Widok

jaki piec wybrać do domu?

Co kupić - wyposażenie Temat dostępny też na forum:
Witam
Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2 ). Proszę o informacje jaki jest średni koszt ogrzania domu o takiej powierzchni.
Dziękuję i pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a jakie mamy doświadczenia związane z obecnym na rynku węglem, i co możesz sobie z jego certyfikatami zrobić? I jaki opał wybierze Janusz do domu? Ten z certyfikatem? czy jednak ten tani? Nie piecom na paliwa stałe! bo to eko groszkiem można ale i butelkę łyknie!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Świadectwem jakości, które dostawca/sprzedawca ma obowiązek udostępnić na żądanie kupującego.
Zawartość siarki w kwalifikowanym ekogroszku jest na poziomie zgodnym z PN.
Zanim zaczniesz drążyć zapoznaj się z normami prawnymi a nie przytaczaj ogólników.

Uchwała Rady Miejskiej w Żukowie w sprawie uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla części wsi Banino oraz fragmentu wsi Miszewko, gmina Żukowo:

5) w zakresie zaopatrzenia w energię cieplną: ze scentralizowanych źródeł ciepła bądź z indywidualnych niskoemisyjnych lub nieemisyjnych źródeł ciepła;

Jak udowodnicie że eko groszek jest nisko emisyjny?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie zwracaj uwagi na eko-oszołoma.

Ekogroszek jest paliwem wysokiej jakości. Współczesne kotły zasilane nim mają automatykę zapewniającą optymalny proces przemiany energetycznej.
Z ekonomicznego punktu widzenia jest to rozwiązanie bardzo korzystne. Jednakże użytkownik musi liczyć się z o wiele większą pracochłonnością obsługi (dosypywanie do zasobnika paliwa, usuwanie popiołu, czyszczenie powierzchni wymiennika).
Osobiście wolę gaz ziemny - ale nie wszystkich stać na jego podłączenie i późniejsze opłaty za zużyte m3.
Nie ma przepisu zakazującego montażu kotłów na paliwo stałe - są tylko wymogi co do klasy takiego urządzenia, zresztą w sptrzedaży sa tylko takie które to dopuszczenie posiadają.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proszę o źródło gdzie jest zakaz stosowania kotłów na paliwo stałe w gminie Żukowo (czyt. Banino), że budynek odbioru nie dostanie.
Nie artykuł na trójmiasto.pl czy też news z Faktu, demotywator itp.
Bo nie wierzę w Twój wpis ani trochę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pomorska spółka gazownictwa ma Banino zgazyfikowane, przez co rozumie się zobowiązanie do dostarczenia Gazu w terminie przewidzianym w uzgodnieniu o które należy wystąpić. W innych wsiach może być problem, ale skoro mówimy o Baninie to gaz jest dostępny. Nie rozmydlaj tego na potrzeby sprzedawców węgla. A to że Polska węglem stoi, to strzał samobójczy, ale partia rządząca w takich się specjalizuje.

W Polsce możesz mieć nakaz. Ale w Baninie masz zakaz. I w jaki skuteczny sposób chcesz wyeliminować z rynku wszystkie paliwa nie spełniające norm. NIE dla pieców na śmieci w Baninie i w ogóle kto ich broni?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ogrzewanie propan jest drogie, mniej więcej dwukrotnie droższe niż gazem ziemnym. To dobre rozwiązanie tymczasowe gdy przyłącze z gazem ziemnym będzie za pół roku czy za rok, ale gdy nie ma szans na gaz ziemny w jakimś rozsądnym czasie to pozostaje montaż kotłowni na paliwo stałe lub pompy ciepła.

Wrogu paliwa stalego w Polsce jest nakaz a nie zakaz palenia paliwem stałym. Napisz ile powstało nowych ferm wiatrowych przez ostatnie dwa lata.

