Widok

jestem po 30-tce i mam ADHD

no własnie, jestem ciekawa czy jest tu ktos taki.....i jak mu się zyje...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak się to w Tobie objawia?
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
hmmm
musiałabym opisać całe życie ;) generalnie jest tak ksiązkowo.....tylko dziewczynki z tego nie wyrastają ;)
ciągła potrzeba stymulacji.....bez emocji nie umiem funkcjonowac, gdy emocji jest za dużo.....nie umiem sobie z nimi poradzić....."nosi mnie", skupic się wtedy nie sposób.........w ogóle duze problemy z koncentracją, bardzo wolno tez czytam..............ale przy tym wszystkim mogę działac na kilku polach.......dom, praca (bywały nawet 3, razem z pracą naukową), działalność społeczna
generalnie uwielbiam chaos ;))), ale w nim trudno funkcjonować, gdy jest nudno...........nie chce mi się żyć............ale prawda jest taka, ze powinnam miec bardzo ograniczony świat, bym mogła go kontrolować i czuć się bezpiecznie.
włąśnie szukam podobnych osób, chciałabym nauczyć się żyć w ograniczonym świecie, chciałabym nauczyć się cierpliwosci.....no przeciez na naukę nigdy za późno ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
To Ci chłopa brakuje a nie żadne tam ADHD
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
hehe dokładnie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
trzeba chyba jednak ustalic, czy ta cierpliwosc napewno jest ci potrzebna

napisalas, ze uwielbiasz chaos
nie brak go tobie, wiec po co zmiana ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
trzeba umieć czytać.............dom oznacza rodzinę....chłop też tam jest
bo choas na dłużą metę meczy....mnie i moje otoczenie....
z czasem przychodzi zmeczenie... brak kontroli nad zbyt wieloma elementami sprawia, ze częśc z tego lub wszystko zawalam...z tego rodżą się frustracja, brak zadowoleni z siebie

chodzi o to,zeby umiec sie skupic na jednej rzeczy i obudowywac te rzecz, powoli, dokłądnie......zęby kiedyś zobaczyć efekt swojej pracy!

może zbyt ogolnie piszę, ale w takim miejscu nie mozna inaczej
Proponuje metodę małych kroczków. Zacznij od zmniejszenia ilości kropek w wielokropku;)
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie ma wsrod nas jak sadze specjalistow od adhd
wiedza ksiazkowa nie ma przelozenia na praktyczna

zawsze mozesz pojawic sie na spotkaniu
tyle, ze tam okaze sie, ze wielu z nas adhd juz ma
i najwyzej sie pozarazamy :)
Ejj ejj... ale że niby kto ma to adhd? no? no? kto? że co? że my? że może ja, co? no? no? odpowiadaj? już?
...i co? teraz milczysz?

;d
Ignoranci! ;)

adhd to nie agresja, czy neurotyczna choleryczność!!!

szczególnie u kobiet!
Ale dlaczego w liczbie mnogiej?
Czuje się urażony do szpiku. Cóż za zniewaga, obraża mnie tak bezosobowo!:(

A jak to robią kobiety?:P (wieloznaczność tego zdania jest urzekająca:d)
Chłop to takie przestarzałe określenie przedsiębiorcy zajmującego się wytwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Z tego co kojarzę to ADHD leczy się terapeutycznie i farmakologicznie, więc wiesz - tu Ci raczej nie pomożemy.
Tum bym raczej nie szukał nadpobudliwych osób. Bo wiesz, kto może być czynnym i zatwardziałym forumowiczem? Ktoś kto potrafi jednak usiedzieć przez chwilę na miejscu. Na życie codzienne przekłada się to tak, że umiemy porozmawiać, wysłuchać. Można być roztrzepanym, można bujać w obłokach, podziwiać stiuki zamiast patrzeć na krawężniki.
Ale to nie to samo.

Jak przyjdziesz na spotkanie to być może zarazisz nas swoją energią i wszyscy razem skoczymy z Zielonego Mostu. Możesz swoim błyskotliwym i kreatywnym umysłem dojść do tego o czym my będziemy rozprawiać godzinami.
Ale ja jednak jak siedze długo w jendym miejscu, to musze chociaż machać nogą ;P

ps. ale badać, sie nie badałam ;)
Ja też mam, że jak tak siedzę i czekam to nie mogę znieść tej atmosfery. A to sobie nogą pomacham, zrobię kwiatka z papierowego kubeczka, wymyślę historię życia przechodzącej osoby.
Ale jak się na czymś skupię, wciągnę się np w nocną rozmowę z kimś to ani spać mi się nie chce, nie patrzę która godzina, nogą nie macham, ani z palców nie strzelam.
Kryterium ADHD poza nadpobudliwością jest jeszcze niemożność skoncentrowania się na jedną rzeczą.

Ps. O ADHD to z książek. Więc jakby co, weź na to poprawkę ;).
A może to Adhd, to taka "zdolność", myślenia o wielu rzeczach na raz, a ktoś sobie wymyślił, że to jakaś choroba, bo sie skupić ciężej nad czymś jednym, skoro się myśli o tylu rzeczach...
Może trzeba poprostu "odrobine" ograniczyć pole dzialania, na tyle na ile możnaby je kontrolować, nie koniecznie minimalizować to działanie, jeśli lubisz robic kilka rzeczy na raz, to ja bym robiła, tylko może odrobinę bym zmniejszyła ilość tych działań, coby czasem do owej kontroli dochodziło.

To takie moje przemyślenia małe na ten temat.

Rób to co lubisz, tylko wypośrodkuj to tak, aby mieć nad tym kontrole.
Na to może nam Malaga odpowiedzieć.

Od siebie dodam, że Napoleon potrafił dyktować kilkanaście listów jednocześnie. Ja, czasem działam chaotycznie. Robię kilka rzeczy na raz, coś tam przerywam, przełączam się na robienie czegoś innego, kilka rzeczy kontroluję żeby na końcu poszczególne elementy były gotowe w tym samym czasie. Ala jak już tak narobię, narobię to jestem zmęczony, jakby wypalony. Więc z mojej strony jest to wysiłek nad tym, żeby robić kilka rzeczy jednocześnie. Jak rozumiem, niektórzy mają po prostu na odwrót. Muszą bardzo się starać, żeby robić jedną rzecz.

Ja bym to zostawił tak jak jest, nie podważał. Jeśli człowiek mówi że ma ADHD to choćby dlatego że tak mówi (czy myśli ;P ) to tak ma. Tu sprawa jest taka, że Malaga mówi: "chciałabym nauczyć się żyć w ograniczonym świecie, chciałabym nauczyć się cierpliwosci..." to ja tu widzę potrzebę zmiany. Jasne, że każdy jest inny, jasne że nie trzeba się dostosowywać, że warto pozostać indywidualnością - były takie dyskusje, ale tu widzę prosty komunikat: "chciałabym się nauczyć".

Jak się nauczyć cierpliwości - nie wiem, ja od małego chyba taki już byłem. A może każdy Samuraj, musi spotkać swojego mistrza Zen:
http://www.ymaawarszawa.4me.pl/index.php?site=bajki27&tut=Samuraj i mistrz Zen

Ps. @Malaga, nie nie zaproszę Cię na zupę, mam jeszcze niewypełnione inne zobowiązania godne koguta domowego :P. Ale myślę, że paru chętnych by się znalazło.
do góry