Widok
Trochę się pogubiłem, to raz o rekuperatorach, raz o piecach, już nie wiem komu odpisuję i na co hehe ;D ekipę miałem z Łodzi, ale tym się nie martw... przecież i tak oni reku ściągają z kilku jak nie kilkunastu punktów z Polski, bo mają kilka tej firmy, kilka tamtej... U mnie stanęło na HRU-ERGO, poczytaj sobie w necie o jego parametrach, ale Alnor ma ogólnie opinie bardzo pozytywną jeśli chodzi o produktu, więc u mnie nie było czegoś takiego, bym się wahał.
Dobry pomysł, zajmij się tym jak najszybciej! Proponuję Ci wyhaczyć jakąś ekipę monterską, która zaproponuje CI odpowiedni rekuperator, ja tak zrobiłam, bo nie znam się na parametrach i dla mnie każdy model jest taki sam hehe, ostatecznie wybraliśmy nie za drogi, ale też nie ten najtańszy, spełniający wszystkie warunki pod przefiltrywanie,super sprawa!
Trudno jest mi odnieść się do tak sformułowanej opinii, kiedy nie popierają jej żadne szczegóły merytoryczne. Nie podaje Pan modelu, nie opisuje problemu, w żaden sposób nie uzasadnia swojego zdania, trudno zatem ustosunkować się do niego. Rekomenduję kontakt z jednym z naszych serwisantów. Po zdiagnozowaniu problemu będzie on w stanie zaproponować rozwiązanie obiektywnie najkorzystniejsze dla Pana. Służę pomocą w przypadku wątpliwości.
Pozdrawiam,
Konsultant marki Buderus
Pozdrawiam,
Konsultant marki Buderus
Szanowna Pani,
Na koszt ogrzania domu o wskazanej przez Panią powierzchni wpływa co najmniej kilka czynników, a wśród nich podstawowy - rodzaj i koszt paliwa jakim zamierza Pani domostwo ogrzać. Doradzanie rozwiązań przez internet, bez kompletu niezbędnych danych technicznych, nie pozwala na dobór rozwiązania w sposób rzetelny i merytoryczny. Zachęcam do kontaktu z jednym z naszych specjalistów, którzy służąc pomocą i doświadczeniem chętnie doradzą odpowiedni dla Pani kocioł, z pełną dbałością o aspekt ekonomiczny. W przypadku pytań bądź wątpliwości, służę pomocą.
Pozdrawiam,
Konsultant marki Buderus
Na koszt ogrzania domu o wskazanej przez Panią powierzchni wpływa co najmniej kilka czynników, a wśród nich podstawowy - rodzaj i koszt paliwa jakim zamierza Pani domostwo ogrzać. Doradzanie rozwiązań przez internet, bez kompletu niezbędnych danych technicznych, nie pozwala na dobór rozwiązania w sposób rzetelny i merytoryczny. Zachęcam do kontaktu z jednym z naszych specjalistów, którzy służąc pomocą i doświadczeniem chętnie doradzą odpowiedni dla Pani kocioł, z pełną dbałością o aspekt ekonomiczny. W przypadku pytań bądź wątpliwości, służę pomocą.
Pozdrawiam,
Konsultant marki Buderus
Jednofunkcyjny - jeżeli masz miejsce na zasobink (150L to minimum dla rodziny trójosobowej, która rzadko korzysta z wanny). Dwufunkcyjny - gdy go nie ma.
O ile dom tej wielkości jest przyzwoicie ocieplony (trzyma obecne normy) to w zupełności wystarczy piec mocy ~20kW.
Mam dom 200m2 (w tym 40m2 ogrzewanego garażu), wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Piec Vaillant kondens 19,5kW + zasobnik 150L + sterownik pogodowy. Mieszanka podłogówki i kaloryferów blaszanych + kominek z płaszczem.
Zapotrzebowanie mojego domu na ciepło to trochę poniżej 100kW/m2 na rok.
Spałiłem - ostatnie 3 sezony:
2013/14 - 1400m3 + 4 m3 drzewa - łączny roczny koszt ~3000 tys pln.
2012/13 - 1575 m3 + 4 m3 drzewa
2011/12 - 2031 m3 + 2 m3 drzewa
O ile dom tej wielkości jest przyzwoicie ocieplony (trzyma obecne normy) to w zupełności wystarczy piec mocy ~20kW.
Mam dom 200m2 (w tym 40m2 ogrzewanego garażu), wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Piec Vaillant kondens 19,5kW + zasobnik 150L + sterownik pogodowy. Mieszanka podłogówki i kaloryferów blaszanych + kominek z płaszczem.
Zapotrzebowanie mojego domu na ciepło to trochę poniżej 100kW/m2 na rok.
Spałiłem - ostatnie 3 sezony:
2013/14 - 1400m3 + 4 m3 drzewa - łączny roczny koszt ~3000 tys pln.
2012/13 - 1575 m3 + 4 m3 drzewa
2011/12 - 2031 m3 + 2 m3 drzewa
ja mam DeDietrich 24kW i daje radę na podobny dom. Koszty ogrzewania u mnie za zeszły rok (razem z ciepłą wodą) to 750m3 gazu + 8m3 drzewa spalonego w kominku + solary grzejące wodę latem i wspomagające ogrzewanie w okresach przejściowych. Czyli w przybliżeniu gaz 1900zł + drzewo 1000zł + solary trochę prądu = 3000zł/rok