Widok

jakie ogrzewanie domu?

Czy mozecie podzielic sie Waszym doswiadczeniem w zakresie ogrzewania domu?

Dom bedzie mial ok. 160m. W projekcie jest przewidziane ogrzewanie na gaz, ale niestety na ta chwile na naszej dzialce jeszcze gazu nie ma i predko nie bedzie...
Zastanawiamy sie wiec nad zwykla kotlownia (na eko groszek).

Moze macie jakies fajne, w miare ekonomiczne rozwiazanie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pompa ciepła jest najekonomiczniejszym i najczystszym rozwiązaniem.
Do tego ewentualnie rekuperator jak komuś nie przeszkadza
wymuszony obieg powietrza :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
piotrusiek - dzieki za rade :-)
bardzo dobry pomysl, choc same pompy do najtanszych nie naleza :( ale widze, ze bardzo szybko ich koszt sie zwraca.

a jak z gazowym ogrzewaniem?
nie "zabijaja" Was rachunki?
Kazdy kto ma dom to w zimę często dogrzewa kominkiem.
Generalnie samym gaz to koszt rzędu 1 tys. zł m-c.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
u nas za pierwszy rok użytkowania domu rachunki za gaz (ogrzewanie + woda) wyszły za cały rok (nawet za 13 m-cy) niecałe 5000 - więc chyba nie aż tak strasznie. Temperatura w domu - salon 22 stopnie, sypialnie 20 stopni, łazienki 24.
Piotrusiek, przy jakiej powierzchni i jakiej temperaturze pomieszczeń dostałeś rachunek na 1000 zł?
Początek 2010 r był bardzo zimny, mamy 240 m +120 m piwnicy i nasz najwyższy rachunek ( za jeden miesiąc) to 930 zł. Od 5.11 do 5.12 2010 - 545 zł; aktualny - 750 zl; Temperatura w pomieszczeniach 19-20,5 stopnia.
No i nie wiem czy koszt pompy ciepła zwróci się tak szybko.
Tylko gaz, czysto i ciepło. Domek 150 m2 rachunek za gaz od 08.11 do 20.12 to 580 zł. Pompa zwraca się po dwudziestu latach, pobiera prąd jak chłodziarka, a do czasu kiedy się zwróci koszt jeszcze będzie trzeba przeprowadzić regenerację złoża, serwis, bo to nie prpetum mobile jak się co niektórym wydaje.
Kala to średnia z kliku domów znajomych. Ustaw sobie 22 stopnie
jak powinno byc w domu, to zobaczymy Twoje rachunki :)
Masz wiadomości sprzed lat. Teraz są pompy ciepła biorące
ciepło z powietrza. Kocioł gazowy też duzo więcej jak 1--15 lat nie wytrzyma, a coroczne koszty czyszczenia to 200zł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie ustawię 22 stopni, bo mam w domu malego alergika i optymalna temperatura przy włączonym nawiżaczu to 18-21 stopni
no ja mysle, ze tez marzlabym przy temp. 19 stopni ;-)
z bloku przyzwyczajona jestem do dosc cieplarnianych warunkow :-)))
Skoro stosujesz nawilżacz, to znaczy masz bardzo szczelne okna.
To jest dopiero niezdrowe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
piotrusiek to buc gaz nie kosztje 1 ts miesiecznie nie słuchaj sie go
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy to jest twój wątek, że się wtrącasz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Każdy budynek jest inny, każdy użytkownik ma swoje potrzeby, nie można wszystkiego podciągać pod jeden mianownik.W budynkachi bliźniaczych majace ten sam system grzewczy są rozbieżności w opłatach za energię.
Innowacje zamiast imitacji
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam eko groszek i mam już dość he he, brud i syf, jakbym miała jakiś wybór wybrałabym wszystko byle nie to :) my teraz będziemy przebudowywać kotłownie bo tak się wszędzie nosi ten brud, że szok! w sezonie gdzie tylko grzeje się wodę to luz bo wsypuje do podajnika i nie interesuje się przez nawet czasem 2 tyg., teraz to koszmar, często gaśnie piec, trzeba rozpalać - to w sumie nasza wina bo węgiel trzeba kupować latem żeby był suchy, a nie zimą...

a koszty np. kupiłam węgla 1400 kg we wrześniu i skończył mi się w grudniu, od września dom już ogrzewałam, czyli chyba całkiem ok, teraz przez miesiąc spaliłam już ok. 700 kg
pietrusiek naczytałeś się literatur i pierdzielisz głupoty. Pompa o której piszesz to jak klimatyzator split z funkcją grzania bez grzałek. Jestem praktykiem i wiem co piszę. Jeśli czysto i tanio to tylko gaz.
Sam się dokształć :) Chyba tylko praktykiem od gazu.
Policzmy, ze kocioł wytrzyma 15 lat:
- kocoł kondensacyjny - 6000 zł
- coroczna konserwacja - 200 zł * 15 = 3000zł
- kosz wymiany wymiennika i innych części mechanicznych
w trakcie życia kotła z pewnie drugie 6000 zł
- abonament W3 za gaz - 70zł * 12 * 15 = 12600zł
- zużycie gazu na ogrzanie rocznie przyjmijmy 3000zł *15 = 45000zł
Podsumujmy:
Na ogrzanie domu gazem przez 15 lat wydasz 70 000 zł !!!!!
To ma byc tanio??????????????
przedstaw teraz koszty pompy, rownież tej ogrzewającej dom powietrzem z zewnątrz. Szczególnie zimą przy minusowych temperaturach. Koszt zakupu, konserwacji, energii pobieranej przez automatykę, pompy itd. Oczywiście przyjmując okres 15 lat o ile pompa tyle wytrzyma. Przygotuj sobie szklankę wody.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podsumowanie:

Wątek zawiera obszerną dyskusję na temat wyboru systemu ogrzewania domu o powierzchni około 160-240 m², gdzie brak dostępu do sieci gazowej zmusza właścicieli do rozważenia alternatywnych rozwiązań. Główne opcje omawiane przez użytkowników to pompy ciepła (powietrze-woda, solanka-woda), kotły na paliwa stałe (węgiel, ekogroszek, pellet, drewno), ogrzewanie elektryczne, panele słoneczne, ogrzewanie podłogowe oraz maty grzewcze na podczerwień. Dyskusja porównuje koszty początkowe i eksploatacyjne poszczególnych systemów, przy czym pompy ciepła wymagają większych nakładów inwestycyjnych (40-70 tys. zł), ale oferują niskie koszty operacyjne (200-350 zł miesięcznie za prąd), podczas gdy ogrzewanie gazowe kosztuje około 1000 zł miesięcznie, a paliwa stałe wymagają obsługi i magazynowania. Użytkownicy podkreślają znaczenie dobrej izolacji termicznej domu, indywidualnych potrzeb temperaturowych oraz możliwości dofinansowania z programów ekologicznych przy wyborze nowoczesnych rozwiązań grzewczych.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Co muszę sprawdzić kupując sama mieszkanie ??? (59 odpowiedzi)

Mam jeszcze dużo czasu na sprzedaż mieszkania , ale chcę się dobrze przygotować .Dzięki za...

architekt gdańsk trojmiasto (29 odpowiedzi)

Dzień dobry, znacie jakiegoś dobrego architekta wykonującego projekty domów jednorodzinnych z...

Dom drewniany (18 odpowiedzi)

Czy ktoś może polecić firmę, która wybuduje mi dom drewniany całoroczny z dobrym stosunkiem ceny...

do góry