Widok

jakie masz zwolnienie w ciąży leżące czy chodzące?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Jak w temacie.
czy lekarz ginekolog może wystawić zwolnienie chłodzące? chodzę po dziecko do przedszkola, na szkole rodzenia. Czy ginekolog może wystawić zwolnienie chłodzące ?Bo cały czas nie chce tego zrobić. Wykonuje pracę która jest zabroniona w ciąży bo może się to źle skończyć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
idz do innego gina
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moze ..
Przez całą ciążę miałam chodzące, ale pracowac nie moglam, bo ciężka praca fizyczna i nawet nie chciałam.
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
też miałam chodzące w każdej ciąży, od dwóch różnych lekarzy :)
ja równiez mam chodzące.a lezące to jak masz zagrożenie w ciąży.u mnie w pracy dosyc duza fizyczna praca ale moja gin nic nie mowia o leżącym,
image

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
jezeli dostałas zwolnienie "leżące" to moze po prostu lekarz uważa ze powinnas leżec????
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1
Miałam "chodzące".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zmień lekarza,niektórzy nie chca dawac zwolnień. Ja tez mam prace gdzie nie moge wykonywac jej w ciazy i bez problemu przy pierwszm i drugim mialam chodzace.Natomiast kolezanka miała problem ze zwolnieniem i musiala zmienic ginekologa.
ja miałam chodzące. ale koleżance też wystawili leżące i miała problem z dostaniem zaświadczenia, że może uczęszczać na szkołę rodzenia, bo przecież "musi leżeć".
A po czym poznać jaki jest typ tego zwolnienia? Gdzie to jest napisane?
tam chyba jest literka B jako ciąża? i 1 albo 2 oznaczenie czy chodzące czy leżące - czy jakoś tak :]
odkopałam skan swojego zwolnienia sprzed 4,5 roku - nie wiem czy coś się nie zmieniło ;)

Pozycja 12 (wskazania lekarskie) - z "5)" tu wpisane 1 lub 2

- z boku zielona kolumna i tam "5)" to Chory powinien leżeć - 1
Chory może chodzić - 2

Pozycja 13 Kody - tam powinno być B
no właśnie ... w piewszej ciazy nawet na to uwagi nie zwracalam a tez mialam lezace.... i tez nie dostalam zaswiadczenia ze na szkole rodzenia moge chodzic a i tak chodzilam... wyjechalam na wakacje i takie tam inne wyjazdy nie bedac swiadoma co mam napisane na zwolnieniu a lekarz słowem mi nie wspomnial ze mam lezec!!!!!!!!!!!!!
traz ta sama sytuacja tez mam lezace i nie bylo mnie w domu jak byla kontrola z zusu:/
możesz się odwołać, że byłaś u lekarza, ewentualnie w aptece- jeśli byłaś :) nie wiem czy trzeba mieć np paragon z apteki, bo wizytę lekarską na pewno chcieliby sprawdzić...
powiem tobie tak ja dwa tygodnie temu miałam kontrole z zusu tez mnie nie było w domu dodam ze mam chodzace zwolnienie.dostałam pismo zebym sie usprawiedliwiła pisemnie w ciagu 3dni.napisałam ze byłam w aptece moj maly byl chory i w piekarni.pozniej czekałam jak jakas zołza łaskawie poinformuje mnie czy wszystko wporzadku ale oczywiescie sama musiałam sie dowiedziec i zadzwoniłam pani była bardzo zdziwiona ze ja dzonie i ze przeciez pieniadze dalej beda szły.a jesli chodzi o usprawiedliwienie ze byłas u lekarza teraz musisz im przedstawic zaswiadczenie nie wierza na słowo.
image

ja żadnych paragonów nie przedstawiałam
image

Nie wiem jaka była sytuacja, tzn. czy ktoś otworzył drzwi i powiedział ze Cię nie ma? Jeśli nie to zawsze możesz napisać że spałaś/byłaś w łazience i nie biegłaś otworzyć bo nikogo się nie spodziewałaś :P
Ja np. nie otwieram w dzień 'domokrążcom' :P i jeśli nikt nie ma przyjść to jak np. karmię czy przewijam małego to nie lecę do drzwi :)
Takie usprawiedliwienie ZUS-u nie interesuje, trzeba mieć to udokumentowane np.paragon z apteki
To chodzące zwolnienia też kontrolują? W jakim celu właściwie?
czy nie wykonujesz w tym czasie pracy :)
mnie na chodzacym kontrolowali
też miałam dwie kontrole na chodzącym...
przeważnie najpierw szukają w miejscu pracy, potem w domu
Na zwolnieniu niezależnie czy powinnaś leżeć czy nie nie wolno jechać na wakacje. Jeżeli jesteś niezdolna do pracy, to do podróżowania też nie. No chyba, że byłaś zdolna do pracy, tylko Ci się nie chciało, ale od tego jest nie zwolnienie CHOROBOWE, tylko urlop :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
w sumie jak zwolnienie jest leżące i przyjdzie kontrola z zusu to suma smarum nie musisz otwierać, bo przecież masz leżeć ;) wstawać ci nie wolno ;)
anek nie do końca tak jest jak mówisz, bo mi z zusu babka mówiła, że na wakacje mozna masz wówczas wytłumaczenie, że w celach podreperowania zdrowia jedziesz - chyba ze masz zwolnienie lezace
a czemu nie można na wakacje ?
wsadzasz tyłek do auta, mąż zawiezie, leżak na pomoście czy po drzewkiem rozłoży i leżysz 2 tyg :P
i mogą cię z zusu szukać i szukać :P
Słuchajcie dziewczyny, a do jakich lekarzy chodzicie? Głównie chodzi mi o Gdynie, który gin nie robi problemów z l4? Staramy się o dziecko, mam fizyczną, stresującą pracę (handel) i w ciązy nie wyobrażam sobie pracowac, nawet jeśli nie bedę miała mega złych wyników, bo wiem, że może to zagrozić mnie lub dziecku, już teraz czasem po nocach nie śpię i wiecznie mnie żołądek boli...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
sprawdzają leżące zwolnienia jak np. jesteś fryzjerką i czy w związku z tym klientek nie przyjmujesz w domu
dziewczyny czy oprócz kontroli takiej w domu , któraś mama była wzywana na komisję lekarską chodzi o zwolnienie z kodem B , o co pytają wtedy na takiej komisji, jest wtedy ginekolog?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

do góry