Widok

jakie domowe maseczki na suchą cerę ?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
macie jakieś przepisy na maseczki naturalne, które odżywią i mocno nawilżą cerę suchą ?
na kosmetyczkę nie mam czasu bo te ze 2-3 h, po powrocie z pracy zajmuję się dzieckiem i ni jak nie mogę pozwolić sobie na tak długi zabieg

wydaję majątek na kremy i cały czas mam przesuszoną twarz, ściąga itd

jadam wg zaleceń dietetyczki więc wykluczyłam już kwestię niewłaściwego odżywiania

może jakieś domowe sposoby, pamiętam jakieś takie miodowo jajeczne, ale macie coś ciekawego ? może jakieś mixy z owocami i warzywami ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cytrynka ja staram sie nie wydawac majatku na kremy :)
ostatnio polubiłem te z Yves Rocher

polecam te najpostsze - np nagietkowy ..

pozapisywałam sie do wszystkich ich mozliwych newsletterów i kupuje tylko wtedy gdy maja promocje - 50%
http://allegro.pl/olej-kokosowy-200ml-100-extra-virgin-30ml-gratis-i2773117421.html u mnie podzialal super
Opóźnia powstawanie zmarszczek, spowalnia procesy starzenia
Nawilża wygładza skórę
mjakmama a co robiłas z tym olejem ? maseczke czy do celów spożywczych?

jak poczytalam jego własciwosci to hoho

ale cena jak do kuchni tez niezła.. :)
jak bierzesz go na reke to sie rozplywa bo normalnie wyglada jak smalec o kokosowym zapachu - nakladalam jak krem :)
fajnie tez na wlosy dziala jak sie pusza zbyt bardzo :)
on nadaje sie jako kosmetyk i do jedzenia tez - i ma obledny zapach :)
no mnie włsnie bardziej by to jedzenie interesowało bo moja cera raczej nie jest z tych suchych..

a masz jakiegos dobrego sprzedawce coby nie kupowac w ciemno..

i jakies sprawdzone przepisy jak stosowac ten olej?
ja go kupowalam od tego sprzedawcy z linku i stosowalam wylacznie kosmetyczne :) nie jadlam go
cytrynka, o to kilka prostych maseczek:

OGÓRKOWA : .Doskonale nawilża i nadaje się jako kuracja przeciwzmarszczkowa - dla cery suchej. Średni świeży ogórek obierz dokładnie ze skórki. Zetrzyj go na tarce o drobnych otworach i wymieszaj z sokiem, który się oddzielił. Do papki dodaj 2 łyżki 185 śmietany UHT.

z kiwi:
Wymieszać dokładnie 1 łyżkę stołową soku z kiwi z 1 łyżką stołową świeżego twarogu. Nanieść na twarz, zmyć letnią wodą po 20 minutach.

Możesz zrobić coś a`la serum:
75% oliwka z oliwek
25% olej rycynowy
Oleje wymieszać i wlać do buteleczki. Olej rycynowy ma działanie myjące, natomiast oliwa z oliwek pełni funkcję nawilżającą.

Maseczka ujędrniająca. Umyj dokładnie i ugotuj 1 ziemniaka. Rozgnieć go na papkę i zmieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy. Po 20 minutach zmyj letnią wodą.

Maseczka z siemienia lnianego:
łyżka siemienia lnianego,
szklanka wody.
Łyżkę siemienia lnianego gotować w szklance wody, mieszając tak długo, aż powstanie konsystencja papki. Wystudzić.
Nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy (wcześniej można zrobić peeling), przykryć wilgotną, ciepłą gazą i potrzymać na twarzy przez około pół godzinki.
Po tym czasie przemyć twarz wodą.

no i moja ulubiona:
twarożek + miód - wymieszać i nałożyć papkę na 15minut. Zmyć letnią wodą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
la bruja, dzięki

a na co one konkretnie działają te maseczki ?

ja już przerabiałam co się dało Yves Roche, vichy, svr, la roche posay, dermika, clarins, biotherm i mase innych. nie szczypie mnie po clinque, ale muszę czegoś naturalnego spróbować, bo idzie zima i wiele nawilżający hniestety jest z dodatkiem wody, a to zamarza na mrozie i cera jeszcze bardziej podrażniona i łuszczy sie
np. maseczka do twarzy z siemienia lnianego, nadaje się do każdego typu cery, ale szczególnie polecana jest do skóry suchej, skłonnej do podrażnień i zaczerwienień. Po jej zastosowaniu skóra będzie bardziej elastyczna i wygładzona, miękka. Znikną drobne zaczerwienienia i łuszczący się naskórek. Ma także właściwości oczyszczające pory skóry.

ziemniak ma silne działanie nawilżające i zmiękczające. Stosowany jest głównie w pielęgnacji cery suchej, zniszczonej i podrażnionej, a nawet w leczeniu egzem. Dzięki zawartości witaminy C, ma właściwości bakteriobójcze.

z serka i miodu - Miód ma niezastąpione właściwości odżywcze - nawilża, natłuszcza i przyspiesza regenerację delikatnego naskórka.

Aha, jeszcze jedno, nie wiem czy używasz toniku (powinnaś po demakijażu zakwaszać pH skóry - dla równowagi), jeśli tak, to powinno osuszać się twarz chusteczką higieniczną, ponieważ pozostawiony tonik wyciąga wodę z naskórka.
Cytrynka - też polecam olej kokosowy :] kupowałam mały słoik w sklepie zielarskim w Lotni :]

Gabryś miał bardzo wysuszoną skórę i takie krostki na policzkach - kokosek ładnie pomógł ;] nawet na moje mega zniszczone dłonie pomogło :] (mam tak suchą skórę, że aż pęka)

a ostatnio dodałam tego oleju do "mlecznej kanapki" własnego wypieku ;)

niestety moje szkolne notatki są zakopane gdzieś w piwnicy ;) a tam była skarbnica przepisów na domowe kosmetyki ;)
ale zobacz np. tu:
http://www.portretkobiety.pl/a/1/21/cera-sucha-maseczki-domowej-roboty/
http://lula.pl/lula/1,95647,6543952,Naturalne_maseczki__cera_sucha_i_zmeczona.html
http://urodaizdrowie.pl/maseczki-dla-skory-suchej
dzięki
Oliwa z oliwek lub miód z cytryną.

Inne tematy z forum Moda i uroda

sucha skóra (77 odpowiedzi)

Odkąd mam problem z tarczycą ( niedoczynnośc) nie mogę sobie poradzic z suchą skórą... do mycia...

Kursy, szkolenia - paznokcie (6 odpowiedzi)

Witam ;-) Czy ktoś z Was robił może w trójmieście kursy, szkolenia na stylizacje paznokci )np....

Zbyt szybko dochodze (15 odpowiedzi)

Witam. Jestem tu nowy. Mam 27 lat, żonę od 2 lat, z którą seks uprawiam od 3,5 roku, ale......

do góry