Jak pozbyć się z forum tych tandetnych reklam? Po pierwsze w całym obszarze Banina jest ZAKAZ stosowania kotłów na paliwo stałe. Budynek z takim kotłem odbioru nie dostanie. Po drugie nawet jeżeli to przy obecnych cenach uczciwego opału o kaloryczności w okolicach 30Mj to i tak opalanie gazem wychodzi taniej i poza okresowym serwisem pieca jest bezobsługowe. Wreszcie może pozornie wyjść taniej jeżeli zakupi się tani opał z rosjii. Ale wówczas ilość popiołów, sadzy, tlenków siarki i azotu emitowane przez Ciebie w miejscu w którym mieszkasz przekracza wszelkie normy i przyzwoitość. Brak jest powodów które uzasadniałyby montaż pieca na węgiel. A nie przepraszam. Jedyny to brak możliwości podłączenia gazu, ale i to słabe bo można zawsze butle na lpg sobie zapodać. Uważam, że takie namawianie ludzi na kotły węglowe powinno być karalne, jako naruszanie zasad współżycia społecznego. A zresztą oczyma wyobraźni widzę szereg który się tak ogrzewa. Toć tym ludziom nawet Hitler nie byłby potrzebni. Sami by się zagazowali.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Gaz jest drogi do ogrzewania domu, ja mam piec na eko-groszek i jest wydajny i przy tym nie płacę za niego dużo. Zamawiałam w Piecbudzie z Radomia bo mieli fajny wybór i pomogli mi dobrać moc pieca do metrażu mieszkania. Także mogę ich polecić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jeśli gazowy to kondensacyjny z pełną automatyką (pomiar temperatury zewnętrznej oraz pomieszczenia), jeśli jednofunkcyjny z zasobnikiem c.w.u. (o pojemności dobranej do ilości lokatorów i spodziewanego zapotrzebowania na c.w.u.) to dla nowoczesnego domu tej wielkości wystarczy o mocy 16-18kW, jeśli ma to być kocioł dwufunkcyjny dla zapewnienia komfortu c.w.u. co najmniej 24kW zwracając uwagę na deklarowany przez producenta wydatek c.w.u. w jednostce czasu, tańsze modele mają niewielkie wymienniki wtórne. Warto też zwrócić uwagę na ilość serwisantów i czy dany producent posiada magazyn części zamiennych na terenie Trójmiasta, serwisanci nie wszystkimi podzespołami dysponują a kilkudniowe oczekiwanie na przesyłkę z drugiego końca Polski przy ostrych mrozach nie należy do przyjemności.

Czy gaz jez drogi? mi sie nie wydaję.W domu mam ciepło bo Żonka zmarźlak a rachunki za gaz 190 zł miesiąc przez cały rok (mam prognoze i płacę co 2 miechy 380zł ) a raz w roku robia korekte i albo jest nadpłata albo niedopłata .Zazwyczaj wychodzi na zero. Nie pierdziele się z żadnym wsypywaniem , zamawianem groszku /peletu i wysypywaniem tego co zostalo po spalaniu.Wiem że nie zostaję dużo ale zawsze cos tam raz na jakiś czas trzeba wysypac a i w podajnik wsypac też. Jak dla mnie ogrzewanie gazowe jest czyste i niezbyt drogie.Ale każdy musi sam skalkulowac.Ważne żeby miec gaz w drodze przed domem bo jak nie , to nie ma tematu.Najlepiej porównac 2 rózne opcje np ekogroszek /gaz i zobaczyc co wychodzi dla nas najlepiej

Ja mam kocioł od Witkowskich i sobie chwalę, a firma solidna bo pomogli mi dobrać moc do mojego metrażu i zamontowali wszystko. Pokazali jak obsługiwać, a z tym nie ma problemu.

ja już też szukam w temacie 5 klasy widziałam kotly-witkowski.pl mają kotły w piątce. Na pellet i eko-groszek. Nawet można konfiguracje wybrać. Dobre to przy mojej kotłowni. Opinie mają bardzo dobre, no i jest w czym wybierac

Ognisko w centralnym punkcie :-D

Jeśli piec to najlepszy zwykły śmieciuch . W baninie najlepiej się sprawdza

W Baninie MPZP masz zapisany zakaz stosowania kotłów na paliwo stałe. Pomijam to że powyżej to same reklamy. Jakby ludzie z googla nie umieli kożystać. Dostał ostatnio w Baninie odbiór na budynek z kotłem na pellet? Dobre rady zawsze w cenie ale więcej jednak jest tych niedobrych.

Jest drogie jak ktoś ma deweloperskie ocieplenie i musi palić syfem takim jak pellet :D

Ogrzewanie gazowe jest dośc drogie, polecał bym raczej piec np na pellet, jest znacznie wydajniejszy, najlepiej 5 generacji bo wtedy nie wydziela tak dużo trujących spalin. Ja swój zamawiałem w Piecbudzie z Radomia i jestem zadowolony, także możesz spróbować zamówić u nich.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum Banino

Nowa przychodnia - proszę o opinie (41 odpowiedzi)

Czy ktoś już był w nowej przychodni ? Jacy są lekarze ?

Banino Osiedle Rodzinne (4 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co oznaczaja wysprejowane znaki pomarańczowej farba na ulicy ?

Imperium-Auto Salon (14 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

do góry