Widok
jakie mleko modyf. jest najbardziej lekkostrawne dla noworodka?
Moja mała ma 2 tyg. W szpitalu przez tydzień dostawała gotowe butelki bebiko1, do domu też kupiłam bebiko1 ale to chyba nie do końca to samo. Zjada ok 60-70 ml i to na 2-3 raty po odbiciu, później widzę, że jak zaśnie to znowu się budzi i pręży mocno jakby miała zaparcia. Myślę sobie, że to mleko jej nie służy. Jakie mleko jest lekkostrawne? Jak zmienić na inne mogę od razu przejść z jednego na drugie?
u nas też tak było - na Klinicznej Bebiko 1 RTF(gotowe buteleczki) :)
do domu kupiliśmy Bebiko 1 - zwykłe, później na Polankach znowu Bebiko 1 RTF (*do 2,5 tygodnia życia)
lekarki na Polankach mówiły, że to to samo co mleko w proszku :)
ogólnie naszemu dziecku nie służyło, miał okropne kolki, trzeba było zmienić mleko - najpierw na Bebilon Comfort(kolki ustąpiły ale były zaparcia), później na Bebilon Pepti - jak Młody miał jakieś 13-14m-cy przeszliśmy na zwykły Bebilon :)
do domu kupiliśmy Bebiko 1 - zwykłe, później na Polankach znowu Bebiko 1 RTF (*do 2,5 tygodnia życia)
lekarki na Polankach mówiły, że to to samo co mleko w proszku :)
ogólnie naszemu dziecku nie służyło, miał okropne kolki, trzeba było zmienić mleko - najpierw na Bebilon Comfort(kolki ustąpiły ale były zaparcia), później na Bebilon Pepti - jak Młody miał jakieś 13-14m-cy przeszliśmy na zwykły Bebilon :)
Dla takiego maluszka każde mleko modyfikowane będzie ciężkie do strawienia. Jelitka potrzebuja czasu by się nauczyć wypróżniać i żołądek trawić. Nasza mała praktycznie sama nie robiła kupki, nie pomagały żadne domowe sposoby, płakała robiła się sina i sztywna z bólu jak próbowała się załatwić-w koncu padlo podejrzenie choroby Hirschprunga co wyszło na rtg, konieczna była rektobiopsja. Okazalo sie ze wszystko jest w porzadku, mala po 4 mcu dopiero nauczyla sie robic samodzielnie kupki. Pisze to zeby pokazac jak wiele musi sie czasami nameczyc maluch zanim sam zacznie sie wyprozniac... Bebilon pepti jest preparatem mlekozastepczym nie zawierajacym laktozy ale jesli dziecko nie ma zadnych objawow alergii nie powinno sie go podawac. Moja miala mega kolki i alergie dlatego je dostala. Kładź malucha czesto na brzuszku ale nie po jedzeniu i podczas snu. Łatwiej odda gazy, możesz podciągac delikatnie zgiete nozki do brzuszka, masować brzuszek. Gdy zrobi kupke jest w niej śluz?
u nas było podobnie- w szpitalu bebiko RTF przez tydzień- kontynuowaliśmy bebiko w domu przez kolejne 5 dni ale młodemu nie służyło- też mało jadł, prężył się itp- lekarz od razu przepisał bebilon pepti, który pił do ukończenia 6 miesięcy- potem udało się przejść na zwykły bebilon 2- niestety nie udało się przejść na bebilon 3 po ukończeniu 1 roku życia- więc cały czas jesteśmy na bebilon 2 :)
U mnie był podobny problem z zaparciami i kolkami. W szpitalu polecili mi abym spróbowała mleka Humana Anticolic. Na prawdę świetnie się sprawdza. Moja córeczka śpi po nim spokojnie i nie ma żadnych problemów z brzuszkiem, a także nie ulewa. Sama byłam zaskoczona, ale te mleka są na prawdę bardzo dobre i bezpieczne. W moim przypadku były również niezbędne, ponieważ nie mam swojego pokarmu.