Widok

jaki piec wybrać do domu?

Co kupić - wyposażenie Temat dostępny też na forum:
Witam
Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2 ). Proszę o informacje jaki jest średni koszt ogrzania domu o takiej powierzchni.
Dziękuję i pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Trochę się pogubiłem, to raz o rekuperatorach, raz o piecach, już nie wiem komu odpisuję i na co hehe ;D ekipę miałem z Łodzi, ale tym się nie martw... przecież i tak oni reku ściągają z kilku jak nie kilkunastu punktów z Polski, bo mają kilka tej firmy, kilka tamtej... U mnie stanęło na HRU-ERGO, poczytaj sobie w necie o jego parametrach, ale Alnor ma ogólnie opinie bardzo pozytywną jeśli chodzi o produktu, więc u mnie nie było czegoś takiego, bym się wahał.
> najlepsze są modele wyposażone w ślimakowy podajnik retortowy

To są takie piece gazowe? ;>
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeżeli ktoś z Was ma problem z doborem odpowiedniego pieca, warto skonsultować się z mobilnymi handlowcami z Ekowitt, można umówić się na spotkanie, oni pomogą dobrać odpowiedni model. Jak dla mnie najlepsze są modele wyposażone w ślimakowy podajnik retortowy.
A jaka miejscowość? Bo ja z Warszawy jestem i potrzebuję ekipy tutejszej. I ostatecznie na czym stanęło z tym wyborem, może u mnie też będzie ktoś miał podobny na stanie.
Dobry pomysł, zajmij się tym jak najszybciej! Proponuję Ci wyhaczyć jakąś ekipę monterską, która zaproponuje CI odpowiedni rekuperator, ja tak zrobiłam, bo nie znam się na parametrach i dla mnie każdy model jest taki sam hehe, ostatecznie wybraliśmy nie za drogi, ale też nie ten najtańszy, spełniający wszystkie warunki pod przefiltrywanie,super sprawa!
Ja podobnie jak koleżanka zastanawiam się nad wyborem rekuperatora, by powietrze nie było tak ciężkie. Mieszkam dodatkowo bardzo blisko 3 fabryk, co jest nieznośne, widzę po oknach. Czarne! To samo trafia do moich płuc, brak słów. :( muszę coś z tym zrobić
Bungalow 130m2 pow.
rekuperator
piec kondensat Vaillant eco tec plus 20kw
za zeszły rok rachunek 2200pln za gaz (zawiera gotowanie na kuchence gazowej)+ 4m3 drewna do kominka.
Piec jednofunkcyjny z zasobnikiem CWU 120litrów-spokojnie wystarczy dla trzyosobowej rodziny.
Taa a pod jakim względem je bije? Na pewno ceną bije po oczach ;]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na głowę te wszystkie kotły bije Viessmann. Vitodens 100 - najpowszechniejszy kondensat, cos lepszego to seria 200. Chyba ze zamiast mercedesa ktoś chce jaguara to seria 300 na pełnym wypasie ;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja mam Buderusa ponad 10 lat , jak cos się stało( drobiazgi) to serwis zawsze sprawnie działa
Trudno jest mi odnieść się do tak sformułowanej opinii, kiedy nie popierają jej żadne szczegóły merytoryczne. Nie podaje Pan modelu, nie opisuje problemu, w żaden sposób nie uzasadnia swojego zdania, trudno zatem ustosunkować się do niego. Rekomenduję kontakt z jednym z naszych serwisantów. Po zdiagnozowaniu problemu będzie on w stanie zaproponować rozwiązanie obiektywnie najkorzystniejsze dla Pana. Służę pomocą w przypadku wątpliwości.

Pozdrawiam,
Konsultant marki Buderus
Możesz coś więcej napisać? Ja akurat mam też kocioł tej marki i nie narzekam. Owszem zdarzały się awarie ale całe szczęście mają sprawnie działający serwis i szybko zostały naprawione. Ważne jest żeby taki kocioł był eksploatowany zgodnie z instrukcją obsługi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Junkers Cerapur Smart Zsb 14-3C u mnie pracuje na 180m2 podłogówki. Dobry zakres modulacji. Bardzo ciekawy wątek o nim jest na forum muratora również tam znajdziesz dużo opinii na temat produktów innych producentów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z piecem Buderus mam więcej problemu niż z niego pożytku:(
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
na Śmieci - najtaniej ;D
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6
Szanowna Pani,

Na koszt ogrzania domu o wskazanej przez Panią powierzchni wpływa co najmniej kilka czynników, a wśród nich podstawowy - rodzaj i koszt paliwa jakim zamierza Pani domostwo ogrzać. Doradzanie rozwiązań przez internet, bez kompletu niezbędnych danych technicznych, nie pozwala na dobór rozwiązania w sposób rzetelny i merytoryczny. Zachęcam do kontaktu z jednym z naszych specjalistów, którzy służąc pomocą i doświadczeniem chętnie doradzą odpowiedni dla Pani kocioł, z pełną dbałością o aspekt ekonomiczny. W przypadku pytań bądź wątpliwości, służę pomocą.

Pozdrawiam,
Konsultant marki Buderus
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jednofunkcyjny - jeżeli masz miejsce na zasobink (150L to minimum dla rodziny trójosobowej, która rzadko korzysta z wanny). Dwufunkcyjny - gdy go nie ma.
O ile dom tej wielkości jest przyzwoicie ocieplony (trzyma obecne normy) to w zupełności wystarczy piec mocy ~20kW.

Mam dom 200m2 (w tym 40m2 ogrzewanego garażu), wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Piec Vaillant kondens 19,5kW + zasobnik 150L + sterownik pogodowy. Mieszanka podłogówki i kaloryferów blaszanych + kominek z płaszczem.
Zapotrzebowanie mojego domu na ciepło to trochę poniżej 100kW/m2 na rok.

Spałiłem - ostatnie 3 sezony:
2013/14 - 1400m3 + 4 m3 drzewa - łączny roczny koszt ~3000 tys pln.
2012/13 - 1575 m3 + 4 m3 drzewa
2011/12 - 2031 m3 + 2 m3 drzewa
ja mam DeDietrich 24kW i daje radę na podobny dom. Koszty ogrzewania u mnie za zeszły rok (razem z ciepłą wodą) to 750m3 gazu + 8m3 drzewa spalonego w kominku + solary grzejące wodę latem i wspomagające ogrzewanie w okresach przejściowych. Czyli w przybliżeniu gaz 1900zł + drzewo 1000zł + solary trochę prądu = 3000zł/rok
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Banino

edukacja domowa (80 odpowiedzi)

Czy ktoś w Baninie prowadzi edukację domową swoich dzieci?

budujecie/kupujecie na kredyt? (263 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...

Banino Osiedle Rodzinne (4 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co oznaczaja wysprejowane znaki pomarańczowej farba na ulicy ?

do góry