Odpowiadasz na:

Re: kąto Halewicz usuniente ;)

Inka, przepis na zebrę:

5 jaj, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąki krupczatki, 1 szklanka wody w temp. pokojowej, 1 szklanka oleju, 3 łyżki gorzkiego... rozwiń

Inka, przepis na zebrę:

5 jaj, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąki krupczatki, 1 szklanka wody w temp. pokojowej, 1 szklanka oleju, 3 łyżki gorzkiego kakao

Jajka ubić z cukrem w mikserze, dodać 1/4 szklanki oleju i wody, następnie mąkę i proszek i pozostałą część oleju i wody. Potem należy podzielić ciasto na 2 części i do jednej dodać 3 łyżki oleju, a do drugiej 3 łyżki mąki. Wymieszać - ciasto musi być na tyle gęste, że gdy będziesz je wlewać na blachę powinno się "leniwie" rozlewać. Ja robię w dwóch wąskich blaszkach (korytkach), można w tortownicy średniej wielkości. Nalewa się na przemian raz ciemne ciasto, a raz jasne. Im mniejsze porcje będziesz nalewać, trym bardziej pasiasta wyjdzie zebra :). Ciasto piecze się od 45 do 60 minut. Można (gdy wystygnie) oblać polewą.

zobacz wątek
10 lat temu
~Mikronezja

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry