). Po ukończeniu tego kierunku, który jest dosyć ciężki, ale wszystkie kierunki medyczne nie bywają łatwe i przyjemne, masz duże szanse na znalezienie godnej pracy i płacy. Musisz tylko być już od pierwszego roku obrotna i prosić gdzie się da o staże, praktyki, umowy o dzieło lub zlecenie (jeśli wybrałaś tryb zaoczny) i pilnie się uczyć, a nie chlać piwo jak niektórzy moi koledzy "stjudenci" he, he ;)). Jednym slowem musisz być aktywna od początku by cos w życiu osiągnąć. Jesli nie wyjdzie Tobie praca w kraju zawsze pozostaje zagranica (jesli znasz w wystarczającym stopniu "inglysz" lub inny "lengłydż"). Także życzę Ci wszelkiej pomyslnosci !!
Aha, i ten kto tu napisał (zaszczekał) Archeologia chyba nie wie co plecie...Mam bliską mi koleżankę ze studiów, z którą wspólnie uczyłem się historii, i która po jej ukończeniu poszła na Archeologię i wie, że pracy stałej w Polsce nie znajdzie. Możliwe są dla niej w trakcie studiów jedynie letnie obozy wykopaliskowe, gdzie płacili w zeszłym roku ok. 7 zł netto za odkryty (odkopany) przedmiot lub za godzinę, więc kompletna żenada...Gdyby nie to, że wspomniana wyżej koleżanka nie zrobiła licencjatu zaocznie z zarządzania na prywatnej uczelni równolegle studiując Historię dzienną (można tak !), to by dzisiaj nie była w stanie się utrzymać (lub miała nędzną pracę).
nie wiem jak po technice ale po analityku jesteś bez szans na znalezienie pracy w zawodzie. Przynajmniej w 3 mieście. Moja przyjaciółka już od roku szuka w 3 mieście i okolicach - bez większego efektu. W zawodach pokrewnych też marne szanse - a jak już się uda to na czas określony do jakiś projektów itp...
po co studia! najlepiej zarabiają pomoce dentystyczne- to prawda moja koleżanka zroniłła kurs pomocy dentystycznej pracuje na zmiany po 5-6h i zarania 1800-2500; a jeszcze jak umieszcz komunikatywnie angielski to praca jest w całym trójmieście. powodzenia!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dentystyke??? he he he chyba stomatologie, a dokładnie kierunek lekarsko-dentystyczny, który jest trudny

I jeszcze nie jedno, nie ma stomatologii w trybie zaocznym :) tylko dziennie i to siedzisz na uczelni codziennie od 8.00 do 20.00
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Brawo po co studia, tylko ze za 2500 to rodziny ciezko utrzymac rodzine!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10
Nie powiem Ci czy lepsze jest analityka czy techniki ale jedno jest pewne: nie idź na chemię na PG. Studiuje na Wydziale Chemicznym PG (Biotechnologię) i znam osoby studiujące ten kierunek. Po tym kierunku nie ma pracy a do tego niełatwo go skończyć...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wydaje mi się, że 2500 zł na początek to nie są złe pieniądze. Nie wszyscy będą zarabiać 6-7 tys miesięcznie. Właśnie skończyłam stomatologie. Znam ludzi z technik i z analityki.
Rynek pracy w trójmieście jest dość specyficzny niby pracy jest dużo, ale bardziej dla studentów, jako tymczasowa.
Techniki dentystyczne są bardzo ciekawe, ale mimo wszystko trudne. To praca siędząca, żmudne grzebanie w akrylu i porcelanach. Ale daje setysfakcje. Jak masz zmysł estetyczny i plastyczy to będziesz potrafł/a zdziałać cuda i na pewno nie zabraknie dla Ciebie pracy. A nie oszukujmy się, najbardziej dochodowym działem stomatologii jest protetyka i ortodoncja( a tu niezbędna jest praca technika).
Jeśli chodzi o analitykę... hmm.. Wiesz, co będziesz robił/a? Bedziesz badać siczki, kupki i krew po studiach... to robi analityk. Praca w laboratorium... dumnie brzmi.. no ale nikt nie dopowiada, że nie tworzysz cudów... Nauki za to nie ma aż tak dużo, ale jest, więc nie myśl, że będziesz 5 lat balować... Studia ciekawe, przy tym jest czas, żeby pożyć. Zresztą na każdych studiach jest. na stomie też :)
Pozdrawiam
I życzę trafnego wyboru!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam!
Jestem technikiem dentystycznym, od niedawna prowadzę własną pracownię protetyczną i na brak pracy nie narzekam. Sama sobie reguluję czas pracy.
Z tego co się orientuję to na techników jest zapotrzebowanie w Szwecji.
Na dzień dzisiejszy nie mogę sobie pozwolić na wyjazd dłuższy poza granicę, mam rodzinę i małe dziecko. Ale jakby nie było dziecka to bym się zastanawiała nad tym wariantem.
Niestety Polacy nie dbają o zęby. W związku z tym my technicy bedziemy mieć pracę.
Pozdrawiam
Witam mam pytanie czy bardzo Ciężki jest ten kierunek??
Może Pani trochę opisać i gdzie najlepiej stufiowac ;)
Dziękuję
Paulina
Oczywiście, że technik dentystyczny. Ale po co iść na studia, skoro można iść do szkoły policealnej i zdobyć ten zawód w 5 semestrów. Z tego co wiem to wysoki poziom nauczania ma Szkoła Policealna OMEGA, ale ten kierunek jest otwarty chyba tylko w Warszawie. W każdym razie mając taki zawód na pewno nie będziemy bezrobotni :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
jaka agencja interaktywna zapłaciła Ci za reklamę szkoły policealnej? Ile takich forów odwiedzasz? Moderator niech kasuje reklamy, gdzie jesteś moderatorku/adminku?
Witam!
Jestem technikiem dentystycznym i pracuję w zawodzie 8 lat, kończyłam szkołę w Zgierzu. Zawód precyzyjny, dokładny i wymagający cierpliwości. Powodzenia w wyborze ;-) Pozdrawiam
Alicja
Ty naprawdę sadzisz ze po studiach dostaniesz nawet tyle ?
Uważam, że obydwa kierunki nie są zbyt dobre. Tutaj http://www.wszop.edu.pl/oferta-edukacyjna/zarzadzanie-ii-stopnia/zarzadzanie-projektami,2,2,4279,54,4269 na WSZOP jest kierunek zarządzenie projektami. Jest to znacznie lepsze rozwiązanie, gwarantujące pracę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
czy to jakieś tępe dzidy pytają co dalej porabiać w swym lekko pustawym życiu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry